Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Nekaj namigov, kako lahko svojim otrokom podarite krščanski dom

ROSARY

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Slovenski pastoralni svet - objavljeno 11/02/18

Konkretni namigi, kako vero in duhovnost za otroke tesno preplesti z vsakdanjikom

Naj vaš dom postane kraj odprtosti, po­govora, odpuščanja in ljubezni, v ka­terem se boste počutili varno in boste kos izzivom, ki vam jih prinaša življe­nje, vaši otroci pa bodo ob vas odrašča­li v samostojne in pokončne kristjane.

Starši, dajte zgled lepega krščanskega življenja (pogovor, odpuščanje, ljubezen, pohvala, zahvala) in naučite otroke, da bodo z vami govo­rili tudi o veri in Bogu.

1. Kakšen je krščanski dom?

Otrokom lažje posredujete vero v primernem okolju. Predstavljamo nekaj predlogov, kako lahko vaše stanovanje oz. hiša postane odprt prostor, v katerem lahko otroci srečajo Boga:

• križ v kuhinji, v dnevni sobi ali drugih sobah,
• podoba godovnega zavetnika otroka,
• Marijina podoba, ikona ali kipec,
• blagoslovljena voda,
• Sveto pismo,
• molitvenik za otroke in družino,
• rožni venec,
• znamenje ribe na vašem avtomobilu,
• verižica s križem ali Marijina svetinja za otroka.


TIRED DAD

Preberite še:
5 iger, ki se jih lahko igrate z otroki, tudi ko ste na smrt utrujeni


NEWBORN SNUGGLING WITH MOTHER

Preberite še:
Kako blagosloviti svoje otroke

KIDS
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

2. Praznujmo nedeljo

Pojdimo k sveti maši, pripravimo družinsko kosilo, pojdimo na izlet. Naj bo nedelja dan, ko si vzamemo čas zase, za sozakonca, otroke, sorodnike in prijatelje.


BOY PRAYING

Preberite še:
Namesto da otroke učite molitvic, jim pripovedujte o Jezusu

3. Kako se družina pripravi na sveto mašo?

Starši lahko svoje otroke pripravite na nedeljsko sveto mašo tako, da skupaj preberete svetopisemske odlomke za nedeljo. Pri maši lahko sodelujemo tudi tako, da v Duhu položimo na oltar svoje delo, študij, zahvale …

Zato se v pripravi na mašno slavje tudi pogovorite, s katerim namenom (prošnjami, za­hvalami) se je boste udeležili. Ob tem se lahko že doma z otroki naučite nekaj preprostih cerkvenih pesmi, da bodo lažje sodelovali pri sveti maši. Za sveto mašo izberemo oblačila, ki naj bodo dostojna in primerna za cerkev.

GIRL
OTON NAGLOST | DRUŽINA

4. Molitev je blagoslov za naše otroke (tudi če so živahni)

Družinska molitev (zelo kratka ali daljša) je dragocena. Lepo je, če se znamo Bogu pri družinski molitvi zahvaliti z lastnimi besedami in v molitev vključiti prošnje ljudi, ki jih srečujemo. Seznanite otroke z bogastvom molitev, saj jim boste tako dali bogato popotnico v življenje. K tem molitvam se bodo kot odrasli vedno znova vračali.


HARRY POTTER

Preberite še:
Kako otrokom odmeriti Harryja Potterja?


HOLDING HANDS

Preberite še:
Zakaj je otroški dolgčas pravzaprav dobra novica

GIRL
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

5. Katoličani v svojih družinah praznujemo godove in obletnice

Posebno mesto v življenju (krščan­ske) družine ima skupno praznovanje rojstnega dne, godu in oble­tnice (npr. poroke). Zato v vašem domu na vidno mesto napišite, kdaj ima vsak družinski član rojstni dan in god.

Slavljencu čestitajte, se ga spomnite v molitvi, pojdite z njim k sveti maši in si naredite lep dru­žinski praznik. Ob tem ne pozabite na stare starše in druge sorodnike in prijatelje.


GIRL

Preberite še:
3 stvari, ki jih vaši otroci najbolj potrebujejo




Preberite še:
Kako poskrbeti, da vam bodo otroci bolj zaupali?

6. Knjige z versko vsebino

Bodite otrokom zgled v branju verske literature. Tudi otrokom priskrbite primerne knjige z versko vsebino.

7. Znamenje križa

Pred spanjem pokrižajte otro­ke na čelo, se z njimi zahvalite za preživeti dan in jih izročite v var­stvo angelom varuhom. Pokrižajte jih tudi, ko odhajajo od doma ali pred večjo preizkušnjo. Ob teh in drugih priložnostih pokrižajte tudi svojega zakonca. S tem pokažete, kako izročate svoje drage in vsak trenutek v Božje varstvo.

CROSS
ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA

8.  Izleti in romanja

Skupne izlete lahko povežemo z družinskim romanjem, npr. na Brezje, Sveto goro pri Novi Go­rici, Novo Štifto na Dolenjskem, Ptujsko goro, Svete Višarje …

Obiskovanje ro­marskih poti in znamenitih samo­stanov je vedno priložnost, da na teh svetih krajih kot družina mo­limo za blagoslov in zdravje. Tudi na dopustu razmislite, kdaj in kam boste šli k sveti maši, katero cerkev si boste ogledali in se v njej pripo­ročili Bogu.

Članek je prirejen po nasvetih, ki so izšli v obliki zgibanke. Izdal jo je Slovenski pastoralni svet.

Tags:
dommolitevotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.