Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Spanje ali telovadba? Kaj izbrati, ko vam zmanjkuje časa?

WOMAN,EXERCISE,BED

Shutterstock

Calah Alexander - objavljeno 01/03/18

Vaše telo potrebuje spanec, da lahko telovadi produktivno, vendar za boljši spanec potrebuje prav telovadbo

Morda ste se tudi vi že kdaj znašli v dvomu, kaj narediti, ko ste ponoči res slabo spali in vam ob 5. uri zazvoni budilka, ki vas spomni na jutranji tek. Je sploh dobro, da po neprespani noči na vsak način v jutranji urnik trpate še telovadbo? Kaj je bolje ‒ spanje ali razgibavanje?

Strokovnjak za spanje dr. Charles Czeisler je za New York Times spregovoril prav o tej dilemi.

“Spanec je v povezavi s telovadbo zelo pomemben, saj zmanjšuje možnost poškodb in mišicam omogoča potrebno regeneracijo. Pomanjkanje spanja slabi naš imunski sistem, zaradi česar ljudje hitreje zbolijo. Prav tako ga povezujejo s pridobivanjem odvečnih kilogramov, srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo in še nekaterimi drugimi zdravstvenimi težavami. Seveda ima redno gibanje veliko pozitivnih učinkov, tudi boljši spanec.”

green tea

Preberite še:
Veste, katera je druga najbolj priljubljena pijača na svetu?

Da ne boste dvakrat na izgubi

Marsikdo bi pomislil, da ima spanje vedno prednost pred telovadbo, a tudi to ne drži povsem. Kar morate storiti, je najti primerno ravnovesje. Če boste gibanje namreč začeli opuščati ali celo povsem opustili, potem se lahko hitro zgodi, da se vam bo to poznalo tudi na samem spancu in tako boste kar dvakrat na izgubi.

Predvsem tisti, ki ste vajeni na zgodnje jutranje razgibavanje, bi lahko razmislili o tem, kam v vaš dnevni urnik bi lahko to razgibavanje prestavili. Včasih nam določeno razgibavanje vzame zelo malo časa, učinek pa je lahko prav tako zelo dober.

MAN EXERCISING
SHUTTERSTOCK

Bolje malo kot nič

Nekaj malega aerobne dejavnosti lahko umestite med oba sestanka. Tecite na primer po stopnicah, namesto da bi se peljali z dvigalom. Prav tako si vzemite kratek odmor vsako uro sedenja za pisalno mizo. Vstanite in naredite nekaj počepov. Presenečeni boste, kako bo pet počepov vsako uro povečalo vašo moč in vzdržljivost.

Če je vaša služba dokaj blizu vašega doma, potem s seboj v službo vzemite športna oblačila in namesto da se domov peljete z avtobusom, pojdite raje peš. Tudi kolo je primerno.


URSA MARINCIC

Preberite še:
Poglejte športne podvige slovenskih redovnic

Ne pozabite, da je tudi malo gibanja bolje kot nič in kadarkoli imate možnost, namenite kakšno minutko za nekaj počepov, poskokov ali raztezanje. Večkrat in po malo, pa se bo tudi poznalo.

Najdite način, kako boste oboje umestili v dan ne glede na to, kako zelo je natrpan vaš urnik. Telo in glava vam bosta hvaležna.


MOTHER CHILD

Preberite še:
18 kratkih in jasnih nasvetov proti izgorelosti za mame


VEZJE

Preberite še:
Kako je to mogoče? To je ekipa, ki popravlja in podarja računalnike

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.