Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 21. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

“Navadni smrtniki”, ki so se spreobrnili in postali svetniki

BAPTISM WOMAN

Corinne Simon I CIRIC

Philip Kosloski - objavljeno 06/02/18

Ti možje in žene so bili nemirnega duha, dokler niso srečali Jezusa

Eno izmed najslavnejših spreobrnjenj v krščanstvo je gotovo spreobrnjenje apostola Pavla. Potem ko je kruto preganjal kristjane, ga je srečanje z vstalim Kristusom zvabilo na novo pot, ki ni spremenila le njega, ampak ves svet.

Od takrat je nešteto ljudi z vseh koncev sveta sprejelo krščansko vero. Med njimi so tudi številni svetniki, ki se niso le spreobrnili, ampak so se z vso vnemo posvetili krščanstvu. Podobno kot apostolu Pavlu je tudi njim srečanje s Kristusom temeljito spremenilo življenje in nikakor se niso več mogli vrniti na svojo staro pot.

Predstavljamo majhen izbor svetnikov,  ki so začutili klic in z vsem srcem sprejeli Jezusov evangelij.


DIVORCE

Preberite še:
Bila je slabo vzgojena, sebična in naduta, nato je postala zavetnica ločenih

SATOKO KITAHARA
Public Domain

Častitljiva Satoko Kitahara

Hčer japonskega aristokrata so vzgojili po šintoističnih naukih. Po drugi svetovni vojni je v sebi občutila globoko praznino in je začela iskati resnico. Navdihnili so jo verni kristjani, ki so živeli na Japonskem, in pri dvajsetih letih je prejela zakrament svetega krsta. Po spreobrnjenju je skrbela za uboge in otroke poučevala verouk.

REV MARCELLO LABOR
Fair Use

Častitljivi Marcello Labor

Labor se je rodil judovskim staršem v Italiji, na dunajski univerzi pa je študiral medicino. Tam je srečal bodočo ženo in poročila sta se po judovskem obredu. Med prvo svetovno vojno se mu je življenje korenito spremenilo in kot zdravniškega oficirja so ga sprejeli v italijansko vojsko.

V času, ko je bil na fronti, je skupaj z ženo prejel zakrament svetega krsta zaradi obljube, ki jo je dal Božji materi Mariji. Po vojni je Labor odprl zdravniško ordinacijo, v kateri je zdravil mestne reveže. Po ženini smrti je postal duhovnik in je, preden je umrl, prestal še veliko trpljenja.


Saint Hubert converted to Christianity

Preberite še:
Za simbolom priljubljenega likerja Jägermeister se skriva svetnik

KATERI TEKAKWITHA
Dieterkaupp | CC BY SA 4.0

Sveta Kateri (Katarina) Tekakwitha

Kateri, hči plemenskega poglavarja, je odraščala v plemenu Mohavkov v današnji ameriški zvezni državi New York. Po izbruhu epidemije črnih koz je izgubila starše in vzgajali so jo sorodniki.

Ko so njeno domačo vas začeli obiskovati jezuiti, je Kateri nekega dne srečala jezuitskega duhovnika, ki jo je poučeval verouk. Po krstu je prevzela ime ”Kateri” (Katarina) in si za ženina izbrala Jezusa.

ST CHARLES LWANGA
Rachel Strohm | CC BY-ND 2.0

Sveti Karel Lwanga

Karel je odrasel v plemenu Baganda v Ugandi, za krščanstvo pa je prvič slišal na dvoru plemenskega poglavarja Mawulugunga. Tam je spoznal Jezusa Kristusa in stopil na pot krščanstva.

Po Mawulugunguvi smrti je Karel postal paž na dvoru kralja Mwange II. Novi kralj je začel kruto preganjati kristjane in Karel je bil priča smrti predstojnika dvornih pažev. Okrepljen z zgledom mučencev, ki so umrli za vero, je prosil za krst, kmalu zatem pa so ga zaprli v ječo in ga zaradi goreče vere usmrtili.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
Ali smo stari ali pa kristjani


WOOD CHURCH,NORWAY

Preberite še:
Svetniki in zmaji: lepota skandinavskih cerkva


JACUQES FESCH

Preberite še:
Jacques Fesch – morilec, ki bo morda postal svetnik

Tags:
spreobrnjenjesvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.