Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Je med postom “prepovedano” uživati?

SKIER

PIXABAY

Lojze Grčman - objavljeno 02/03/18

Kaj je bistvo posta in zakaj se vsekakor ni treba odpovedati vsemu, kar nas radosti 

Postni čas, tlakovanje poti do velike noči. Obdobje, ko iščemo pot do boljše različice sebe, svojih bližnjih in seveda Boga. Odpoved, dobra dela, izstopanje iz raznovrstnih območij udobja.

Odpoved mesu je postni železni repertoar.  Na seznam pogostih sklepov je mogoče uvrstiti še manj ali nič alkohola, sladic, kave, igric, interneta, družabnih omrežij …

Kaj pa zabava, užitki v postnem času? Marsikdo se sprašuje o zdravi meri. Enega od odgovorov ponuja dr. Roman Globokar, profesor moralne teologije na Teološki fakulteti. 

ROMAN GLOBOKAR
KSENJA HOČEVAR | DRUŽINA

"Odpoved ima pomen, če nas vodi bližje Bogu in nas bolj odpira za naše bližnje," pravi Roman Globokar.

Pogled k bistvenemu

Gre za čas razločevanja, kaj nas vodi k Bogu in kaj nas odvrača od Boga in bližnjih. Prevečkrat povezujemo užitek z grehom, zatajevanje pa s krepostnostjo,” ugotavlja.


CAKE

Preberite še:
Post ‒ abstinenca ali resno spreobrnjenje?


RĘCE ZŁOŻONE DO MODLITWY

Preberite še:
Kam se lahko odpravim na postne duhovne vaje?

“Menim, da gre v postu za to, da usmerimo pogled k bistvenim stvarem, da si vzamemo čas za pogled, kam gre naše življenje. Odpoved ima pomen, če nas vodi bližje Bogu in nas bolj odpira za naše bližnje,” pravi donedavni direktor Zavoda sv. Stanislava.

Prav z nekdanjimi sodelavci iz te ustanove se je pred kratkim odpravil na smučanje, kjer je izjemno užival. “Že dolgo nisem tako močno čutil Božje bližine. Skoraj sem ga lahko objel v prostranstvih gora na snežnih preprogah. Ves dan je pravzaprav minil v molitveni drži. Res prijeten občutek.” 

Torej: nobena odpoved pravzaprav ni smiselna, če ne vodi k temu, da postanemo boljši ljudje.


WEB 3 DANIEL PITTET

Preberite še:
“Štiri leta me je posiljeval pedofilski duhovnik. Odpustil sem mu”


VEZJE

Preberite še:
Kako je to mogoče? To je ekipa, ki popravlja in podarja računalnike


FAMILY TURNSEK

Preberite še:
Slovenska družina v Venezueli potrebuje našo pomoč

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.