Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Ženska intuicija – zakaj jo imamo?

WOMAN,HOME,COUCH

GettyImages

Cecilia Zinicola - objavljeno 06/02/18

Notranji glas, ki ga ženske znamo slišati

Ni naključje, da ženskam pogosto rečejo “čarovnica”, ali da imajo “šesti čut”, ali da so “jasnovidne”, da vidijo dlje od trenutne resničnosti in vidijo stvari, ki jih moški največkrat ne.

Vsaka ženska je kdaj doživela to, čemur pravimo ženska intuicija, čeprav morda nezavedno. To se zgodi materi, ki ve, kaj je z otrokom narobe, že samo če ga pogleda. Zakaj imajo ženske takšno sposobnost?

Nevrobiologi pojasnjujejo žensko intuicijo

Raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Cambridgeu, v kateri so sodelovale ženske z različnih koncev sveta, je pokazala, da imajo ženske večjo sposobnost tolmačenja obraznih potez, ki izražajo čustveno stanje neke osebe.

Strokovnjaki pravijo, da je to zaradi posebne zgradbe ženskih možganov, v katerih so komunikacijski centri predvsem slušni in čutni. Sveta ne dojemajo toliko vizualno, ker so pri ženskah že anatomsko funkcije desne in leve možganske poloble bolje vključene.

Dr. Daniel López Rosetti, strokovnjak za klinično medicino in psihofiziologijo, pojasnjuje, da se človeški konektom – ki je kot zemljevid množice povezav v možganih – pri moških in ženskah zelo razlikuje. Pri  moških prevladujejo povezave na eni in isti polobli: gre za povezave med sprednjim in zadnjim delom možganske poloble, ki omogočajo predvsem sporočanje med nevrološkimi področji za dejavnost in zaznavo.


YOUNG BLOND WOMAN SMILING

Preberite še:
Veste, katera je bistvena lastnost ženske?


ABRAHAM SARAH

Preberite še:
Svetopisemska žena s smislom za humor

Woman and Man Building
Shutterstock

Razlika med ženskami in moškimi

Pri ženskah se poleg pomembnega deleža povezav na eni polobli kaže tudi več povezav med obema poloblama, ki potujejo čez prečnik ali kalozni korpus, ki ju povezuje.

Iz tega razloga moški laže opravljajo neposredna dejanja, na primer fizično delo. Boljša povezanost med obema možganskima poloblama pri ženskah pa omogoča vključevanje analitičnih funkcij leve poloble in intuitivnih funkcij desne poloble.

Čilska psihologinja Pilar Sordo opaža, da zaradi te posebnosti ženskih možganov in zaradi svoje biološke zgradbe ženske stvarnost doživljajo drugače kot moški.

Ženski spolni organi se tako nahajajo v notranjosti ženske, pri moškem pa so zunaj. Ženske tako ne “vidijo”, ko urinirajo ali ko se spolno vzburijo.

Ženske te izkušnje doživljajo bolj prek občutkov, moški pa prek vidnega polja: ko gredo na stranišče ali ko so vzburjeni.


Woman

Preberite še:
Sta lepota in urejenost lahko greh?

Ženska, ki se zna poslušati, se redko zmoti

Za razvoj intuicije je potrebna tišina. Poleg tega, da se zna poslušati, mora ženska svojemu čutu tudi zaupati. Vsi ljudje, ženske pa še posebej, imajo notranji glas, ki jim govori, kdaj nekaj delajo prav in kdaj narobe.

Ženska, ki zna slediti svoji intuiciji, je lahko v dojemanju stvarnosti bogatejša in zna na podlagi tega kaj tudi spremeniti, kar ji bo omogočalo nadaljnjo rast in pripomoglo k pametnim odločitvam.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


KOBIETA W CIĄŻY

Preberite še:
Pričakujete? Pripravite si svojo osebno devetmesečnico.


GIRL

Preberite še:
Junakinja, ki je nasilje premagovala z lepoto


KATE MIDDLETONE

Preberite še:
Kako uspe Kate Middleton ohranjati tak videz pri 36 letih?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.