Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako vzgajati otroke, da bodo bolj hvaležni in veseli

RODZINA NA KANAPIE

Shutterstock

Kathleen M. Berchelmann - objavljeno 05/02/18

Kako otroke naučiti hvaležnosti

Ste naveličani prepiranja, ljubosumja in sebičnosti? Otroci so po naravi materialistični in usmerjeni sami vase, a dobra novica je, da se lahko naučijo biti hvaležni. In hvaležnosti sledi veselje.

Tu so nasveti, kako otroke naučiti, da bodo hvaležni, v vašem domu pa bo tako več veselja.

1. Presenečajte jih

Presenečenje pripomore k temu, da otroci določeno stvar vidijo kot darilo in ne nekaj, kar jim tako ali tako pripada. Če imajo na voljo preveč izbire, lahko pride do nesoglasij, na primer če otrokom prepustite, da sami izberejo, kam bi šli na izlet, se lahko hitro zgodi, da bo prišlo do prepiranja, saj bo vsak imel svoj predlog in nobeden ne bo dovolj dober, saj se bo vedno našlo nekaj “še boljšega”.

To zagato rešite tako, da sami izberete lokacijo in otrokom to predstavite kot presenečenje.




Preberite še:
10 nasvetov Janeza Boska za vzgojo otrok

2. Govorite o dobrih stvareh, ki so se vam zgodile čez dan

Čez dan si vzemite čas, da se z otroki pogovorite o tem, kaj se jim je dobrega zgodilo. Starejši otroci lahko pišejo tudi dnevnik stvari, za katere so hvaležni. Vanj naj vsak dan zapišejo pet stvari.

3. Otrokom pripovedujte zgodbe iz preteklosti

Kako so živeli vaši starši ali vaši stari starši? Gotovo poznate nešteto zgodb, le spomniti se jih morate.

Morda imate kje še spravljen likalnik, s katerim je likala vaša babica (pa ne tistega na elektriko). Oglejte si stare albume. Tiste, ki imajo še črno ̶ bele fotografije.

Ob vseh teh zgodbah boste vi in vaši otroci bolj hvaležni za vse to, kar imate danes.


COCA COLA

Preberite še:
Je vaš otrok nemiren in ne more spati? Kaj pa pije?

Family Dinner
Shutterstock

4. Pomagajte otrokom, da bodo dobrodelni

Odlično je, kadar otroci občasno sodelujejo pri kakšnem dobrodelnem projektu, a takšni dogodki se običajno odvijajo le nekajkrat na leto. Poskusite najti nekoga, ki bi mu otroci lahko pomagali vsak dan.

Imate soseda, ki živi sam? Morda potrebuje pomoč, da bi mu prinesli stvari iz trgovine, pometli ali pa samo delali družbo kratek čas.

5. Osredotočajte se na pozitivne stvari

To, kako se vedemo, je naša izbira. Če imate hišna pravila, je eno izmed teh pravil lahko tudi to, da se vedno vedete pozitivno. Namesto da otroci rečejo samo: “Žejen sem,” jih s tem hišnim pravilom spodbudite, da bodo rekli: “Mami, prosim, lahko dobim sok?” Tudi “Kje so moji čevlji?” naj se spremeni v: “Ati, mi lahko pomagaš poiskati moje čevlje?”




Preberite še:
Če bi svojim prijateljem lahko dal en sam nasvet, bi jim svetoval tole

6. Naučite jih reči hvala

Otroke naučite, da besedo hvala uporabijo v celem stavku. Na primer: “Ati, hvala, da si naredil večerjo.” Spodbudite jih tudi, da se bodo naučili zahvaliti za stvari, ki jih za njih naredite čez dan, na primer ko jim pomagate, da se pripravijo za v šolo ali pa jih peljete na košarko, v glasbeno šolo …

Naučite jih, da se zahvalijo tudi učiteljem, da se zahvalijo v restavraciji …

Morda jih boste morali na začetku pogosto spomniti na to, a na koncu jim bo to gotovo prišlo v navado. Nikar ne obupajte.

CHILDREN
Petrychenko Anton - Shutterstock

7. Dajajte zgled

Kolikokrat na dan pa vi rečete hvala? Ali ste otrokom danes že povedali, za kaj ste pa vi hvaležni v današnjem dnevu? Vaša prioriteta mora biti, da ste zgled otrokom.

8. Naučite jih, da je bolje dajati kot prejemati

Spodbujajte vaše otroke, da bodo znali podariti stvari drugim. Da bodo darila z veseljem podarjali drugim. Tudi z majhnimi otroki lahko greste v trgovino in jih spodbudite, da izberejo nekaj, kar bodo nekomu podarili.

9. Čas za opravila

Morda boste rekli, da so otroci že tako preveč obremenjeni. Šola, različne dejavnosti, domača naloga, učenje. Za hišna opravila praktično nimajo časa, zato jih v to niti ne vključujete. A pomembno je, da kljub vsemu najdemo vsaj nekaj časa tudi za to, da otrok pomaga pri opravilih. Samo tako se bodo naučili, da to ni nekaj, kar je samoumevno.

Določite opravila, ki so primerna za starost vašega otroka, tudi če samo od pet do 10 minut na dan in če to pomeni, da samo pritisnejo gumb na pralnem stroju. Kakšno večje opravilo pa lahko pustite za konec tedna, recimo da vam pomagajo pri pometanju dvorišča ali da počistijo kopalnico. Vse, seveda, prilagodite otrokovim letom.




Preberite še:
Kako poskrbeti, da vam bodo otroci bolj zaupali?

BOY DISHWASHER
Sergey Novikov - Shutterstock

10. Večji otroci naj skrbijo za mlajše

Če boste vsake toliko skrb za mlajšega bratca ali sestrico prepustili starejšemu otroku, bo s tem zagotovo začutil več hvaležnosti do vas.

Naj se otroci skupaj lotijo kakšnega hišnega opravila ali pa naj starejši pomaga narediti domačo nalogo mlajšemu. Starejši otrok bo tako pridobil več samozavesti v smislu odgovornosti, ki mu je dodeljena, prav tako pa bo to priložnost, da se med sorejenci razvije lep odnos.

11. Darila, ki prinašajo izkušnjo

Imate preveč igrač? Kaj pa če bi otroku podarili članstvo v muzeju ali pa bi ga vpisali na želeni tečaj? Darila, ki prinašajo izkušnje, pomagajo, da se gradi odnos, in preprečuje, da bi se razvil materializem.

12. Nadzorujte uporabo elektronskih naprav

Otroke z vseh strani “napadajo” takšni in drugačni oglasi. V medijih je materializem zelo izpostavljen, zato je naloga staršev, da nadzorujejo uporabo  elektronskih naprav, prek katerih se otroci s tem srečujejo.

Preprečiti morate, da bi jih pogoltnil ta materialistični svet, zaradi katerega bi se lahko počutili nepopolne ali neizpolnjene.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


GIRL

Preberite še:
3 stvari, ki jih vaši otroci najbolj potrebujejo


CHILDREN

Preberite še:
Kako doseči, da bodo vaši otroci redoljubni?


Little boy lauging

Preberite še:
Tri šaljive zgodbice o otrocih in veri

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.