Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako blagosloviti svoje otroke

NEWBORN SNUGGLING WITH MOTHER

Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 07/02/18

Stara tradicija, ki jo starši lahko ohranjajo vsak dan

Starši imajo težko nalogo, da vodijo otroke k Bogu. Katekizem Katoliške cerkve pojasni, da so starši obenem z zakramentom svetega zakona “prejeli odgovornost in prednostno pravico, da evangelizirajo svoje otroke. Že od najzgodnejših let jih bodo uvajali v skrivnosti vere, saj so za svoje otroke njeni ‘prvi glasniki'” (KKC 2225).

To seveda ni lahka naloga in včasih se zdi, da trud ne obrodi sadov. Včasih se učinki pokažejo šele po letih ali desetletjih.

Bog nam je otroke zaupal v varstvo

Starševski blagoslov je preprosta in starodavna tradicija, ki staršem daje možnost, da na svoje otroke prikličejo Božji blagoslov. Starši imamo posebno odgovornost in obvezo, da svoje otroke izročamo Bogu. On nam jih je zaupal,  naša dolžnost pa je, da jih pripeljemo nazaj k Njemu.

Primere takih blagoslovov najdemo na več mestih v Stari zavezi. Eden najbolj znanih primerov je, kako Izak blagoslovi svojega sina Jakoba (prim. 1 Mz 27).


BOY PRAYING

Preberite še:
Namesto da otroke učite molitvic, jim pripovedujte o Jezusu

Pogosto se uporablja blagoslov iz Četrte Mojzesove knjige (4 Mz 6,24 ̶ 26) in je znan kot Aronov blagoslov:

“Gospod naj te blagoslovi in te varuje. Gospod naj da sijati svoje obličje nad tabo in naj ti bo milostljiv. Gospod naj dvigne svoje obličje nadte in ti podeli mir.”

Blagoslov najdemo tudi pri Tobitu (Tob 5,17), ko blagoslovi sina Tobija, preden gre z Azarjajem na pot:

“Bog na nebu naj vaju varno pripelje na cilj in vaju spet srečna in zdrava pripelje k meni nazaj. Njegov angel naj vaju varuje in spremlja.”

Lahko pa preprosto rečemo:

“Naj te Bog blagoslovi v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.”

Molitev namreč ni obrazec in jo lahko oblikujemo spontano. Pomembno je le, da nad otroke kličemo Božji blagoslov in s tem priznamo vlogo, ki nam jo je Gospod zaupal.


KOBIETA W CIĄŻY

Preberite še:
Molitev za ženske, ki ne morejo zanositi

Omenjene besede lahko izrekamo, ko pomočimo prst v blagoslovljeno vodo (če jo imamo) in otroka pokrižamo na čelu. Otroku lahko tudi preprosto položimo roko na glavo.

Najbolj običajen čas za blagoslov je pred spanjem, pred zdravniškimi posegi ali ko ga ne znamo umiriti. Lahko pa otroke blagoslovite tudi pred odhodom v šolo, vrtec, šolo v naravi ali potovanjem. To vam bo vlilo dodatno zaupanje, da je Gospod z njimi in da Njegov angel pazi na vsak njihov korak.




Preberite še:
10 nasvetov Janeza Boska za vzgojo otrok


MARKO JUHANT

Preberite še:
Kaj storiti, da starši ne bodo hodili na fakulteto na govorilne ure otrok?


Little boy lauging

Preberite še:
Tri šaljive zgodbice o otrocih in veri

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Makovec.

Tags:
blagoslovotrokSveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.