Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Za vse, ki si želite več brati, a “nimate časa”

READING

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Lucija Čakš - objavljeno 05/02/18

Ste eni tistih, ki ob pogovoru o knjigah vedno vzdihnejo, kako bi si želeli več brati, a se vam z vašim življenjskim slogom zdi to povsem nezdružljivo. Morda boste s pomočjo tega članka ugotovili, da ste se motili

1. Dajte knjigi prednost.

Za začetek bo to že dovolj. Nihče vas nikdar ne vpraša, kako najdete čas za pisanje tvitov, urejanje profila na Facebooku in dodajanje slik na Instagram. Nihče se tudi ne čudi, kako imate čas pogledati film ali serijo na televiziji. Zasloni so mnogo bolj privlačni in preprosti. A presenetilo vas bo, koliko časa imate za branje, če boste dali prednost knjigi.

2. Berite knjige, ki so vam res všeč.

Marsikdo, ki se je nekoliko odtujil od knjig, ima občutek, da mora, ko znova začne, poseči po zahtevnem čtivu, recimo po ruskih klasikih ali nemških filozofih. Vendar to ne drži. Pomembno je, da začnete, pa tudi če še enkrat preberete svojo najljubšo knjigo iz otroštva. Nato pa nadaljujte s čim, kar ste si že dolgo želeli prebrati. In če se izkaže, da vam knjiga ni všeč, jo brez slabe vesti odložite. Nihče vas ne more prisiliti, da bi prebrali knjigo, ob kateri se mučite. Branje vendar ni tlaka, temveč sproščeno preživljanje prostega časa.


HARRY POTTER

Preberite še:
Kako otrokom odmeriti Harryja Potterja?


HOLDING HANDS

Preberite še:
Zakaj je otroški dolgčas pravzaprav dobra novica

3. Knjigo imejte vedno s seboj.

Vsakodnevno se srečujemo z okoliščinami, ko moramo nekaj čakati. Takrat izvlečemo telefon in se igramo z njim. A če imamo s seboj knjigo, lahko takrat beremo. Presenečeni boste, koliko teh skritih minut se skriva v vsakem dnevu in koliko boste takrat prebrali.

READING
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

 4. Včlanite se v knjižnico.

Ali v več knjižnic! In nato svojo naročnino tudi uporabljajte. Lahko se zgolj sprehodite med vsemi tistimi knjigami in jih odnesete nekaj domov. Nato pa, ko slišite za knjigo, ki vas zanima, si jo čim prej izposodite. Če je v vaši knjižnici nimajo, lahko zaprosite za medknjižnično izposojo. Ali jo kupite. Izposojeno knjigo pa rezervirajte. Novica, da vas v knjižnici čaka dolgo pričakovana knjiga, polepša še tako turoben dan!


WOMAN,SICK,COUCH

Preberite še:
Tragedija, ko mama zboli


KOZMA AHAČIČ

Preberite še:
Kozma Ahačič – jezikoslovec, ki je premagal Gorana Dragića in Ilko Štuhec

5. Prijavite se na spletno stran Goodreads.

Tu najdete praktično vse knjige, v vseh mogočih jezikih. Lahko si označite, katere knjige želite prebrati, trenutno čtivo in tudi vse, ki ste jih že prebrali. Na podlagi prebranega najdete podobne knjige. Zastavite pa si lahko tudi izziv, koliko knjig boste v tem letu prebrali, spoznate bralce s podobnim okusom, preberete njihove ocene vtise … Pravi mali raj za bralce.

BIBLE
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

MARKO JUHANT

Preberite še:
Kaj storiti, da starši ne bodo hodili na fakulteto na govorilne ure otrok?


TERRY ANZUR

Preberite še:
“Če želim biti prava državljanka, moram znati slovensko”

6. Ustvarite si rutino in berite vsak dan.

Branje bo najverjetneje postala vsakodnevna dejavnost, če si boste ustvarili rutino. Ta je povsem odvisna od vašega načina življenja. Če se da, berite vedno ob istem času. Če se vozite z javnimi prevoznimi sredstvi, lahko berete na poti v šolo ali na delovno mesto. Če se veliko vozite v avtu, preizkusite zvočne knjige. V slovenščini jih ni prav veliko na izbiro, lahko pa je to tudi način utrjevanja tujega jezika.

7. Povežite se z ljudmi, ki radi berejo.

Ti ljudje vas bodo spodbudili, da preberete več. Hkrati bodo vaš vir knjižnih priporočil, pa tudi osebe, s katerimi boste o prebranem lahko poklepetali. Saj vsi vemo, kako se prileže izmenjavanje občutkov po res dobri knjigi! To je lahko kdo od vaših prijateljev, za katerega veste, da veliko bere. Ali knjižničar. Morda kakšnega zagrizenega bralca odkrijete celo med bolj tihimi osebami v vaši družini.

Tags:
branje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.