Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Je Jezus res obstajal?

brian deacon

Warner Brothers Pictures

Samo Pučnik - objavljeno 03/02/18

Je mogoče zagotovo trditi, da je Jezus hodil po naši Zemlji? Kaj o njem pravijo zgodovinopisci?

Zgodi se, da kdo noče priznati Jezusa Kristusa kot resnične zgodovinske osebe. Res je, da večino pričevanj, ki govorijo o obstoju Jezusa, beremo v Svetem pismu. Toda obstaja precej zgodovinskih piscev, ki so v svojih delih omenjali “nekega” Kristusa. Ponujamo vam nekaj bolj znanih zgodovinarjev, ki so večkrat omenjali kristjane ali Kristusa v svojih delih.

Tacit (55 ̶ 118)

Tacit je eden od največjih zgodovinarjev antične dobe. Bil je rimski senator in v svojem zadnjem večjem delu je obširneje predstavil življenje cesarja Nera. Tako je opisal, kako je bil sam cesar osumljen požiga Rima, ki se je zgodil leta 64. Krivdo za ta požar, ki je dodobra uničil mesto Rim, je naprtil kristjanom. To priložnost v biografiji je Tacit uporabil, da je o kristjanih zapisal takole:

Nero je zvalil vso krivdo na tiste, ki so jih ljudje imenovali krestijane   ̶  po imenu osebe Jezus, ki je bil križan v času vladanja Tiberija. Žal se je to zlo razširilo ne samo po Judeji, temveč po vsem rimskem cesarstvu.


Preberite še:
Se je Jezus rodil pred ali po Kristusu?
WEB3-TACITUS-PD
PUBLIC DOMAIN

Plinij mlajši (61 ̶ 113)

Plinij nam ponuja še en dokaz, da je Jezus resnično obstajal. V svojih pismih cesarju Trajanu je spraševal takratnega rimskega cesarja za pravni nasvet kot administrator v Mali Aziji. Želel je vedeti, kako naj postopa proti tistim, ki se imenujejo kristjani. V enem od odstavkov o kristjanih govori takole:

Zbirajo se vedno na točno določen dan, preden posveti jutranje sonce. Skupaj pojejo himne Kristusu kot Bogu, s prisego pa se zavežejo, da ne bodo goljufali, kradli, prešuštvovali in da nikoli ne bodo zlorabili zaupanja. Po tem delu imajo navado oditi in se znova zbrati ob hrani   ̶  običajni in preprosti hrani. (Vir: earlychristianwritings.com)


Preberite še:
Kateri jezik je govoril Jezus
PLINIJ-CC
PUBLIC DOMAIN CC BY-SA 3.0

Jožef Flavij (37 ̶ 100)

Bil je sicer Jud, toda s politično spretnostjo in podporo svojemu vojaškemu generalu Vespazijanu, ki je pozneje postal cesar, je dosegel, da je dobil rimsko državljanstvo. Tako je pod zaščito Flavijcev lahko živel in delal v Rimu. Svoj čas je preživljal tako, da je pisal obširne kronike o dogajanju v rimskem cesarstvu. Kot Judu mu je bilo še posebej blizu pisati o dogodkih v Judeji, tako je v svojem delu Testimonium Flavium omenil tudi Jezusa:

V tem času pa je živel moder človek po imenu Jezus, če mu smemo reči človek. Njegovo ravnanje je bilo dobro in njegova dejanja so odražala visok moralen standard. Veliko ljudi izmed Judov in poganov je postalo njegovih učencev. Pilat ga je obsodil na križanje in smrt. Začuda tisti, ki so bili njegovi učenci, niso pobegnili. Poročali so, da se jim je tri dni po križanju Jezus prikazal živ; v skladu s tem je bil morda Mesija, o čigar čudežih so preroki vnaprej pisali.


Preberite še:
Še neslišane zgodbe o najslavnejšem slovenskem misijonarju

Preberite še:
To je skrivnostni meniški red

Vir: biblicalarcheology.com

Tags:
zgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.