Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Oče in mama na timskem sestanku

ROZMOWA

Shutterstock

Špela Strniša Tušek - objavljeno 15/03/18

Vsak oče potrebuje mamo … in obratno

Ne potrebujejo samo otroci mame in očeta. Tudi oče in mama potrebujeta drug drugega, da brusita svoji starševski vlogi. Upravljanje družinske barke je timsko delo in niso odveč občasni starševski sestanki. Zato je pomembno, da si zakonca zastavita naslednje vprašanje: “Kaj potrebuješ od mene, da bi bil boljši oče oziroma boljša mama?”

Kaj potrebuješ od mene, da boš boljši oče?

Zaupanje

Od tebe potrebujem, da mi zaupaš in da verjameš vame. Kadar čutim tvoje zaupanje, se počutim močnejšega. Lažje in bolj odločno postavljam meje in rešujem konflikte. Ko čutim, da verjameš vame in se name zaneseš, se počutim sposobnega in se zavedam, da me potrebujete. Zato sem bolj prisoten, lažje prevzemam odgovornosti in uživam z otroki in s teboj.


COUPLE

Preberite še:
4 nasveti, da se bo v zakonu vedno iskrilo

Poskrbi zase

Druga stvar, ki jo potrebujem od tebe, je, da poskrbiš zase in si vzameš čas zase in za stvari, ki te veselijo. Ko to narediš, si bolj zadovoljna in vesela, zato v naši družini vse lepše teče. Tudi problemov se lotiva z drugačno energijo. Če si ti zadovoljna sama s seboj, sem tudi jaz bolj miren in gotov sam vase.

Nežnost in razumevanje

Tretja stvar, ki jo potrebujem od tebe, je, da si nežna in razumevajoča. Kot oče moram včasih (vedno večkrat) “udariti po mizi”, biti odločen, postaviti jasno mejo po moško. To mi ni vedno lahko. Lažje sem strog in odločen, če vem, da stojiš ob meni kot trdna opora, a si hkrati razumevajoča in nežna: do otrok in mene. Kadar si taka, se počutim bolj varnega in sprejetega.


ELIZABETH PHILIP

Preberite še:
7 naukov uspešnega zakona kraljice Elizabete II. in princa Filipa

LOVE
Goodluz - Shutterstock

Kaj potrebuješ od mene, da boš boljša mama?

Odločnost

Prva stvar, ki jo potrebujem od tebe, je odločnost. Da z vso jasnostjo postaviš mejo otrokom, drugim in včasih tudi meni. Ko začutim tvojo moč in odločnost, vem, da ti je mar za nas, in se lažje umirim. Strah, ki ga tolikokrat čutim v zvezi z otroki in našo družino, se poleže. Ker ti zaupam, se lažje umaknem in pustim otrokom in tebi dihati. Tvoja odločnost me pomirja in navdaja z upanjem.


COUPLE

Preberite še:
14 zabavnih mejnikov v življenju zakonskega para

Aktivnost

Druga stvar, ki jo potrebujem od tebe, je, da si aktiven. S tem imam v mislih, da se odzoveš na potrebe in dogajanje v naši družini, daješ predloge, načrtuješ delo in aktivnosti ter prevzemaš odgovornost. Ko čutim tvojo energijo, sem tudi sama bolj zagnana in imam več volje. Manj sem utrujena, ker vem, da lahko računam nate. Hkrati sem srečna ob dejstvu, da imata otroka aktivnega očeta, ob katerem se lahko učita lastne odgovornosti.

Poslušanje in razumevanje

Tretja stvar, ki jo potrebujem od tebe, je, da si vzameš čas za poslušanje. Moje misli so polne opažanj, načrtovanj in skrbi v zvezi z našo družino. Kadar si vzameš čas in me poslušaš, se umirim, sem manj sitna in lažje načrtujem. Pomirja me tudi, ko se pogovarjaš z otroki in jih poskušaš razumeti (čeprav se ne strinjaš). Ko to vidim, v sebi čutim gotovost, da greva v pravo smer.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


MŁODA MATKA Z DZIECKIEM

Preberite še:
Kateri jezik ljubezni govori vaš otrok?


ANJA HLAČA FERJANČIČ

Preberite še:
“Ja, težave in delo nosim domov in sem tečna. Ampak …”


COUPLE

Preberite še:
Se res da krepiti intimnost tako, da par nima spolnih odnosov?

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.