Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Moj otrok je prvič zaljubljen. Kaj pa zdaj?

MIŁOŚĆ DZIECI

Shutterstock

Sempre familia - objavljeno 13/03/18

Bodite prisotni, spoštujte njegova čustva. Tako najbolje sodelujete pri razvoju odraščajočega otroka, on pa lažje prebrodi odkrivanja, ki jih s seboj prinese prva zaljubljenost

Otroci rastejo hitro. Nenadoma ugotovite, da vaš otrok goji globlja čustva do nekoga, ki mu čustva tudi vrača. Brez panike! Če ste od otrokovega zgodnjega otroštva v družini izražali čustva, jih sprejemali in spoštovali, ni potrebe za strah. Novo situacijo boste lahko razumeli in jo znali sprejeti.

Razumevanje in pogovor

“Danes je čas adolescence med 10. in 25. letom starosti,” ugotavlja psihologinja Adriana Potexki. Ponavadi petnajstletnik še ni pripravljen in dovolj zrel za resen odnos, s 25 leti pa je oseba predvidoma dosegla potrebno zrelost. Pomembno je, da starši razumejo svojega otroka, ker je bolj kot upoštevati leta treba vedeti, koliko je otrok zrel.

Ne čakajte s pogovorom o odnosih do prvih znakov zaljubljenosti. Od malega odstirajte otroku občutek za to, da je lepo imeti nekoga rad. Starosti primerno pojasnite, da ima vse v življenju svoj čas, da resnejši odnos zahteva določene odgovornosti in ima svoje omejitve. Otrok mora razumeti, da je normalno in lepo, če mu je pri sedmih ali osmih letih nekdo všeč, a to vendarle še ni starost za resno zvezo.


COUPLE

Preberite še:
Ljubezen ima pet stopenj, a se večina parov ustavi pri tretji. Zakaj?

Kako naj se odzivamo? Recite: “Kako lepo, da ti je všeč. To je res lep občutek. A to, kar mi pripoveduješ o vajini zvezi, naj raje počaka na čas, ko bosta malo starejša.” Ko veste, da otrok že bolje razume, kako je s čustvi, se lahko resneje pogovorite. Pomembno je, da jasno pokažete, da ste vedno prisotni, otroku na razpolago v vsakršni situaciji, pri čemer ne smete nasilno posegati na področje najstnikove intime.

TEENAGER
Blueskyimage - Shutterstock

Zgled

Odnos med staršema ima velik vpliv na mladostnikova odkrivanja. Če je med vami pogovor o čustvih normalen in pogost, se bo otrok počutil sproščenega in bo spregovoril o tem, kar čuti. Hitro boste zaznali, ko bo določena oseba močno pritegnila njegovo pozornost. Možnost, da bo najstniku nerodno govoriti o določenih stvareh, je v tem obdobju zelo velika. Vaša tankočutnost, da zaznate trenutek in poskrbite za vzdušje zaupanja med vami in njim, je bistvenega pomena.

Psihologinja poudari: “Zelo pomembno je, da otroci najbolj zaupajo staršem.”


AUSCHWITZ COUPLE

Preberite še:
Zaljubljenca iz Auschwitza – našla sta se po 39 letih


PARA W ŁÓŻKU

Preberite še:
“Ljubiti se” je bistveno več kot le iti z nekom v posteljo

Prepoved

Če otroku prepoveste zvezo, delate veliko napako. “Tega ne počnite! Lahko privede do blokade v čustvih osebe, ki se uči ljubiti,” pravi psihologinja in osvetli s primerom pacientke: kot odrasla ni bila sposobna ustvariti resnega odnosa. V mladosti je morala pred mamo pogoltniti papirček, na katerega je napisala sporočilce za prijatelja, v katerega je bila zaljubljena. Mama je v dekletu ustvarila trajno blokado za ljubezenski odnos.

Kako torej prav ravnati v trenutkih, ko se vam otrok zdi še premlad za resnejši odnos? Psihologinja svetuje pogovor. Nagovorite ga: “Ali resno nameravaš hoditi s …? Mar se ti ne zdi, da je prezgodaj za to? In kako si ta vajin odnos zamišljata?” so nekatera vprašanja, ki jih priporoča.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


MOTORCYCLE

Preberite še:
Kako je ljubiti motorista?


MOTHERHOOD

Preberite še:
Kako naj sin postane kavalir?


BOY PRAYING

Preberite še:
Namesto da otroke učite molitvic, jim pripovedujte o Jezusu

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.