Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Nov klic na pomoč iz Venezuele: “Zelo je ponižujoče. Borimo se za to, da pridemo do hrane”

SILVIA SKRT

OSEBNI ARHIV

Urška Leskovšek - objavljeno 16/03/18

Štiričlanska družina prosi za pomoč, da bi lahko zapustila državo in zaživela dostojno

Po tem, ko ste bralci Aleteie za družino Turnšek zbrali skoraj 3.000 evrov pomoči, za kar se družina v Venezueli iz srca zahvaljuje, tokrat predstavljamo življenjsko zgodbo Silvie Skrt, ki živi v mestu Bolivar in prav tako potrebuje našo pomoč, saj so razmere nevzdržne.

Silvijin oče Franc je Slovenijo iz ekonomskih in političnih razlogov moral zapustiti po drugi svetovni vojni. Njegova družina se je razpršila po svetu in z njimi nikoli več ni mogel vzpostaviti stika. O vsem, kar je pustil za sabo, ni hotel več govoriti. Če pa je družini, ki si jo je tam ustvaril, kaj povedal, so vsi jokali, saj je bila zgodba tragična, se spominja Silvia.

Ponavlja se očetova usoda

“Oče je ušel iz enake situacije v Jugoslaviji, kot jo imamo zdaj v Venezueli. In zdaj želimo oditi mi.”

“Nikoli si nismo mislili, da bomo pristali v taki krizi. Hudo je. Živimo v pomanjkanju, inflacija je ogromna. Otroka včasih ne gresta v šolo, ker ju ne smem poslati, če nista nahranjena. Veliko je tudi kriminala,” pripoveduje Silvia, ki ima z možem 14-letnega sina in 10-letno hčerko. Po izobrazbi je vzgojiteljica.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1XS539PIR7Y&w=560&h=315]


FAMILY TURNSEK

Preberite še:
Slovenska družina v Venezueli potrebuje našo pomoč

SILVIA SKRT
OSEBNI ARHIV
Kolaž družinskih fotografij

Njen mož je mehanik, a ima zdaj malo dela, ker nadomestnih avtomobilskih delov ni ali pa so zelo dragi. Stranke si jih ne morejo privoščiti. “Zelo je ponižujoče. V državi nič ne deluje, preživi le najmočnejši. Borimo se za to, da pridemo do hrane.”

“Želimo si le svobodo, dostojno življenje, spoštovanje človekovih pravic in državo, kjer te zakoni ščitijo.”

Največja želja: obiskati deželo svojega očeta

Prek Facebooka je našla stik z bratrancem, ki živi na Hrvaškem. Zdaj se počasi uči slovenske besede. Poučila se je tudi o slovenski zgodovini, kulturi, hrani. “Največja želja, ki jo nosim v srcu, pa je obiskati deželo svojega očeta.”


Peter Opeka

Preberite še:
Koliko denarja so slovenski misijonarji ponesli k pomoči potrebnim

SILVIA SKRT
OSEBNI ARHIV
Tako je Silvia v času evropskega prvenstva v košarki septembra lani opremila svojo profilno fotografijo na Facebooku.

“Če imamo Boga, imamo upanje”

Kot mnogi drugi tudi Silvia išče pot, kako bi z družino zapustila državo in si dostojno življenje ustvarila kje drugje, saj je v Venezueli iz dneva v dan hujše. “Situacija je zelo žalostna, a če imamo Boga, imamo upanje. Moramo se boriti,” je vztrajna Silvia, čeprav jo je življenje s tragično smrtjo obeh staršev in hudimi boleznimi, ki jih je prestala, že zelo preizkušalo.

Najprej bi rada pridobila slovensko državljanstvo, saj bi se s tem lažje preselila v katerokoli drugo državo. Venezuelci se namreč že tako množično izseljujejo, da jih okoliške države nočejo več sprejemati. Dolgoročno pa si želi v Evropo.


VEZJE

Preberite še:
Kako je to mogoče? To je ekipa, ki popravlja in podarja računalnike

SILVIA SKRT
OSEBNI ARHIV
Z možem si želita, da bi se družina lahko čim prej preselila v Buenos Aires.

Na poti do slovenskega državljanstva

Dokumente za pridobitev slovenskega državljanstva že zbira in jih bo kmalu lahko predala Danii Frank iz društva Lipa, ki ji bo pomagala v postopkih pred slovenskimi organi. A tudi za to so stroški veliki: nekaj sto evrov, medtem ko mesečna venezuelska plača znaša okoli šest evrov.

“Ko sem izvedela, da bi lahko prejela nekaj pomoči iz Slovenije, sem od veselja skočila do stropa. Bilo bi čudovito. To daje upanje, da bomo kdaj lahko odšli iz te države in dostojno zaživeli.” Darovalcem se Silvia že vnaprej zahvaljuje in nanje kliče Božjega blagoslova.

Denarno pomoč za Silvio in njeno družino lahko nakažemo na:

Društvo Lipa
Mestne njive 2
8000 Novo mesto

Številka bančnega računa: SI56 61000-0005818213

Namen: donacija za Silvio Skrt


IVAN SLISKOVIC

Preberite še:
Ko v življenje uspešnega športnika ostro zareže bolezen


p. Daniel Golavšek

Preberite še:
“Toliko, kot sem prejokal kot bolniški duhovnik, nisem v vsem življenju”


NAHUEL HUAPI

Preberite še:
Slovenec, ki je bil v Argentini 20 let nepremagljiv

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.