Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 27. februarja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kakšen je pravi moški?

WEB3-YOUNG-MAN-SAD-STREET-PROBLEMS-OUTSIDE-greg-raines-unsplash

Simon Purger - objavljeno 10/03/18

Vprašanje, ki si ga je zastavil že marsikdo. Pa obstaja odgovor?

Si se že kdaj spraševal, kako bi očaral dekle svojih sanj? Si že kdaj naredil kakšno neumnost pred dekletom zgolj zato, da bi bil frajer? Kaj pravzaprav dekleta oziroma ženske iščejo pri nas, moških?

Kaj pomeni biti “pravi” moški? Janez Pavel II. v teologiji telesa odkriva namen moškosti in ženskosti z vidika Stvarnika in njegove stvaritve – moškega in ženske. To je medsebojno podarjanje in vzajemna ljubezen, ki se zgleduje po Bogu. Kako to živeti v praksi?


THINK

Preberite še:
Najpogostejša laž, ki jo izrečejo moški

Zaščitnik in vitez

“Pravi” moški je najprej zaščitnik ženske, zagotavlja ji varnost in trdnost. Čim bolj bo pripravljen graditi iskren in trden odnos, tem bolj mu bo lahko dekle zaupalo. Pravi moški se zato ne igra z ženskami.

Notranjo moč za življenje ob svoji izvoljenki črpa iz odnosa z Bogom. Njegov pogum izhaja iz prijateljstva z Bogom, ki ga potrjuje v njegovi moškosti. Kot se Bog v Jezusu daruje za nas, se želi tudi on darovati za dobro drugih.

Občuduje lepoto dekleta, a je ne želi nikdar izkoristiti. Žensko ljubi tako, da dela le tisto, kar je najbolje zanjo. Sluti, da je popolna podaritev sebe v polnosti zares mogoča šele v zakonu, zakramentu božje ljubezni do para, ki postaja eno telo. Zato želi biti vitez, ki se trudi za dobra dela. Svojo energijo usmerja v ustvarjalnost, gibanje in šport, delo v šoli in družbi.
Preberite še:
“Ko je hudo, se ženska vedno bolje znajde kot moški”

COUPLE
A lot of people - Shutterstock

Umirati in zaščititi

V Svetem pismu piše, da morajo možje tako ljubiti svoje žene, da dajo zanje svoje življenje, kot ga je dal Kristus za Cerkev (Efežanom 5). Čeprav to dobesedno morda ni potrebno, pa smo moški poklicani, da v vsakdanjih stvareh umiramo v sebi in svoji sebičnosti.

Jason Evert je v knjigi Teologija telesa zanjo/zanj (Družina, 2011) to umiranje opisal nekemu fantu. Ta ga je vprašal, zakaj pred poroko ne sme imeti spolnih odnosov s svojim dekletom, če pa jo ima tako zelo rad, da bi dal zanjo celo svoje življenje. Evert mu je odgovoril, naj zanjo žrtvuje svoje poželenje in strasti. Zaščiti naj njeno dušo in naj je nikar ne izkoristi ali izrabi.


COUPLE

Preberite še:
Se res da krepiti intimnost tako, da par nima spolnih odnosov?

Spolnost je nekaj tako lepega in privlačnega zato, ker je božji dar ljudem. Je višek odnosa med možem in ženo. Ker je namenjena popolnemu podarjanju drug drugemu, se lahko uresniči le takrat, ko se dva za vse življenje zavežeta drug drugemu. To se zgodi s poroko. Tudi če se ti zdi, da se boš s svojim dekletom poročil, tega do trenutka poroke ne moreš zagotovo vedeti. Zaščiti njeno srce in telo.

Tisto, kar živiš danes, te oblikuje za jutri. Veseli se izzivov dokazovanja v majhnih in velikih stvareh. Brezpogojno zaupaj Bogu, ker samo on daje blagoslov in mir, ki ostane.

Biti pravi moški je nekaj, kar ne bo nikoli iz mode! Je pa res, da ni lahko … Pobrskaj po knjigah o teologiji telesa in spoznal boš še marsikaj, kar te bo nagovorilo!

Prispevek je bil najprej objavljen v Mladem valu, rubriki tednika Družina.


PARA W ŁÓŻKU

Preberite še:
“Ljubiti se” je bistveno več kot le iti z nekom v posteljo


TERAPEVTA BREZNIKAR RUPARČIČ

Preberite še:
Nemoč, žalost, nerazumljenost, sram. Tabu, ki to ne bi smel biti

Tags:
moški
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.