Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 1. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako reči ne?

GIRL,HANDS,STOP,ABUSE

GettyImages

Blanca de Ugarte - objavljeno 06/02/18

Ko skušamo vsakomur ugajati, se rado zgodi, da pozabimo, kdo sploh smo

Velikokrat ne znamo reči ne, tudi ko bi morali. Včasih je koga težko zavrniti, ker nas je strah, da se bo oseba na nas razjezila ali nas kritizirala, včasih pa se zaradi tega počutimo sebični.

Moramo se zavedati, da je sposobnost reči ne tesno povezana s samozavestjo. Zato ljudi, ki niso samozavestni in si ne zaupajo, skrbi za druge in so pripravljeni narediti marsikaj, kar jih ljudje prosijo.


WORKPLACE,BURNOUT;DESK,OFFICE

Preberite še:
Poznate simptome izgorelosti?

Šest nasvetov, kako se naučiti reči ne, ko je to potrebno:

  1. Uporabljajte preproste in kratke stavke. Ton pogovora naj bo samozavesten in neposreden, a hkrati vljuden. Ne pozabite, da ne sprašujete za dovoljenje, da bi lahko rekli ne. Ne izmišljajte si izgovorov in jasno navedite svoje razloge.
  2. Znebite se strahu pred tem, kaj si bodo drugi mislili. V nekih zdravih mejah ste vi prvi, ki morate biti zadovoljni s svojim ravnanjem in s svojo razporeditvijo časa.
  3. Ne obvezujte se, če nečesa ne morete izpolniti. Če čutite, da nečesa niste zmožni narediti, skušajte predlagati drugačne rešitve. Zapomnite si, da nimate nobenega razloga, da bi obljubljali nekaj, česar ne morete izpolniti.
  4. Pomislite na to, da če zavrnete neko prošnjo, to ne pomeni, da zavračate tudi osebo, ki vas je nekaj prosila. Enako pravico imamo do tega, da prosimo za uslugo ali da rečemo ne.
  5. Sprejmite tesnobo kot del dogajanja. Normalno je, da ste živčni in vam je neprijetno, ko nekomu rečete ne, še posebej na začetku. Vendar se zaradi tega nelagodja ne vdajte in ne recite da, ker boste s tem težavo le preložili in ničesar rešili.
  6. Naredite si lestvico situacij, v katerih lažje rečete ne in v katerih je to težje. Drugim dajte čim prej vedeti, katerih stvari niste pripravljeni narediti.

WOMAN ON THERAPY

Preberite še:
Potrebujem terapijo? Kako vedeti, kdaj nasvet prijatelja ni dovolj?

To je temeljnega pomena tudi za našo identiteto, da smo zvesti temu, kar smo v resnici in kar resnično želimo. Naše vrednote in ideali imajo prednost.

Če kar naprej skušamo ugajati drugim, se lahko zgodi, da pozabimo na prednostne cilje v svojem življenju. Skupno dobro ne pomeni, da se moramo odpovedati svojemu samouresničevanju. Poiskati moramo zdravo ravnovesje, ki si ga pridobimo z izkušnjami in kančkom zdrave pameti.


YOUNG COUPLE

Preberite še:
Desetkrat NE za dober zakon


PANIC

Preberite še:
Sedem glavnih grehov – kateri so?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
samozavesttesnoba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.