Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Želim si zares dobro prijateljico!

PRZYJACIÓŁKI

Shutterstock

Agata Hren - objavljeno 13/03/18

Ženske hrepenimo po pristnih odnosih, a mnogokrat obtičimo v površnih prijateljstvih, kjer se sme govoriti le o oblekah, službi in dogodkih

Pisateljica Linda Dillow pravi: “Ženske iščejo intimnost v odnosu z drugimi ženskami. Prijateljstvo, zabava, hrana, smeh in zaupanje. Veliko pa jih izkusi samo površinska prijateljstva in pogovore o oblekah, otrocih in hrani, ko v resnici upamo na prijateljico, s katero lahko delimo svoje srce.”

Intimnost

Intimen odnos je tisti, kjer sta prisotna ranljivost in odprtost. Če s prijateljico govoriš o svojih strahovih in sanjah, si že na skupni poti h globljemu in bolj zaupnemu odnosu, ki prinaša tudi večji občutek življenjske izpopolnjenosti.

Intimnost se pogosto povezuje le z ljubezenskim odnosom znotraj para, a v resnici presega zgolj to definicijo, saj ljudje po naravi hrepenimo po bližnjih odnosih z drugimi. Angleški izraz intimacy se lahko predrugači v into-me-see (videti vame). Odkrit pogled v notranjost drugega je jedro odnosa, ki gradi in oplaja.


PRINCESS DIANA AND MOTHER TERESA

Preberite še:
Neverjetno prijateljstvo med svetnico in princeso

Ženske hrepenimo po globokih odnosih z drugimi ženskami. Ta potreba po skupnosti z drugimi je del nas. Pogosto pa se zavemo, da so naši odnosi z drugimi le bežni, površinski in da kljub temu da skupaj preživimo veliko časa, druga druge ne poznamo in imamo v odnosu občutek, da nismo sprejete takšne, kot zares smo.

Morda kljub naši popolni odkritosti druga oseba ne razkrije niti delčka lastne ranljivosti. Tudi tukaj intimnega odnosa ne more biti, saj intimnost ni enosmerna cesta. Za svoj obstoj nujno potrebuje recipročnost – jaz razkrijem delček sebe, ti razkriješ delček tebe in varnost. Postopoma lahko tako odrineva na globoko.

DWIE PRZYJACIÓŁKI
Shutterstock

SADNESS,DEPRESSION

Preberite še:
Znate pomagati prijatelju v stiski, ne da bi ga še bolj prizadeli?

Ljubezen kot luža ali ocean

Greg Popcak, ki je ameriški zakonski terapevt in avtor več knjig, je dejal, da je intimnost tista, ki določa, ali bo odnos med dvema globok kakor luža ali kakor ocean. Ženske ne hrepenimo le po ljubezenskem odnosu, ki bi bil globok kakor ocean, pač pa nujno potrebujemo prijateljico, s katero si lahko podelimo srčne zadeve – hrepenenja, stiske, sramoto, strah …

Velikokrat pa se ujamemo, kako čofotamo po luži in nimamo pojma, v katero smer začeti hoditi, da pridemo do oceana. Vezi nekaterih plitvih odnosov so lahko zelo močne. Primer tega je lahko npr. prijateljstvo iz vrtca. Poznava se že zelo dolgo, ustvarili sva veliko skupnih spominov, kar nama daje občutek povezanosti, a v resnici nisva bili sposobni narediti odraslega koraka v intimnost.

Tako se lahko zgodi, da je prijateljstvo, ki traja krajši čas, lahko bolj osrečujoče in izpopolnjujoče kot tisto, ki traja že vrsto let.


MATEVZ MEHLE

Preberite še:
Zaupanje je, ko mladi povedo stvari, ki si jih ne upajo niti staršem

Želim si pristno prijateljstvo! Kako do tega?

Pomisli, ali imaš morda v svojem krogu prijateljic ali poznanstev žensko, s katero bi lahko zgradila intimen odnos. Če je nimaš, bodi odprta za nove ljudi.

Če še ne živiš intimnega prijateljstva, potrebuješ morda nekaj dela na sebi. Lahko se vprašaš, kako se sama soočaš z lastno ranljivostjo? Si upaš biti pristna? Kakšni so v splošnem tvoji odnosi in kaj v njih iščeš?

Zadaj si konkreten cilj, katere so tvoje lastnosti, na katerih moraš delati, prav tako pa želje, kakšno prijateljstvo iščeš. “Ne moreš zadeti premikajoče se tarče,” pravi osebnostna trenerka Lisa Nichols. Potrebno je vedeti, kaj hočeš, da do tega tudi prideš.


TALK

Preberite še:
6 nasvetov, kako izboljšati vaš “small talk”


MARTIN LISEC

Preberite še:
Stampedo v službi, nato še žena. Čas je, da si zastavite to vprašanje
Preberite še:
Če bi svojim prijateljem lahko dal en sam nasvet, bi jim svetoval tole

Tags:
prijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.