Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Odlašate s poroko? Nikar, poroka je super!

Modern Bride

By g-stockstudio | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 12/02/18

Odločitev za poroko je lahko najboljša odločitev v vašem življenju

Odločitev za poroko je za nekatere pare samoumevna, za druge zelo težka. Statistika ni slednjim pri tem nič kaj v pomoč, saj se po podatkih iz leta 2016 z razvezo konča vsak tretji zakon.

Nekateri so do poroke skeptični, saj imajo zaradi ločitve staršev slabo izkušnjo iz svoje primarne družine. Spet drugim se zdi, da je poroka “samo papir”, ki ga ne potrebujejo za to, da bi sebi, partnerju ali drugim dokazali svojo ljubezen.

1. Poroka je lahko razlog za dober žur

Marsikdo s širšo družino ob misli na poroko postane zaskrbljen, saj se prav sestavljanje liste povabljencev lahko spremeni v prepir o tem, koga povabiti in koga ne. Pa vendar je poroka priložnost za to, da se na lepem, pozitivnem dogodku srečajo tudi tisti člani družine, ki se sicer skoraj nikoli ne vidijo – ali pa samo na pogrebih.

Če se zdi paru bolje, da je poroka v ožjem krogu, pa ni nič narobe tudi z manjšim obredom, na katerega povabimo le tiste, ki so nam najbližje.


POPE FRANCIS,PLANE,MARRIAGE

Preberite še:
Bodo zdaj cerkvene poroke lahko kjerkoli in kadarkoli?


PARA W ŚWIĘTA

Preberite še:
8 vprašanj, na katera bi moral odgovoriti vsak zaročeni par

WEDDING
Photo by Jason Briscoe on Unsplash

2. Poroka ne pomeni nujno velikega stroška

Za poroko se zdi, da veliko stane, in do neke mere to drži. Ko začnemo z organizacijo, se stroški kar seštevajo. Od lokacije dogodka do hrane in pijače, potem so tu še poročne obleke za mladoporočenca, pa cvetje, okrasitev cerkve in prostora, pogostitev, fotograf in še bi lahko naštevali.

A po drugi strani se lahko odločimo tudi za malce drugačno organizacijo, ki ne stane tako veliko. Po samem cerkvenem obredu lahko poiščemo prostor za zabavo tudi kje v naravi, obleke si lahko izposodimo, za hrano lahko vsaj deloma prosimo za pomoč svate. Mame, sestre, tete in babice običajno z veseljem prinesejo domače slaščice in prigrizke, morda pa se najde tudi kdo, ki zna speči dobro in lepo torto.

Za fotografiranje pa lahko prosimo kakšnega prijatelja ali družinskega člana, ki se ljubiteljsko ukvarja s fotografijo in ima tudi malo boljši fotoaparat. Vabila lahko izdelamo sami.


YOUNG COUPLE

Preberite še:
Desetkrat NE za dober zakon

3. Izraza mož in žena sta zgovornejša od vseh drugih nazivov

Če se dva ljubita in si želita pripadati, je poroka logičen korak, da to tudi formalno uredita. Lepo je, če lahko svojo boljšo polovico v družbi predstavimo kot to je moj mož ali to je moja žena. Ni nekoliko neosebno, da drug drugemu rečemo partner ali partnerka? Ali da drug drugega naslavljamo kot fant in punca, sploh če smo že dlje skupaj ali pa nismo več rosno mladi?

Izraza mož in žena nedvoumno izražata pripadnost in ne puščata dvoma o tem, da s svojo zvezo mislimo resno. V tem primeru tudi ne moremo večno odlašati z razlogi, zakaj se ne bi poročili, temveč se je enkrat pač treba odločiti in narediti ta korak.

4. Poroka ni samo papir

Vedeti moramo, da je v zakramentu svetega zakona, ki ga sklenemo v cerkvi, navzoč Bog. On nam obljublja, da nikoli, tudi v preizkušnjah, s katerimi se sreča vsak zakon, ne bomo ostali sami. Papež Frančišek izredno ceni zakonsko ljubezen med možem in ženo in v dokumentu Amoris Laetitia priznava, da je zakon med možem in ženo odsev Božje podobe.

“Poroka je dragoceno znamenje. V zakrament svetega zakona je namreč vtisnjena podoba Boga. Bog v zakonca vtisne odsev svojih lastnih potez in neizbrisni značaj svoje ljubezni. Sveti zakon je podoba Božje ljubezni do nas vseh.”
Preberite še:
Se letos poročite? Potem sledite tem 7 točkam.


MARRIAGE

Preberite še:
25 let poročena, 3 leta ločena, nato jo je znova zaprosil za roko


ELIZABETH PHILIP

Preberite še:
7 naukov uspešnega zakona kraljice Elizabete II. in princa Filipa

Tags:
porokazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.