Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 nasveti, da se bo v zakonu vedno iskrilo

COUPLE

nd3000 - Shutterstock

LaFamilia.info - objavljeno 14/02/18

Vsak dan moramo iskati nove načine, kako se na sveže zaljubiti v sozakonca

Velika razlika je, ali čakamo, da se stvari zgodijo, ali delamo tako, da se zgodijo. Potruditi se moramo, da skozi leta ljubezen ohranjamo živo. Pri tem morava oba zakonca iskati načine, da se eden v drugega zaljubiva vsak dan znova.

Pogosto ljubezen primerjamo z rastlino, ki jo moramo dnevno zaliti, postaviti na sonce, pognojiti, odstraniti posušene liste … torej jo negovati, da živi. Tudi za ljubezen je treba skrbeti dnevno, da srce ne neha biti.

Poznavalci dinamike odnosov predlagajo štiri načine, s katerimi lahko ljubezen krepimo:

1. Drug drugemu posvetiva čas

Da se lahko medsebojno poveževa, morava imeti na voljo kakovosten čas: brez naglice, brez otrok, brez pritoževanja, brez zahtev. Če si enkrat tedensko privoščiva tak čas, se v odnosu marsikaj izboljša.

Poleg tega tedenskega časa v dvoje je pomembno, da poiščeva še druge trenutke, ko lahko skupaj uživava, na primer pri skupnem hobiju, športu, ob večernem kozarcu vina … In v vsakdanjih obveznostih: nakupih, poti v šolo in službo, v skupnem kosilu …


SUPRISE

Preberite še:
Trije recepti, da ohranimo partnerski odnos živ


KOCHAJĄCE SIĘ MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Preprosto načelo, ki je utrdilo najin odnos

2. Ohranjava romantiko

Romantiko napačno povezujemo le z zaljubljenostjo. V resnici ima v zakonu še večji pomen. So pari, ki menijo, da se več ne ljubijo, ker ne občutijo vznemirjenosti. Kar ne drži. Ko prava ljubezen dozori na vseh področjih, s seboj prinese drugačne občutke.

Romantika je torej način, kako se zakonca spominjata odločitve za njuno ljubezen in kako jo obnavljata. Zato romantika zahteva več kot le eno rožico, škatlo čokoladic ali večerjo – kar tudi ne sme manjkati. A potrebno je več: ljubeč klic ali sms, objem, sodelovanje, prijazna beseda, lepo obnašanje … torej nežnost in toplina, s katerima poskušava ohranjati najino ljubezen.

COUPLE HAVING DINNER

3. Izkazujeva si, da sva drug drugemu pomembna

Zaradi rutine in obveznosti pozabljamo na zakonca; zdi se nam, da je v redu in se ne potrudimo, da bi ga poslušali ali vprašali, kako se počuti. To ustvarja vzdušje ravnodušja do drugega in lahko vodi v prepire.

Pogovor je najboljši način, da ugotovimo, kaj se z drugim dogaja. Morda za slabo voljo in prepiri stojita le strah in negotovost, ki ju lahko razkrije zaupen pogovor.

Sadovi takšnih pogovorov izboljšajo odnos, ker ozavestimo, da nas zakonec izpolni, posluša, podpira … Dobimo potrditev za našo odločitev za zavezo ljubezni z njim.

4. Krize obrneva sebi v prid

Če krize, ki spremljajo posamezne etape zakona, dobro izkoristimo, nama obema pomagajo pri osebni rasti, hkrati pa tudi rešijo pred rutino, ki je sovražnik št. 1 za zakonsko ljubezen.

Razpoložljivost in volja sta začetek vsakega dobrega podviga. Da bo zakon trajen, moramo paziti na moža oziroma na ženo, ki je ob meni. In ne pogubno iskati nadomestila zanj oziroma zanjo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila portugalska stran Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


COUPLE

Preberite še:
Kako se dobro prepirati? Obstajajo priporočila


COLLEGE,STUDENTS

Preberite še:
8 preprostih načinov, kako biti bolj optimističen


COUPLE

Preberite še:
Ljubezen ima pet stopenj, a se večina parov ustavi pri tretji. Zakaj?

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.