Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Triki za bolj organiziran dom

FAMILY ORGANIZING HOME

SHUTTERSTOCK

Agata Hren - objavljeno 05/03/18

Pozabite na brskanje, saj v dobro organiziranem domu natančno veste, kje se kaj nahaja. Vaš dom je tako tudi prostornejši in prijetnejši

Benka Pulko je v svojem potopisu Pocestnica, kjer opisuje svoja doživetja, ko je z motorjem obkrožila svet in postavila Guinnessov rekord, zapisala, da nikoli ni imela toliko časa, da bi si lahko privoščila neurejeno prtljago.

Četudi nismo svetovni popotniki, nam lahko njen način pomaga, da dosežemo boljšo organiziranost v našem domu in tako prihranimo tudi čas. Predstavljajte si, da ima vsaka stvar točno določeno mesto. Pozabite na iskanje in brskanje, saj boste natančno vedeli, kje najti stvar, ki jo potrebujete. Tako bo dom postal tudi prostornejši in se boste v njem prijetneje počutili.

Garderoba

To je prva stvar, ki jo opazimo, ko vstopimo v dom. So vse kljukice za obešanje že zasedene?

Garderoba naj bo urejena sezonsko. Poleti res ni potrebe, da prostor zasedajo zimske jakne in obratno. Oblačila, ki ne pašejo v sezono, lahko pospravite v poseben plastičen zabojnik in ga potisnete pod posteljo, ga daste na omaro ali v drug prostor za skladiščenje. Enako lahko storite z obutvijo.


CLOTHES

Preberite še:
Imate doma oblačila, ki jih ne nosite več? Preberite, kaj vse se da storiti z njimi

ORGANIZATION
Alesiakan - Shutterstock

Urejeni skladiščni prostori

Ponavadi izgubimo največ časa, ko iščemo stvari, za katere vemo, da jih imamo, a ne vemo, kam smo jih pospravili.

Urejeni skladiščni prostori so zato ključnega pomena. Tja pospravimo stvari, ki jih potrebujemo, a morda ne v tem obdobju. Da stvari z lahkoto najdemo, si moramo vzpostaviti pregleden sistem.

Če je cela klet namenjena skladiščenju stare šare, kmalu ne bomo našli ničesar več. Preglednost je pri organizaciji skladiščnih prostorov pravilo številka ena. Najbolje je, da so stvari v škatlah, te pa, če je le mogoče, na policah. Na vsaki škatli naj bo napisano, kaj je v njej.

Predal za šaro?

Nič ni narobe, če je en predal namenjen stvarem, ki nimajo svojega mesta in si niste še povsem na jasnem, ali jih zares potrebujete. Pomembno je le, da greste vsaj enkrat na pol leta čez vso vsebino predala in prerazporedite, kar se morda že da razporediti – v koš za smeti ali na pripadajoče mesto.


ROSARY

Preberite še:
Nekaj namigov, kako lahko svojim otrokom podarite krščanski dom


THERAPY

Preberite še:
Ima vaš bližnji obsesivno kompulzivno motnjo?

Stvari, ki jih ne potrebuješ, odstrani

Največja grožnja za organiziran dom je prevelika navezanost na stvari. Podarite ali vrzite proč! Če imate preveč neuporabnih stvari,  se iz navlake ne boste izkopali.

Za stvari, ki jih niste uporabili že več let, naredite jasen načrt, kaj z njimi nameravate početi in kdaj. Če jih boste samo odložili v kot “za pozneje”, bodo ostale tam in vam jemale dragocen prostor v stanovanju ter motile notranji občutek reda.

KITCHEN IN A MESS
SHUTTERSTOCK

Prazen kuhinjski pult

Kuhinjski pult ni namenjen skladiščenju, temveč dnevni uporabi. Več kot bo zasedene površine, manj boste imeli na razpolago delovnega prostora.

Kuhinjske aparate, ki jih ne uporabljate vsakodnevno, pospravite v omaro ali shrambo.


MESSY HOME

Preberite še:
Sem morda oseba, ki kopiči stvari?

Etikete, etikete, etikete!

Tudi v kuhinji in shrambi velja pravilo preglednosti. Za tisto živilo, ki ga ne vidimo, je velika verjetnost, da se bo tudi pokvarilo, ker ga ne bomo pravočasno porabili.

Živila so lahko v shrambi na točno določenem mestu. Ta mesta naj bodo označena, saj boste tako hitro vedeli, kdaj vam je česa zmanjkalo.

Označite tudi vse posode, kamor ste pretresli različna živila. Pomembna sta tako vsebina kot rok uporabe. Ne pozabite označiti hrane, ki jo pospravite v zamrzovalnik!

Spominki

Stvari s čustveno vrednostjo lahko predstavljajo velik izziv. To so spominki iz potovanj, otroški izdelki, darila itd. Z leti se jih nabere in zasedajo vedno več prostora.

Namenite jim svoje mesto – spominke iz potovanj pritrdite na leseno ploščo in jih dajte na steno – izpade domiselno, estetsko, vam pa daje nostalgičen občutek, ko vidite vsa svoja doživetja zbrana na enem mestu. Kipce lahko položite na knjižno polico, kjer dodajo dinamiko, hkrati pa služijo kot opora knjigam. Nekatere otroške izdelke lahko uokvirite ali pa jih po določenem času pospravite v posebno škatlo, kjer bodo čakali na obujanje spominov.


MOM,BIG,FAMILY,CHILDREN

Preberite še:
Konkretni predlogi postnih sklepov za mame


CHILDREN

Preberite še:
Kako doseči, da bodo vaši otroci redoljubni?


MESSY,DESK

Preberite še:
Je vaše življenje en sam nered? Poglejte, zakaj.

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.