Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

“Jakov Fak je človek za velika tekmovanja”

SIMON KOCEVAR

SMUČARSKA ZVEZA SLOVENIJE

Urška Leskovšek - objavljeno 18/02/18

Dan na Blokah ali učenje teka na smučeh z nekdanjim olimpijcem

Sobotno dopoldne nas je zaneslo na tečaj teka na smučeh v Novo vas na Bloke. Za zibelko slovenskega smučanja, za kar veljajo ti kraji, se seveda spodobi, da neguje zimski šport. Tam nas, čeprav začetnike, v svoje roke vzamejo – nič manj in nič več – nekdanji udeleženci olimpijskih iger. Mednje sodi tudi Simon Kočevar, ki se je kot slovenski biatlonski reprezentant pred štirimi udeležil olimpijskih iger v Sočiju.

Kakšen je preskok z olimpijskih iger v domače okolje med začetnike? “To je treba vzeti kot življenjsko. Tudi vrhunski športnik bo moral v življenju nekaj početi, saj od vrhunskega športa, če si biatlonec, ne moreš živeti. To ni nogomet. Prej ali slej se moraš usmeriti v svojo smer in početi tisto, kar te veseli,” na življenje realno gleda 27-letnik iz Loške doline.
Preberite še:
Jakov Fak nam sporoča: Mogoče je!

Navdušil ga je sam Janez Ožbolt

Smuča že od otroštva, tek na smučeh pa je začel trenirati v petem razredu osnovne šole. Zanj ga je navdušil petkratni olimpijec Janez Ožbolt. Udeležil se je več mladinskih svetovnih prvenstev in tekmoval v svetovnem pokalu leta 2013 v Annecyju in Hochfilznu ter leta 2014 v Oberhofu.

Viška svoje biatlonske kariere, olimpijskih iger v Sočiju, pa se spominja po odlični organizaciji, lepem prizorišču in izjemnem vzdušju, saj je bilo med tekmovalci veliko druženja.


KAROL WOJTYŁA, JAN PAWEŁ II W GÓRACH

Preberite še:
Smučarski podvigi papeža Janeza Pavla II.

SIMON KOCEVAR
OSEBNI ARHIV
Simon se je kot slovenski biatlonski reprezentant pred štirimi leti udeležil olimpijskih iger v Sočiju.

Kaj je ključ do olimpijskih iger?

“Do olimpijskih iger prideš z veliko trdega dela in veliko odrekanja. To je ključ. Pa gotovo tudi starši, ki so stali za mano, ko sem bil mlajši. Pozneje je pa vse v glavi tekmovalca. Kot se tekmovalec odloči, tako je. Čim bolj mora biti sproščen. Če te karkoli obremenjuje, težko napreduješ tudi v športu.”

“V mlajših letih ima vsak tekmovalec veliko treme. Ko pa odrasteš, ko prideš do nekih spoznanj, postane tekma veselje in lahko pride do vrhunskega rezultata,” se Simon spominja svojega napredka.

Najboljši “stranski učinek”: organiziranost

“Prednost vrhunskega športa je, da postaneš organiziran. Če želiš dosegati vrhunske rezultate, moraš biti organiziran. Če začneš dan in ne veš, kaj boš počel, vrhunskih rezultatov ne boš dosegel.”

Je po olimpijskih igrah kaj drugačen, kot je bil prej? “Bil sem drugačen, pa spet postajam tak, kot sem bil prej. Prišel sem do svojega poklica, tu sem se ustalil in ga obvladam,” pravi Simon, ki zdaj dela na področju obdelovanja kovin. “Zato lahko nekaj svojega časa spet namenim športu. Treniram šestkrat na teden, zase, za svoje dobro počutje, da sem ‘fit’.”
Preberite še:
Na enih olimpijskih igrah atletinja, na drugih zastopa Nigerijo v bobu

SIMON KOCEVAR
URŠKA MAKOVEC | ALETEIA
Na Blokah zdaj vodi tečaje teka na smučeh.

Tek na smučeh je “in”

Poleg službe trenira mlade v Smučarskem klubu Loška dolina, kjer se je njegova biatlonska zgodba začela, in vodi tekaške tečaje v Izišportu, ki, kot pravi, zelo dobro uspevajo. “Tek na smučeh je na splošno v porastu. Pred leti je bilo bolj alpsko smučanje, zdaj pa bolj tek na smučeh. Letošnja zima nudi dobre razmere, povpraševanje je veliko.”

Prepričan je, da bloški konec, zibelka slovenskega smučanja, ostaja močno središče zimskega športa. “Smetana, število vrhunskih tekmovalcev ostaja isto, rekreativcev pa je vedno več. Kar je dobro, imamo trenerji vsaj kaj početi,” se nasmeje.


PRIMOZ JERALIC

Preberite še:
Šport ga je pokopal in mu tudi pomagal, da se je pobral

“Jakov Fak ima dobre gene”

Ob uspehu biatlonca Jakova Faka na olimpijskih igrah seveda ni mogel ostati ravnodušen. Na dan tekmovanja je poklical v službo in vprašal, ali ima lahko dopust. “Vedel sem, da je naš dan. Z Jakovom sva bila včasih tudi ‘cimra’, zato sem to še bolj čustveno doživljal in mu iskreno čestitam.”

Kaj Faka dela tako vrhunskega športnika? “Ima dobre gene. Sam je rekel, da ima hladno glavo po očetu, trud in vztrajnost pa po mami. Pa tudi telesno je zelo močan in prenaša zelo velike obremenitve. Je človek za velika tekmovanja. Bolj kot je obremenjen, lažje funkcionira,” o slovenskem junaku tokratnih olimpijskih iger pravi njegov kolega iz Loške doline.


NAHUEL HUAPI

Preberite še:
Slovenec, ki je bil v Argentini 20 let nepremagljiv


NADAL

Preberite še:
7 lekcij Rafaela Nadala za vsakdanje življenje


BEBA SCAP

Preberite še:
Zdravniki so ji rekli, da ni normalna

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.