Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

To je samostan, v katerem je deloval sloviti slovenski pridigar

VIPAVSKI KRIZ

OTON NAGLOST | DRUŽINA

Aleš Žužek - objavljeno 18/03/18

Kapucinski samostan v Vipavskem Križu deluje nepretrgoma že od leta 1637

Vipavski Križ oziroma Sveti Križ, kot se je uradno imenoval do leta 1955, je starodavno naselje na griču sredi Vipavske doline. Poseljeno je bilo že v predrimskem času.

Najmanjše mesto v cesarstvu

V virih je Vipavski oziroma Sveti Križ prvič omenjen konec 13. stoletja z latinskim imenom Villa Crucis. Leta 1507 je dobil tržne pravice, leta 1532 pa ga je cesar Ferdinand I. povzdignil kar v mesto. To naj bi bilo tudi najmanjše mesto v vsem nemškem oziroma Svetem rimskem cesarstvu.

Leta 1535 so grofje Thurn v Vipavskem Križu zgradili grad. Ker so bili omenjeni grofje naklonjeni protestantizmu, je v Vipavskem Križu pridigal tudi najpomembnejši slovenski protestant Primož Trubar.
Preberite še:
Samostan, ki se je zapisal v slovensko zgodovino


OLIMJE

Preberite še:
Slovenski samostan, v katerem je tretja najstarejša lekarna v Evropi

VIPAVSKI KRIZ
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Samostan postavijo grofje Attemsi

Leta 1605 so protestantski grofje Thurn grad prodali katoliškemu grofu Hermanu Attemsu. Njegov sin Friderik je ob gradu sezidal samostan, v katerega so leta 1637 prišli kapucini. Od takrat v Vipavskem Križu nepretrgoma deluje kapucinski samostan.

Kapucini so red, ki ga je v 16. stoletju v času katoliške obnove, ta je sledila obdobju po vzponu protestantizma, ustanovil italijanski pridigar in menih iz reda observantov Mateo de Bascio iz Ancone.


MONKS DRINKING BEER

Preberite še:
Tri stvari, ki jih niste vedeli o samostanskem pivu

Sloviti pridigarji

Kapucini (to ime se jih je prijelo, ker so jih otroci zaradi njihovih kapuc klicali v italijanščini kapucino) so tako poleg frančiškanov in minoritov najmlajša veja manjših bratov Frančiška Asiškega. Bratje kapucini so hitro zasloveli kot odlični pridigarji, ki so si prizadevali za ohranitev katoliške vere, še zlasti med preprostim ljudstvom.


RANDY BRESNIK

Preberite še:
Astronavt slovenskih korenin: Od tam zgoraj je svet videti nepopisno lep

Janez Svetokriški

Eden takšnih odličnih pridigarjev je bil tudi Janez Svetokriški (1647‒1714), ki je med drugim deloval tudi v samostanu v svojem rojstnem Svetem Križu. Svetokriški, ki velja za očeta slovenskega cerkvenega govorništva, se je rodil kot Tobija Lionelli. Njegova mama je bila Slovenka, oče pa Italijan.

Med letoma 1691 in 1707 je v slovenščini natisnil svoje pridige v petih zvezkih, ki obsegajo skoraj tri tisoč strani. Naslov pridig je Sveti priročnik (latinsko Sacrum proptorium).


CURTIS CHAMBERS,VENERABLE FREDERIC BARAGA

Preberite še:
Američan, ki se je prelevil v slovenskega misijonarja


DUNCAN HALDANE

Preberite še:
Nobelov nagrajenec, za katerega le redki vedo, da je Slovenec

VIPAVSKI KRIZ
ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA

Bogata knjižnica

Pridige svetokriškega samostan hrani v svoji knjižnici. Ta ima okoli dva tisoč knjig, ki so bile tiskane med letoma 1510 in 1800. Celotna knjižnica ima okoli 25 tisoč knjig. Najdragocenejše delo, ki ga hrani samostan na Vipavskem Križu, je molitvenik iz 15. stoletja, ki je pisan v gotski minuskuli in bogato slikovno okrašen.


CAPITALISM

Preberite še:
Kako je Slovenec razrešil ekonomsko skrivnost


VALENTIN VODNIK

Preberite še:
Veliki Slovenec, ki vabi, naj bomo ponosni na svojo deželo, jezik in dediščino

Dragocene knjige so končale v pečeh

Bogastvo samostanske knjižnice bi bilo še večje, a je bilo veliko knjig uničenih. Leta 1917 so namreč kapucini knjižnico zaradi bližini soške fronte preselili v Krško. Knjige so tu ostale tudi po vojni, med drugo svetovno vojno pa so bile knjige v odsotnosti bratov kapucinov prepuščene propadu. Z nekaterimi knjigami so celo kurili. Tako je bilo zaradi slabega ravnanja uničenih kar 90 odstotkov vsega prvotnega knjižnega fonda iz Svetega Križa.

Od leta 1956 samostanski kapucini skrbijo tudi za kriško župnijo, v samostanu pa so leta 1987 uredili dom duhovnih vaj. Kapucini vsem obiskovalcem radi razkažejo cerkev, staro knjižnico in spominsko sobo Janeza Svetokriškega.
Preberite še:
Pozabljeni Slovenci, ki so zgradili slovensko industrijo

Kapucini in pasijonske procesije

V 17. stoletju so bili kapucini na slovenskem narodnem ozemlju najštevilnejši in najmočnejši red. Na višku so imeli kar 14 samostanov. Prvi njihov samostan na slovenskem narodnem ozemlju je bil ustanovljen v zdaj italijanski Gorici. V Ljubljano so kapucini prišli leta 1606.

V Ljubljani so kapucini od leta 1610 začeli prirejati pasijonske procesije. Tudi Škofjeloški pasijon, ki velja za najstarejše ohranjeno dramsko delo v slovenščini, je leta 1721 napisal kapucin Romuald Štandreški.

Osem bratstev

V Sloveniji zdaj kapucini živijo v osmih bratstvih, ki poleg tiste v Vipavskem Križu delujejo še v Ljubljani, Celju, Mariboru, Škofji Loki, Krškem in Kančevcih.

Glavni vir članka: spletna stran kapucinskega samostana Vipavski Križ.


KOMUNICIRAJMO BREZ TIPK

Preberite še:
Ko boste svoj telefon prepustili tem puncam, se vam bo življenje spremenilo


SOCIAL MEDIA

Preberite še:
10 zapovedi za pozitivno rabo družabnih omrežij


IVAN SLISKOVIC

Preberite še:
Ko v življenje uspešnega športnika ostro zareže bolezen

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.