Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako naj sin postane kavalir?

MOTHERHOOD

Pavle Bugarsk - Shutterstock

Luz Ivonne Ream - objavljeno 19/02/18

Moški, ki s svojo ženo ravna kot s princeso, je tak zato, ker ga je vzgojila kraljica

Ko vidim svoje sinove jokati in prepoznavati svoja čustva, pomislim, da mi je uspelo narediti nekaj dobrega.

Ko gledam, kako moj najstarejši sin svojemu dekletu odpre vrata in jo prime pod roko, preden prečkata cesto, ko z njo govori spoštljivo in nežno, ko najprej pomisli nanjo, šele nato nase, pomislim, da je imel najboljši vzor, kako se obnašati do ženske: svojega očeta, ki z mano ravna kot s kraljico, in mene, ki sem mu dovolila, da je do mene kavalir.

Trapasto in zastarelo?

Na žalost se mnogim mladenkam takšno lepo vedenje zdi trapasto ali zastarelo. Namesto da bi se počutile posebne, se počutijo podrejene, kar sploh ne drži!

Ženska začuti, da je nekaj posebnega, kadar ji ljubljeni moški izkazuje pozornost in ljubezen.


BOY PRAYING

Preberite še:
Namesto da otroke učite molitvic, jim pripovedujte o Jezusu


RODZINA NA KANAPIE

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo bolj hvaležni in veseli

shutterstock_1016442799
Shutterstock

Vemo, da je vzgoja odvisna od obeh, od očeta in mame. Vsak na svoje otroke prenaša, kar mu je lastno in kar bo določalo otrokovo osebnost. Tokrat se bom posvetila odnosu med mamo in sinom: kako lahko materina ljubeča in potrpežljiva navzočnost sina nauči, kako biti občutljiv, spoštljiv in pozoren. Kako naj svoje sinove vzgajamo, da bodo postali čustveno odgovorni, kavalirji in dobri ljudje, ki bodo znali ljubiti svoje žene.

  • Mama, svojega sina nauči, da bo imel zaupanje vase. Zdrava samozavest je nujna, da se bo čutil vreden, občudovan in cenjen.
  • Mama, svojemu sinu izkazuj ljubezen in mu daj varnost. Naj ve, da so tvoje roke vedno odprte, če ga bo strah, če bo v dvomih ali skrbeh. Takrat ga samo in brez besed objemi.
  • Mama, svojega sina nauči obvladovati čustva. Tudi moški jokajo. Naj ve, da čustva niso ne dobra ne slaba, da je pomembno, kaj z njimi storimo. Ko pride k tebi, ker ga je strah, ker je žalosten ali ga kaj boli, ga ne grajaj. Dovoli mu, da izrazi in prepozna svoja čustva, da jih poimenuje, in ga vodi, da jih bo na zdrav način usmerjal.
  • Mama, pokaži mu, kako imeti dober ljubezenski odnos. Najboljše orodje za to je tvoj odnos z njegovim očetom. Kakšen je?
  • Mama, pokaži mu, kako je treba ravnati z ženskami. Nežno, ljubeče, pozorno, spoštljivo, obzirno in z veliko potrpljenja. Svet potrebuje več kavalirjev, moških, ki so vešči lepega vedenja, vendar hkrati potrebuje tudi dame, ki to cenijo.
  • Mama, nauči ga, da bo sočuten, velikodušen in ustrežljiv. Otrok, ki zna misliti tudi na druge, jih spoštovati in jim služiti, bo vedno našel prijatelje, bo ljubljen in povrh vsega dober mož in oče.
  • Mama, nauči svojega sina spoštljivo občudovati žensko telo. Da nanjo ne bo gledal kot na “predmet” poželenja, temveč kot na osebo, ki jo lahko ljubi in spoštuje.
  • Mama, nauči svojega sina pomagati pri hišnih opravilih. Ni lepšega od moškega, ki zna skuhati, pomiti posodo ali kopalnico, zlikati perilo. Dom je last vseh in vsi v njem sodelujemo, vsak po svojih zmožnostih in glede na svoj čas in obveznosti.
  • Mama, nauči ga moliti in ljubiti Boga … ter Božjo mater.

Mama je “vedno” vzor. Ko te sinovi opazujejo, naj si mislijo: “Nekega dne bi si tudi jaz želel takšno žensko, da bi bila moja žena in mati mojih otrok v podobna njej.” Pomni, da si ti njegov vzor ženske.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


MARTIN LISEC

Preberite še:
Stampedo v službi, nato še žena. Čas je, da si zastavite to vprašanje


MARKO JUHANT

Preberite še:
Kaj storiti, da starši ne bodo hodili na fakulteto na govorilne ure otrok?

Tags:
mamamoškiodnossinvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.