Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Veste, katera je bistvena lastnost ženske?

YOUNG BLOND WOMAN SMILING

By sanneberg | Shutterstock

Agata Hren - objavljeno 05/02/18

Marsikatera ženska morda meni, da ni ustvarjalna. A to ne drži

Ustvarjalnost je v naši naravi in če je ne zmoremo videti v naših življenjih, pomeni, da gledamo preozko.

Teologija telesa sv. Janeza Pavla II. nam ne prinaša izjemnih sadov le na področju spolnosti, pač pa nam je lahko vodilo za pogled na ves svet, v katerem živimo.

Kaj imata torej skupnega teologija telesa in ustvarjalnost ženske?

Ob misli na vidnejše značilnosti ženskega telesa je ena izmed najosnovnejših ta, da ženska s svojim telesom ustvarja novo bitje – v njej in iz nje raste. Novemu človeškemu bitju daje življenje.

Teologija telesa nas uči, da je naše telo oprijemljiv zemljevid notranje realnosti. Tako kot je biološka narava ženske, da ustvarja (novo bitje), je prav tako njena notranja narava usmerjena k ustvarjanju.

“Čudno, kako je ustvarjalna moč v hipu spravila vesolje v red.” (Virginia Woolf)

Motimo se, če menimo, da so ustvarjalni le priznani umetniki – slikarji, glasbeniki, plesalci … Njihova ustvarjalnost je pridobila družbeno veljavo, ta pa ni pogoj, da v svojem življenju živiš kreativno.


Woman

Preberite še:
Sta lepota in urejenost lahko greh?


TERRY ANZUR

Preberite še:
“Če želim biti prava državljanka, moram znati slovensko”

Martha Graham pravi, da je življenjska sila prevedena v dejanja. In ker smo edinstveni, je tudi naš izraz unikaten. Ostati moramo odprte in pozorne na konkretne težnje, ki nas motivirajo, kajti le tako lahko slišimo klic k ustvarjanju, ki nam je dan.

Lahko si ustvarjalna, če zaprašeno in neuporabno omaro spremeniš v igralno hišico za svoje otroke ali pa če si spleteš novo kapo, namesto da bi jo kupila. Ustvarjalni so lahko tudi načini, kako raziskuješ svet, kljub temu da nimaš prebite pare.

KNITTING
PIXABAY

Kaj sploh je ustvarjalnost

Lucy H. Pearce v svoji knjigi The Rainbow Way pravi, da je ustvarjalnost čarovnija, ko svoje sposobnosti uporabimo na materialu in ga oblikujemo v nekaj novega, lepega, uporabnega …

Gre predvsem za ustvarjanje stvari. Vzameš volno in narediš pulover. Vzameš moko, sladkor in maslo in narediš torto. Za vse to potrebuješ usmerjen napor, določene sposobnosti, nekaj domišljije in zmožnost, da slediš vzorcu ali receptu ali ga ustvariš.

Lahko pa ustvarimo tudi neoprijemljive stvari, kot so npr. dogodki, delavnice ali koncepti – idejo spremenimo v resničnost.


GIRL

Preberite še:
Junakinja, ki je nasilje premagovala z lepoto

Stopiti v neznano

Pri ustvarjanju je bistveno, da si upamo stopiti v neznano. Najprej s svojimi mislimi in nato skozi dejanja. To je lahko opaziti v našem načinu razmišljanja in reševanja problemov, zmožni smo razmišljati zunaj okvirov in najti inovativne rešitve.

Kreativnost je vsepovsod okoli nas! Drevesa dajejo sad, rože cvetove, pajki mreže. Živimo ustvarjalnost, če se tega zavedamo ali ne, a šele ko se zavestno zavežemo kreativnemu življenju, lahko stopimo na pot zavestnih ustvarjalk. Pomembna je odločitev, da bomo posvetile čas in energijo tistemu, kar želimo ustvariti.

Kaj pa če ustvarjalni zagon mine?

Ko smo odkrile svojo veliko idejo, zamisel ali projekt, se lahko zgodi, da nam kmalu zmanjka energije in začetne motivacije. Clarissa Pinkola Estes opominja, da je povsem normalno, če lučka zamisli opeša ali skoraj ugasne. Takrat je treba preizkusiti kaj novega, vprašati za mnenje prijatelje in dobiti nov veter v jadra. V času zatišja mirno pestujmo zamisel. Znanstveniki temu pravijo čas inkubacije.

“Ustvarjalna ženska mora počivati in se šele čez čas vrniti k intenzivnemu delu,” pravi Estesova.


BETHANY HAMILTON

Preberite še:
Deskarska zvezdnica, ki ji je morski pes odgriznil roko: Rešil me je Bog


Serena Williams

Preberite še:
Serena Williams o materinstvu: Nihče ne govori o slabih trenutkih, o nemoči

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.