Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Zaljubljenca iz Auschwitza – našla sta se po 39 letih

AUSCHWITZ COUPLE

Archives rivées de la famille Bielecki

Marzena Wilkanowicz-Devoud - Dominika Cicha - objavljeno 25/02/18

Jerzy in Cyla sta se zaljubila skozi bodečo žico v nacističnem taborišču Auschwitz. Uspelo jima je uiti, a sta nato drug za drugega mislila, da sta mrtva. Po 39 letih sta se znova našla

Jerzy (62) je na letališču v Krakovu nestrpno čakal letalo iz New Yorka, na katerem je bila Cyla, njegova mala Cyla … V rokah je držal šopek z 39 vrtnicami, eno za vsako leto, ko sta bila ločena.

Pozimi 1943 je Jerzy spoznal Cylo v taboriščnem skladišču za žito. V Auschwitzu je bil od leta 1940 kot član poljskega uporniškega gibanja.

“Takoj me je prevzela njena ženstvenost, njen nasmeh … Pravi paradoks, da sem najlepše dneve svojega življenja doživel v taborišču smrti.”




Preberite še:
Mlada mamica izgubila bitko z rakom. To je njena zgodba.

Ljubezen v Auschwitzu

Jerzy Bielecki se dobro spominja, kako je pred silos z žitom prišla skupina neverjetno čednih in urejenih deklet. Ena od njih se mu je nasmehnila in mu pomežiknila, da je zardel kot majhen deček.

Cyla Cybulska je bila iz majhne vasice na vzhodu Poljske in je v taborišče prišla januarja 1943 s starši, z mlajšo sestro in dvema bratoma. Samo ona je preživela holokavst.

“Bilo nas je kakšnih petdeset zapornic in imele smo veliko srečo, da smo spale na dokaj suhih tleh v kleti stavbe ob silosu. Popravljale smo vreče za moko in zaradi dela smo se lahko zjutraj in zvečer umivale.”

Cyla se je zaljubila v mladega poljskega katoličana Jerzyja, ki je bil eden prvih zapornikov v Auschwitzu. Ujeli so ga, ko se je hotel prek Madžarske pridružiti francoski vojski. Mlada zaljubljenca sta izkoristila vsak trenutek za bližino in pogovor. Podkupovala sta stražnike, da so med obroki zamižali na eno oko.

“Bil sem nor nanjo in opazil sem, da tudi ona ni bila ravnodušna. Bila sva kot najstnika, ki si na klopi v parku kradeta poljube, medtem ko je okrog naju kruto sejala smrt.”


SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica

AUSCHWITZ
Shutterstock

“Cyla, rešil te bom tega pekla”

Nekega dne je Cyla objokana pritekla k Jerzyju. Esesovec je ustrelil njeno najboljšo prijateljico. V tilnik. Kar tako, brez razloga.

Jerzy je takrat začel načrtovati beg. “V meni se je nekaj premaknilo. Sam ne bi nikdar zbral dovolj poguma, ampak za Cylo in za najino ljubezen sem bil pripravljen storiti vse, tudi nemogoče.”

Prijatelj mu je po kosih pošiljal nemško uniformo. Kot nemško govoreči zapornik je imel nekaj privilegijev in si je lahko priskrbel prepustnico.

Ko je bil njegov načrt maja 1944 dodelan, ženske nenadoma niso več prihajale na delo v silos. Ni vedel, ali je Cyla še živa.

Čez nekaj mesecev je dobil kratko sporočilo: “Jurek (poljska pomanjševalnica za Jerzy), ljubezen moja, delam v pralnici, poišči me.”

Uspelo se jima je srečati in 20. julija 1944 ji je Jerzy uspel zašepetati: “Jutri te bo prišel iskat esesovec z oddelka za politične zadeve in te bo odpeljal na zasliševanje. Se vidiva jutri.” Cyla ni nič spraševala.

Naslednjega dne je Cyla zagledala Jerzyja … v nemški uniformi. Salutiral je stražniku, odločno prijel zapornico in jo odpeljal. Na izhodu iz taborišča sta morala samo še pokazati prepustnico …


BETHANY HAMILTON

Preberite še:
Deskarska zvezdnica, ki ji je morski pes odgriznil roko: Rešil me je Bog

Ločitev

Hodila sta devet noči in prišla k Jerzyjevemu stricu. Zaradi varnosti sta se ločila. Jerzy se je pridružil poljskim upornikom, Cyla pa se je skrila pri kmetih v neki vasici.

Po koncu vojne Cyla ni uspela ničesar izvedeti o svojem ljubem. Nekega dne so ji povedali, da je padel v boju. Obupana se je odpravila v New York, da bi pozabila in začela na novo.

Takrat ni vedela, da je bila pokrajina, kjer se je Jerzy nahajal, osvobojena tri tedne zatem. Ko jo je prišel iskat, je bil tri tedne prepozen!

Jerzyjeva družina mu je rekla, da je Cyla umrla v bolnišnici v Stockholmu, od koder je nameravala odpotovati v ZDA. Jerzy takrat ni vedel, da je bila to laž.

ROSE
Carlos Bustamante Restrepo-(CC BY-NC-ND 2.0)

39 vrtnic

Mnogo let zatem, leta 1982, je Cyla živela v New Yorku, vdova in mati sina edinca. Svojo čistilko, Poljakinjo po rodu, je povabila na kavo in ji povedala svojo ljubezensko zgodbo in pobeg iz Auschwitza.

Na njeno presenečenje ji je ženska povedala, da je enako zgodbo slišala od nekega moškega na poljski televiziji. Bil je ravnatelj neke šole in če je spomin ne vara, mu je bilo ime … Jerzy!

Našla je njegovo telefonsko številko in ga poklicala: “Jurek, jaz sem, tvoja mala Cyla!” Čez nekaj mesecev je Cyla sedla v letalo za Krakov. Ob srečanju so oba prevzela močna čustva, a Jerzy se je po vojni poročil in ni mogel zapustiti žene in otrok. “Tako je hotela usoda,” je sklenil Jerzy.

Cyla Cybulska (umrla leta 2006) in Jerzy Bielecki (umrl leta 2011) sta ostala prijatelja do konca svojih dni.

Prispevek je nastal po članku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.




Preberite še:
Kako so kristjani na Japonskem preživeli preganjanja in atomsko bombo


TINA MARTINEC SELAN

Preberite še:
Od dekleta, ki ljubi kavč, do pohodnice


Mamy Irma

Preberite še:
Starost ni ovira: 93-letna babica gre pomagat otrokom v Kenijo

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.