Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Grehi, ki ne potrebujejo spovedi?

CONFESSION

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

p. Primož Jakop - objavljeno 18/02/18

Razlika med "majhnimi" in "velikimi" grehi
V prvem delu pastirskega pisma naših škofov za postni čas sem slišala tudi stavek, ki mi ne da miru: “Sveto obhajilo namreč odpušča grehe, ki ne potrebujejo zakramentalne spovedi, in tega se slovenski kristjani premalo zavedamo.” Ne vem, ali sem kdaj prej slišala, da za odpuščanje določenih grehov ni potrebno iti k spovedi. Kateri so torej ti grehi in zakaj zanje ni potrebna spoved?Bernarda

Veseli me, ko vidim, da pri maši dobro poslušaš in si pozorna na besede duhovnika oziroma v tem primeru na besede naših škofov. Grehi, o katerih je govor, so t. i. majhni grehi, imenovani tudi odpustljivi grehi, ki jih razlikujemo od smrtnih grehov.

Če smrtni greh označuje dejanje, ki ima: prvič, neko tehtno vsebino, drugič, ki sem ga storil premišljeno oziroma sem vanj premišljeno privolil, poleg tega pa mi je, tretjič, popolnoma jasno, kakšne bodo njegove posledice, je majhen greh vsak greh, pri katerem kateri od teh pogojev manjka.
Preberite še:
Kako se je pa Jezus postil?


SIMON KOCEVAR

Preberite še:
“Jakov Fak je človek za velika tekmovanja”

Kako deluje majhen greh? Če povzamemo, kar pravi Katekizem, majhen greh slabi našo ljubezen, jo žali in jo rani, vendar je ne odstrani iz našega srca tako kot smrtni greh. Kako je torej z odpuščanjem majhnih grehov pri obhajilu?

Ko zaužijemo Kristusovo telo in kri, se bolj povežemo z njim – ne le na telesni ravni, ampak tudi na duhovni: “Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ostane v meni in jaz v njem,” (Jn 6,56). S tem v sebi obnovimo in okrepimo milost, ki smo jo dobili že pri krstu in je potrebna, da lahko krščansko živimo.

PRIEST
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Potem se lahko spomnimo Jezusovih besed, ki jih duhovnik izgovarja pri spremenjenju (“To je moje telo, ki se daje za vas. To je moja kri …, ki se za vas in za vse preliva v odpuščanje grehov.”). Na ta način postane bolj razumljivo, zakaj Katekizem pravi, da “nas evharistija ne more zediniti s Kristusom, ne da bi nas istočasno očistila storjenih  grehov in nas obvarovala prihod­njih grehov”.


PANIC

Preberite še:
Sedem glavnih grehov – kateri so?

Obstaja pa še tretji vidik obhajila, to je tisti, ki zanima tebe. V Katekizmu beremo: “Kakor telesna hrana obnavlja izgubljene moči, tako evharistija krepi ljubezen, ki, v vsakdanjem življenju, teži k oslabitvi, in ta poživljena ljubezen zbrisuje male grehe.” Ne samo da me obhajilo krepi za to, kar je pred menoj, ampak odpravi tudi posledice mojih preteklih grehov.


PARA W ŁÓŻKU

Preberite še:
“Ljubiti se” je bistveno več kot le iti z nekom v posteljo

Naj za konec za vsak primer še poudarim, kar bi moralo biti samoumevno: da bo obhajilo v nas lahko delovalo, kot je namenjeno, se moramo tudi sami pripraviti nanj z iskrenim kesanjem misli, besed in dejanj, s katerimi nismo odgovarjali na Jezusovo ljubezen. Kot vidiš, sem se veliko opiral na Katekizem. Morda ga lahko v tem postnem času tudi še sama kdaj vzameš v roke in poglobiš svoje versko znanje. V vsakem primeru ti želim blagoslovljen postni čas!

Članek je bil objavljen v tedniku Družina št. 8, v rubriki Mladi val.
Preberite še:
Samostan, ki se je zapisal v slovensko zgodovino

Tags:
grehspoved
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.