Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”

DEANA JEZERŠEK

ARHIV LANGUAGESITTER

Barbara Oprčkal - objavljeno 22/02/18

Ženska ženski ‒ mamica, žena in podjetnica Deana Jezeršek

Deana Jezeršek je soustanoviteljica jezikovne šole LanguageSitter in tudi zmagovalka natečaja ameriške zbornice v Sloveniji, AmCham Top Potential Of The Year v letu 2017. Kot mlada mamica in uspešna podjetnica se vsak dan spopada z različnimi izzivi, ki jih prinaša usklajevanje družinskega življenja in službenih obveznosti.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?

Zajtrk z možem. To je bil najboljši nasvet za zvezo, kar sem jih kdaj prejela. Pa niti ni bil mišljen kot nasvet. Ni pomembno, kako zgodaj mora kdo vstati, drugi naj tudi vstane in imejta zajtrk skupaj. Medtem ko drugi še spijo, midva skupaj začenjava dan, v miru, ob kavi, samo midva.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete … ?

“Morda pa ne bo nihče opazil, če danes ne uporabim maskare.” Še vedno se privajam na nov ritem po končani porodniški in moj čas pred ogledalom je še vedno eno samo sklepanje kompromisov, kaj naj oziroma česa naj ne naredim v tistem omejenem času.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker … ?

… se takrat bolje počutim in dobim dodaten zagon in samozavest.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker … ?

… se nenadoma zaveš razsežnosti ljubezni, ki jo lahko nekomu daš, in hkrati razsežnosti ljubezni, ki jo od nekoga lahko prejmeš.

5. Kako se ob vseh obveznostih, otrocih in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite svojemu možu oziroma partnerju?

Čas v dvoje ne pride več spontano, ampak ga morava načrtovati. Vendar otroci hitro rastejo in zavedava se, da je to bolj prehodno obdobje kot pa stalnica. Naučila sva se, da ni dovolj, da si le vzameva prosto, ampak morava definirati tudi vsebino. Sicer lahko hitro “pokuriva” ta dragoceni čas v dvoje popolnoma neučinkovito pred televizijo.

Za rojstni dan sem mu npr. kupila pet individualnih ur plesa. Na prvi pogled je bilo videti neizvedljivo, sprevrglo pa se je v pet lepih petkovih večerov v dvoje. Ples je res intimno in intenzivno preživet čas v dvoje.

Seveda pa nama pri varstvu na pomoč vedno priskočijo stari starši.

DEANA JEZERŠEK
ARHIV LANGUAGESITTER

6. Dan se je že tako slabo začel, težave v službi, potem pa vam še otrok nagaja. Kako se odzovete v takšni situaciji in kako jo rešite?

Različno. Trudim se, da ocenim situacijo glede na prioritete, kaj je resnično pomembno, in k reševanju težav pristopim premišljeno. Če vem, da sem naredila vse, kar se je dalo, da težave v službi rešim, potem te težave pustim v službi.

Otrok pa je pogosto zrcalo mojega počutja; prej ko negativen tok prekinem, bolje je. Ponavadi pomaga, če brez razmisleka samo globoko zadiham in se nasmejem.

Seveda pa se kdaj vse našteto zgodi šele po impulzivnem izbruhu jeze. Potem seznamu dodam še soočenje s slabo vestjo.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?

Čas, ko sva se z možem, takrat še fantom, za dve leti preselila v Švico. Natančneje prvih osem mesecev, ko sem še iskala delo in svoje mesto v novem kraju na splošno, poleg tega pa moj monoton prazen vsakdan ne bi mogel biti večje nasprotje zelo polnemu moževemu. Nič ni teklo po načrtu. Počutila sem se kot čebula, s katere dan za dnem odpadajo plasti; plasti udobja, potuhe, znanega. Dokler nisem končno prišla do bistva.

Takrat mi je postalo marsikaj bolj jasno, kot bi se na novo spoznala, predvsem pa sem se prvič zares slišala. Spoznala sem, da nam pogosto življenje narekuje okolica, ne da bi imeli kaj besede pri tem. Verjetno je povsem odveč, če povem, da sem po tem takoj dobila službo, dobre prijatelje, nov dom, zveza se je okrepila, prvič sem vedela, kaj želim delati, in zaživela sem.

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?

Tudi to bo minilo.

9. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?

Imam več načinov za polnjenje baterij. Največ mi pomeni družinski sprehod v naravi, nepogrešljiva je sedaj tudi večerja s prijateljico v središču mesta enkrat mesečno, če sem pa sama, mi baterije polnijo članki na temo izobraževanja doma in v svetu, na splošno pa ležanje na svežem zraku in soncu. Zase rada rečem, da delujem na fotosintezo.

10. Biti ženska je lepo, ker … ?

… hmmm … ne vem, kako je biti moški. Pravzaprav tudi ne vem, kako je biti druga ženska. Biti ženska v mojem primeru je lepo, ker lahko le kot ženska živim življenje, ki ga.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Tags:
družinaslužbaŽenska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.