Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj v resnici praznujemo na valentinovo?

COUPLE WITH RED BALOONS

PIXABAY

Aleteia - objavljeno 13/02/18

Ljubezen je veliko več kot le rožice in darilca

Police, omare, vitrine in izložbe so napolnjene s srčki, plišastimi igračkami, z rožami in sploh z vsem, kar si skupaj z romantičnimi ljubezenskimi sporočilci lahko zamislimo: za tiste, ki se zavežejo odnosu v dvoje, in za tiste, ki verjamejo v prijateljstvo.

Kaj v resnici sploh vemo?

Vemo, da se 14. februarja spominjamo svetega Valentina, čigar praznik je povezan s praznovanjem romantične ljubezni. Sčasoma se je to praznovanje razširilo in spremenilo v dan ljubezni in prijateljstva.

S kulturnega vidika smo to praznovanje sprejeli, vendar v resnici ne vemo, katerega Valentina praznujemo in kakšno povezavo s pari v resnici ima.


KRZYŻYK NA ŁAŃCUSZKU

Preberite še:
Jezusova strastna ljubezen – revolucija za žensko srce

COUPLE
Photo by Kyle Bearden on Unsplash

Premislek: Kakšno vrednost ima ljubezen?

Praznovanje valentinovega je priložnost, da premislimo o vrednosti ljubezni, s katero nas Jezus vabi, da se izročimo drug drugemu. Spomnimo se, da so ob nas osebe, ki hrepenijo po ljubezni in imajo potrebo po tem, da bi jih kdo ljubil, skrbel zanje, jih poslušal, jih sprejel, spodbujal, jim odpustil, ker so – kljub svojim šibkostim, omejitvam, uporništvu, nestrpnosti – Božji odsev.

To je ljubezen, ki od nas zahteva pogum, hrabrost, moč, trdnost, kajti ne moremo se ustaviti in razmisliti, ali nam je morda oseba všeč ali ne, katere narodnosti je, kaj mi bo dala v zameno, bo izpolnila moje kaprice, razmišlja tako kot jaz, je simpatična ali ne …

To je ljubezen, ki ne pride iz spečenega in posladkanega srca, okrašenega in kot darilce zavitega v lepi škatlici s pentljo. Ljubezen, ki jo praznujemo, se ne da posladkati, ne stopi se na vročini, ni narejena iz čokolade. Iz ljubezni do svojih prijateljev – nas samih – je Jezus prelil (in kako prelil!) svojo kri vse do zadnje kaplje in ničesar ni zadržal zase.

Praznujmo valentinovo z veseljem, ampak hkrati se vprašajmo, kako ljubimo ljudi, ki sobivajo z nami, kako jih lahko osrečimo. Postavimo si cilj, da bomo tekmovali sami s seboj in ljubili danes bolj kot včeraj – da bomo torej živeli resničen pomen ljubezni.

Veselo valentinovo!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


FLOWER

Preberite še:
Veste, kaj je dokaz ljubezni?


GIRL PRAYING

Preberite še:
Molitev k svetemu Antonu, da bi našli življenjskega sopotnika


Christ-surrounded-by-prophets-from-the-cupola-of-Fethiye-Camii-St-Mary-Pammaca-Istanbul-Turkey

Preberite še:
Je bil Jezus samski, poročen ali vdovec?

Tags:
odnosisvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.