Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ko se na en dan v letu poveže več kot 180 držav sveta

WEB3-PRAYER-PRAY-PEOPLE-SHUTTERSTOCK

SHUTTERSTOCK

Barbara Oprčkal - objavljeno 01/03/18

Povezati se v molitvi in zmanjševati razdalje med ljudmi

Ekuménsko gibanje ali ekumenízem je gibanje za enotnost vseh kristjanov. Pri tem ne gre za združenje vseh kristjanov v eno Cerkev, pač pa za medsebojno povezovanje in upoštevanje enakovrednosti različnih krščanskih Cerkva.

Pomembno mesto v ekumenskem prizadevanju ima tudi mednarodno gibanje Svetovni molitveni dan, ki je prisotno tudi v Sloveniji, in sicer že vse od leta 2000.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je pred molitvenim dnevom poudaril, da ekumensko delovanje počasi, a vztrajno vstopa v razdeljenost med različnimi Cerkvami in med njimi vzpostavlja dialog. “Nedvomno pa je daleč najboljši dialog molitev,” je prepričan. Zato je tudi povabil vse, da se skupaj pred Bogom povežemo v molitvi in tako “zmanjšujemo razdalje med ljudmi”.


KOBIETA NA ŁAWCE

Preberite še:
Molitev, s katero lahko Gospodu izročimo svoja bremena


KIDS

Preberite še:
Vas skrbi za otroke? Molite k njihovim angelom varuhom

Ekumensko molitev so letos pripravile ženske iz Surinama

Svetovni molitveni dan se je rodil v Združenih državah Amerike leta 1927, kjer je največje svetovno ekumensko gibanje, ki v osrčje molitve postavlja stiske žensk, mater in otrok v posameznih državah.Bogoslužja pripravijo ženske, udeležijo pa se ga verniki različnih Cerkva.

Molitveni dan tradicionalno poteka po vsem svetu na prvi petek v marcu v več kot 180 državah. Letos je to 2. marec, molitveno bogoslužje pa bo potekalo tudi v šestih krajih po Sloveniji.

LOGO
Logotip svetovnega molitvenega dneva žensk je nastal leta 1982, ko so bogoslužje pripravile krščanske ženske z Irskega. Sestavljen je iz štirih puščic v obliki keltskega križa, ki kažejo v središče s štirih strani neba. Puščice so oblikovane kot štiri klečeče osebe v molitvi, krog pa predstavlja svet in ekumensko edinost kljub različnosti.

Vsako leto ženske iz ene države, enega celine pripravijo ekumensko molitev. V njej predstavijo svojo deželo, lepote in stiske, za katere se moli. Poleg tega pa tudi predlagajo projekt v podporo žensk, mater in otrok, za katerega prosijo za finančno podporo. Letos je v ospredju obmorska država Surinam s severa Južne Amerike.

Kje se lahko udeležite ekumenskega bogoslužja?

· Izola: Evangelijska cerkev EVC (Industrijska cesta 2e) ob 18:45
· Ljubljana: cerkev Svete trojice ‒ Uršulinska cerkev (Slovenska cesta 21) ob 19. uri
· Velike Lašče: župnijski dom Alojzija Grozdeta ob 18:30
· Rogaška Slatina: župnijska cerkev Sv. Križa ob 17. uri
· Maribor: Evangeličanska cerkev v Mariboru (Trubarjeva 1) ob 18:30
· Murska Sobota: Binkoštna cerkev v Veščici ob 17. uri
Preberite še:
Ko se življenje zdi brezupno, zmolite to molitev


WEB 3 DANIEL PITTET

Preberite še:
“Štiri leta me je posiljeval pedofilski duhovnik. Odpustil sem mu”


RĘCE ZŁOŻONE DO MODLITWY

Preberite še:
Kam se lahko odpravim na postne duhovne vaje?

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.