Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Stigma neplodnosti: “Bratje, sestre, mame, očetje, tete, strici, ne gnjavite ju.”

TERAPEVTA BREZNIKAR RUPARČIČ

ALETEIA

Lojze Grčman - objavljeno 25/02/18

Aleteijina videoteka: tri videozgodbe tega tedna, ki jih ne smete spregledati

Neplodnost je tema, ki ima pogosto po eni strani predznak mučnosti. Tako zaradi trpljenja para kot zaradi okolice, ki velikokrat ne zna biti diskretna. Po drugi strani pa je problem pogosto potisnjen v tabu. Čakanje na potomstvo tako zna prerasti v stigmo. Barbara Oprčkal se je o neplodnosti in soočenju z njo pogovarjala z zakoncema Carmen Breznikar Ruparčič in Miho Ruparčičem z Družinskega inštituta.

“Prva stvar je okolica, torej družina. Zato: bratje, sestre, mame, očetje, tete, strici, ne gnjavite ju. Par pustite pri miru. To ne pomeni, da jih nič ne vprašate, ampak da do njih pristopite s sočutjem in zavedanjem, da je to občutljiva tema,” pravi Carmen v intervjuju z Barbaro Oprčkal. Miha pa dodaja …

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6klQCWiCENs&w=560&h=315]

Janeza E. Rusa, župnika z igralskimi izkušnjami, so v njegovem tretjem vlogu za Aleteio navdušile bukve.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vx3PFKovT5c&w=560&h=315]

Ko igralec odšteva ure spanca: tri, dve …

Priljubljeni igralec Klemen Janežič je pojasnil, kako je bil videti njegov urnik s kombiniranjem predstav v Drami in snemanjem Usodnega vina: “V dveh letih so bili redki dnevi, ko sem bil povsem prost. Vmes sem končal tudi magistrsko predstavo. Dlje ko ponoči ne moreš zaspati, bolj si pod stresom, ugotavljaš na primer, da moraš vstati že čez dve uri. Ena budilka pri glavi, druga v kuhinji, da dejansko moraš vstati. Ni bilo lahko, a tega ne bi delal, če bi res trpel ob tem.”

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QLbG1vwvB5Y&w=560&h=315]

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.