Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 31. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Se v službi počutite kot vsiljivec? To je prav poseben sindrom

WOMAN WORKING IN OFFICE

PIXABAY

Calah Alexander - objavljeno 12/02/18

Strokovnjaki mu pravijo sindrom vsiljivca in je lahko koristen

Ste se v službi kdaj počutili, kot da ste prevarant? Ko vas je nekdo pohvalil, vam je bilo nerodno in ste samo sklonili glavo? Morda ste imeli celo slabo vest, kot da bi prejeli pohvalo za nekaj, česar niste zaslužili?

Nikar se ne obremenjujte. Gre za povsem običajen pojav, pri katerem ne gre zgolj za to, da ne cenite dovolj sami sebe in da nimate dovolj samozavesti. Temu, da imate občutek, da je vaš uspeh zgolj posledica sreče in ne vaših sposobnosti, strokovnjaki pravijo sindrom vsiljivca. Business Insider piše, da je to znak, da ste tako sposobni kot pametni.

Delate dvakrat toliko kot drugi in ne počivate na lovorikah

Dobra novice je, da kljub temu, da sami dvomite v svoje sposobnosti, te ljudje okoli vas zelo dobro vidijo. Sindrom vsiljivca pomeni, da ste daleč od tega, da bi kogarkoli prinašali okoli. Pomembno pa je, da to svojo lastnost sprejmete in obrnete v svojo korist.

Sindrom je posebej opazen pri mlajših ženskah, ki ravno vstopajo na trg dela.

Kaj pomeni, če pri sebi opažate tak sindrom? Običajno to pomeni, da delate dvakrat toliko kot drugi, saj menite, da se morate ves čas dokazovati, in da ne boste počivali na lovorikah. Imate izrazito delovno etiko, kar pa je dvorezen meč.

Naj vas ne zanese

Pazite, da vas ne zanese. Če boste preveč glasni glede svojega nezaupanja v svoje sposobnosti,  se lahko zgodi, da bodo tudi drugi začeli dvomiti v vas.

Najbolje je, da se vsake toliko pretvarjate, da ste samozavestni, čeprav tega ne čutite. Ali pa vsaj svoje dvome zadržite zase. Vsekakor pa se ne smete počutiti krive, da čutite tako, kot čutite. Sindrom vsiljivca je namreč lahko vaše močno orodje za dosego ciljev.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.

Tags:
služba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.