Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Uspešna družina – kaj to pomeni in kakšne so njene značilnosti

FAMILY,FEET,CHILDREN

GettyImages

Naša družina - objavljeno 04/03/18

Resnično zadovoljstvo vseh članov

Vsaka družina pojmuje uspeh po svoje in ga tudi meri s svojimi “vatli”. Zanj si vsaka družina prizadeva po svoje. Zato se zunanji opazovalci in ocenjevalci pogosto motijo v presoji in uspešnim družinam po krivici pripisujejo neuspešnost in obrnjeno.

Na vprašanje je nerealno ali celo nemogoče pričakovati enoznačen, splošno veljaven odgovor. Običajno pa je tako, da družine, ki veljajo za uspešne in učinkovite, povezujejo navade in običaji – rutina, značilna za uspešneže. Da so prave navade temelj uspešnega razmišljanja, delovanja in bivanja oziroma življenja, potrjuje in dokazuje vsakdanji utrip v družinah, ki se družno in zavzeto ter tudi navdušeno bližajo zadanim ciljem.


FAMILY TURNSEK

Preberite še:
Slovenska družina v Venezueli potrebuje našo pomoč


FAMILY CUDDLE

Preberite še:
4 ideje, kako družino spraviti v akcijo

Skupni obroki in pogovor

Družina, ki se zjutraj spočita in razigrana zbere pri zajtrku (ob prostih dnevih in koncih tedna, praznikih in med počitnicami) ali vsaj v predsobi, preden otroci in starši odidejo po opravkih, lažje sledi svojim ciljem in koraka po poti uspeha. Težje je tistim, ki si za takšna jutranja srečanja ne morejo (ali ne znajo), morda celo nočejo vzeti dragocenega časa.

Med pomembne navade uspešnih družin sodi pogovor – kratek klepet, daljša razprava ali na videz naključna izmenjava mnenj in pogledov, ki spodbuja k razmišljanju, hkrati pa nikogar ne bremeni, ovira ali celo žali.

Uspešne družine skupaj preživljajo vsaj del prostega časa. Vezi, ki jih člani družine stkejo in okrepijo pri prijetnih, lahkotnejših opravilih, jim pomagajo in omogočajo, da ostanejo povezani tudi v času zahtevnih izzivov, težkih nalog in velikih preizkušenj.

WEB-EATING-BREAKFAST-SHUTTERSTOCK
Sladic | SHUTTERSTOCK

Zaupanje, spoštovanje in naklonjenost

V uspešnih družinah vladajo zaupanje, spoštovanje in naklonjenost. Stopnja naštetega se sicer spreminja in prilagaja okoliščinam.

Optimistična naravnanost, blagohotno razmišljanje in dobrohotno ravnanje družinam tako kot nekoč tudi danes pomagajo do uspeha. V uspešnih družinah se znajo otroci, zlasti pa starši, v odločilnih trenutkih “zresniti” in se obvladati, zavedajoč se, da lahko le človek, ki obvlada samega sebe, živi polno, uspešno življenje.


ROSARY

Preberite še:
Nekaj namigov, kako lahko svojim otrokom podarite krščanski dom

Iz napak se učijo

V uspešnih družinah se zavedajo, da napake in spodrsljaji niso konec sveta, temveč so sestavni del vzpona proti cilju. Modrost se poraja iz napak, ki so pogosto edine in najboljše učiteljice življenja. Zato posamezniki in družina kot celota ob težavah ne obupujejo, se ob napakah ne zgražajo in ob spodrsljajih ne izgubljajo živcev, ampak v trdni veri, da ljubezen lahko prenese tudi na videz nepopravljive napake, še bolj odločno zavihajo rokave in vztrajajo v svojih prizadevanjih.

Zahtevne, naporne in težke naloge znajo v uspešnih družinah razdeliti na manjše elemente in jih uresničevati postopno, hkrati pa se veselijo majhnih uspehov in vmesnih dosežkov. Za vsak uspeh, dosežek in napredek se uspešna družina tudi iskreno zahvali.

Načrtovanje in vztrajnost

Pomemben adut uspešnih družin je tudi načrtovanje. Kdor ne načrtuje napredka, se nehote in nevede odloča za nazadovanje in propad. Uspešne družine se zavedajo tudi, da samo načrt še ne zadostuje, saj so napredek in razvoj oziroma uspeh odvisni od delovanja, potrpežljivosti, marljivosti in vztrajnosti. Pa tudi od poglobljenega razmišljanja in vere v to, da lahko vse, kar um in srce porajata, človek tudi uresniči. Največje ovire in omejitve si namreč človek oziroma družina postavljata sama.


MOTHER CHILD

Preberite še:
18 kratkih in jasnih nasvetov proti izgorelosti za mame


FATHER AND A CHILD

Preberite še:
Kakšna je v resnici vloga očeta

Mother and daughter
By Martin Novak | Shutterstock

Zagotovljena varnost

Za uspešno družino je tudi značilno, da se v njej vsi počutijo varni, mirni, sproščeni, zaželeni in dobrodošli, pa tudi spoštovani in ljubljeni. Redkokatera skupnost človeku zagotavlja vse našteto oziroma mu ponuja uresničitev najpomembnejših čustvenih in socialnih pričakovanj.

Sicer skrbni in zavzeti ter tudi ljubeči starši pogosto odpovejo v trenutkih, ko jih otrok najbolj potrebuje. Otroku in tudi odraslemu je (naj)lažje in (naj)lepše stati ob strani takrat, ko napreduje in zmaguje, vendar človek oporo domačih najbolj potrebuje v trenutkih krize, ko se sooča s težavami in ovirami.

Ponižnost in hvaležnost

Pomemben dejavnik, povezan z uspešnostjo, je tudi kombinacija ponižnosti in hvaležnosti. Bahavost in samozadostnost oziroma samovšečnost se običajno izkažejo za nasprotnike uspešnosti in učinkovitosti.

Uspešnost družine se v praksi kaže v stopnji zadovoljstva njenih članov. Družinsko veselje, navdušenje in povezanost so kot sinonimi uspešnosti bolj zgovorni in merodajni od brezhibne zunanjosti, odličnih spričeval, polnega mošnjička, zavidanja vrednih položajev in doktoratov.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


RODZINA NA KANAPIE

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo bolj hvaležni in veseli


MOTHERHOOD

Preberite še:
Kako naj sin postane kavalir?


MARTIN LISEC

Preberite še:
Stampedo v službi, nato še žena. Čas je, da si zastavite to vprašanje

Tags:
družinavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.