Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 4. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je koristno gledati ustvarjalne ljudi pri delu?

COLOR

PIXABAY

Anna O'Neil - objavljeno 27/02/18

Ste že kdaj pomislili, zakaj je tako pomirjujoče opazovati človeka, ki slika? Spoznanja o možganih nam lahko ponudijo nekaj odgovorov

Na Instagramu in Youtubu najdemo veliko ljudi, ki v virtualnem svetu postajajo vse bolj priljubljeni zgolj s svojimi posnetki, ko recimo mešajo barve, se ukvarjajo s kaligrafijo, krasijo piškote ali počnejo karkoli preprostega, vendar nerazumljivo privlačnega.  Ti posnetki so pomirjujoči, navdušujoči in nekako povedo več, kot se sprva zdi. Zakaj so nam torej tako všeč?

To je povezano z našimi zrcalnimi nevroni, ki so jih naključno odkrili italijanski znanstveniki med preučevanjem opic. Ko je raziskovalec segel po svojem kosilu, so se ”vključili” deli opičjih možganov, povezanih z motorično dejavnostjo poseganja po hrani. Bil je osupel.


TROUBLE WITH HOMEWORK

Preberite še:
Kako in kdaj otroku pomagati pri učenju

Izkazalo se je, da imamo človeška bitja nevrone, ki se sprostijo, ko opravljamo določene dejavnosti, in podmnožica teh nevronov se sprosti, ko zgolj opazujemo nekoga, ki to dejavnost opravlja. (To seveda velja za zdrave možgane … duševno moteni ljudje so manj sposobni empatije.)


WOMAN THINKING

Preberite še:
Kako izboljšati čustveno inteligenco v štirih korakih

Zrcalni nevroni so pravzaprav fizičen mehanizem možganov za empatijo. Sprostijo se, ko tudi vas oblijejo solze, če joče vaš mož, ali pa se zdrznete, ko si vaš otrok opraska koleno. Vaši možgani takrat zelo stvarno občutijo del tega, kar občuti vaš bližnji. Zrcalni nevroni nam lahko pojasnijo, zakaj je veselje nalezljivo in zakaj jočemo med ganljivimi filmskimi prizori.

ILORAZ INTELIGENCJI
Shutterstock

Empatija pa ni rezervirana le za zaznavanje čustev drugih ljudi. Opazovanje ljudi, ki nekaj ustvarjajo (v hitrem posnetku, seveda, ker je naša pozornost čez dan iz minute v minuto krajša), je priljubljeno zato, ker naši možgani na zelo stvaren način občutijo, da smo mi tisti, ki ustvarjamo. In zato nas to tako zadovolji.


RODZINA NA KANAPIE

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo bolj hvaležni in veseli

Posebej ljudi, ki nimajo določene sposobnosti, recimo daru za slikanje akvarelov, ali pa preprosto ne premorejo dovolj duševne ali telesne energije, da bi nekaj ustvarili. Čudovito je, če lahko opazujemo nekoga, ki to počne. Dobimo občutek, kot bi tudi sami ustvarjali nekaj lepega.

Zdaj, ko to veste, se kar spravite k stvari! Vaši možgani se na te nerazumljivo privlačne videoposnetke odzivajo natančno tako, kot se morajo. Morda boste odkrili nov najljubši način za sprostitev po izjemno napornem delovnem dnevu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


FAMILY TURNSEK

Preberite še:
Slovenska družina v Venezueli potrebuje našo pomoč


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”


KLEMEN JANEZIC

Preberite še:
Garaško zakulisje nastopanja v priljubljeni slovenski nadaljevanki

Tags:
Instagramustvarjalnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.