Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Čudež v Italiji? Potres prizanesel hostijam

Hostie, eucharistie

© Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 22/02/18

Tudi po 16 mesecih so hostije ostale sveže. Podoben evharistični čudež se je zgodil že v Sieni

Osrednjo Italijo je 30. oktobra 2016 stresel močan potres z magnitudo 6,6. Številna mesta so bila uničena, tako tudi mesto Arquata del Tronto. Župnijska cerkev je bila v ruševinah in šele zdaj so uspeli priti do tabernaklja, kjer so bile shranjene posvečene hostije.

Sledilo je presenečenje. Običajno se namreč na hostijah že po nekaj tednih pojavi plesen, na teh hostijah, ki so jih našli, pa niso našli nobenih bakterij niti sevov plesni.

V ciboriju je bilo okoli 40 hostij, njihova barva, oblika in vonj pa so bili nespremenjeni.

Lokalni duhovnik je najdbo opisal kot čudež, lokalni škof pa je opozoril, da je za take izjave sicer še prezgodaj, a je priznal, da to odkritje ne potrebuje besed.
Preberite še:
Kako sem zaradi Boba Dylana začel začel verjeti v resničnega Jezusa

Evharistični čudež v Sieni

To odkritje sicer spominja na evharističen čudež, ki se je zgodil v Sieni 14. avgusta leta 1730. Takrat so bili v tem italijanskem mestu na delu tatovi, ki so iz bazilike ukradli tabernakelj s 351 posvečenimi hostijami. Tri dni pozneje so se vse hostije čudežno pojavile v škatli, ki je namenjena darovom cerkvi.

Tudi po več letih se hostije niso pokvarile ali bile kakorkoli spremenjene. Nato je 14. aprila leta 1780, natanko 50 let pozneje, predstojnik frančiškanskega reda oče Carlo Vipera eno izmed teh hostij zaužil in ugotovil, da je povsem sveža in užitna. Nekaj hostij so nato sicer razdelili, a je Vipera naročil, naj jih 230 primerno shranijo in nikoli odprejo.

Te hostije so še danes shranjene v cerkvi, sveže kot na dan, ko so bile narejene.

Če bo tudi nedavno odkritje potrjeno, bo to še en evharistični čudež, ki se je zgodil v zadnjih nekaj letih. Nazadnje se ga spominjajo v mestu Skolka na Poljskem leta 2008.


CONFESSION

Preberite še:
Grehi, ki ne potrebujejo spovedi?


TERAPEVTA BREZNIKAR RUPARČIČ

Preberite še:
Nemoč, žalost, nerazumljenost, sram. Tabu, ki to ne bi smel biti


KAJDANKI, WOLNOŚĆ

Preberite še:
Si v krču? Dovoli Jezusu, da se te dotakne

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.