Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najpogostejša laž, ki jo izrečejo moški

THINK

Sjale - Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 19/02/18

Fraza ali vsaj njena različica, ki ste jo gotovo slišali že neštetokrat

Nekateri moški so že tako vajeni izgovarjati to frazo, da ne razmišljajo več, ali drži ali ne. Ali pa si mislijo, da čeprav ta fraza ne drži povsem, vseeno ne povzroča nobene škode. No, tukaj pa se motijo. Če fraza, ki jo izgovarjajo, ne drži, je to v resnici le ena velika debela laž.

O kateri frazi govorimo? Zveni nekako tako: “Ne, nič ni hudega.” … “Ne, nisem zaskrbljen.” … “Ne, ni me prizadelo.”

Lahko bi našteli še kar nekaj različic, a verjetno ste razumeli bistvo. Naj se moškemu zgodi karkoli, ga to ne bo prizadelo ali nanj kakorkoli vplivalo. To moški sporočajo s to trditvijo.

Ko gre za resne stvari

Da ne bo pomote. Ne govorimo o tem, da jih ne bo prizadelo to, da so si umazali najljubšo srajco ali da je na primer Slovenija izgubila tekmo (v kateremkoli športu). Seveda je veliko takšnih majhnih dogodkov, ob katerih lahko vsi zamahnemo iz roko in si rečemo: “Nič hudega. Zaradi tega se pa res ne bom obremenjevali,” a dejstvo je, da tega ne smemo storiti, ko gre za resne stvari. Tiste, ki segajo globlje. V naše srce, glavo, dušo. In tukaj se moški pogosto skušajo izmuzniti ravno z izbiro takšnih fraz.

Ločitev, izguba službe, bolezen, prihajajoči izzivi, smrt. Vse to so teme, ob katerih se moški pogosto odzovejo, kot da niso nič takšnega. Na zunaj je vse lepo, a na površje počasi prihajajo težave, kot so: pridobivanje na teži, težave s srcem, nespečnost, popivanje, sivi lasje, napetost in podobno.


MOTHERHOOD

Preberite še:
Kako naj sin postane kavalir?


TERAPEVTA BREZNIKAR RUPARČIČ

Preberite še:
Nemoč, žalost, nerazumljenost, sram. Tabu, ki to ne bi smel biti

Čas za pogumno potezo

Zakaj je o tej “majhni” laži pomembno spregovoriti, predvsem pa zakaj se je je pomembno znebiti? Ker moške (in tudi nekatere ženske) oddaljuje od tistih, ki bi jim lahko bili v oporo, se z njimi pogovorili, jih poslušali in jim pomagali.

Samo takrat, ko se moški odloči za pogumno potezo in razkrije svojo stisko, svojo ranljivost pravim ljudem, lahko pride do reševanja njihovih težav. Če se vedejo, kot da njihove stiske in težave niso nič takšnega, je to tako rekoč nemogoče.

web3-little-boy-angry-yelling-crying-outside-missing-teeth-tantrum-shutterstock

Prirojeno in privzgojeno

Zakaj je to predvsem moška laž? Ker izvira iz mladosti. Pri dečkih je tako, da so fizična moč, nasilnost in tekmovalnost pri njih večji kot pri dekletih. Tudi zato je “biti močan” za fante tako pomembno in je to kot nekakšen sinonim za biti moški. Solze in izražanje čustev niso domena moških – vsaj tako jih je naučila okolica.

Upoštevajte maratonsko pravilo

Vsega tega seveda ne moremo spremeniti čez noč, a je kljub temu pomemben naslednji nasvet: moški, ko se spopadate s težavami ali ste v stiski, imejte v mislih maratonsko pravilo. Ko vas nekdo vpraša, kakšna je pot, nikoli ne recite, da je lažja, kot je v resnici. Povejte tako, kot je. Povejte, kje je težek vzpon in koliko časa je potrebno do cilja. Kajti če tekač prejme napačne informacije o progi in je pot na primer veliko težja in daljša, kot mu je bilo predstavljeno, potem bo to zanj velik šok.

Tako je tudi v življenju. Brezupne situacije ne bomo izboljšali tako, da bomo ponujali lažno upanje. To bomo dosegli samo z iskrenim odgovorom in z načrtom, ki mu moramo slediti.

Če bomo torej naše fante učili, da morajo govoriti resnico, kar pomeni, da bodo takrat, ko je to potrebno, priznali, da je bila določena stvar zanje zahtevna, potem se bodo pozneje lažje povezali tako z drugimi kot sami s seboj. Če bodo v življenju odkriti do sebe in do drugih, potem bodo dobili boljši pogled na to, kaj je smisel življenja. Ugotovili bodo, da sta pogum in žilavost povezana z resnico in šele takrat se bodo naučili, kako se spopasti s težavami na najbolj možen možat način.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.


MOJCA BELCL MAGDIČ

Preberite še:
“Okolica iz samskih dela problem”


MAN PRAYING CHURCH

Preberite še:
“Ne bom več hodil v cerkev!”


MIŁOŚĆ MAŁŻEŃSKA

Preberite še:
22 stvari, zaradi katerih se ženska zaljubi v moškega

Tags:
moškiranljivost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.