Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj se Sveto pismo imenuje Biblija?

BIBLE

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Philip Kosloski - objavljeno 02/02/18

Izvira iz latinskega izraza biblia oziroma grškega biblion

Čeprav natančne številke niso znane, mnogi trdijo, da je Sveto pismo najbolje prodajana knjiga vseh časov. Prevedeno je bilo v nešteto jezikov in na splošno rečeno je to knjiga, ki jo ima v lasti večina ljudi.

Kljub temu da gre za zelo priljubljeno knjigo, pa le malo ljudi pozna korenine njenega imena.

Sveta knjiga

Beseda biblija izvira iz latinske besede biblia, ta pa ima korenine v grški besedi biblion.  Prvotni pomen obeh starodavnih besed je knjiga.

Že prvi kristjani pa so zbirko svetih spisov videli kot enotno knjigo z besedilom, ki ga je navdihnil Sveti Duh. Strokovnjaki pravijo, da so krščanske spise v grščini imenovali Ta Biblia že leta 223.

Da bi svete spise lažje razlikovali od drugih knjig, so v latinskem in grškem jeziku skovali dve frazi: biblia sacra in biblia to hagia, kar oboje pomeni svete knjige.


READING BIBLE

Preberite še:
Kaj za leto 2018 napoveduje Sveto pismo?

Knjiga vseh knjig

Morda se zdi malce nenavadno, da imajo najsvetejši zapisi v krščanstvu tako vsakdanje ime, toda namen je bil, da bi ljudje te spise prepoznali kot najpomembnejšo knjigo.

S tem izrazom je torej mišljena “knjiga vseh knjig”; knjiga, ki je brez primere. V slovenščini jo imenujemo Sveto pismo in jo s tem imenom zlahka ločimo od vseh knjig, ki so bile (in še bodo) napisane.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


ABRAHAM SARAH

Preberite še:
Svetopisemska žena s smislom za humor
Preberite še:
Je na tem kraju nekoč stala Sodoma?


ORIGINAL SIN

Preberite še:
Eva v raju sploh ni jedla jabolka!

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.