Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 nezdravih oblik odnosov med mamo in otrokom

MOTHER TALKING WITH HER DAUGHTER

SHUTTERSTOCK

Zuzanna Górska-Kanabus - objavljeno 19/03/18

Odnos z mamo je lahko zelo zahteven

V otroštvu je mama za otroka cel svet, pozneje pa se od nje vse bolj oddaljuje, da bi spoznaval svet. S tem se nekatere mame ne morejo sprijazniti in ne znajo sprostiti navezanosti na svojega otroka, kar lahko ustvarja različne konflikte in težave.

Odnos z mamo je seveda lahko tudi poln medsebojnega razumevanja in sprave.

Kako zgraditi dober odnos z mamo?

Pomaga nam lahko knjiga avtorjev Henryja Clouda in Johna Townsenda z naslovom Mami, to je moje življenje. Pisca poudarjata, da odnos mame do tebe in tvoj odgovor na proces materinstva v veliki meri določata tvoj razvoj. Tako je zato, ker se odnosov z drugimi učimo od naših staršev.

Zato tudi odnos, ki sta ga zgradila z mamo, močno vpliva na vaše odnose danes. Če ste na primer imeli mamo, ki je bila preveč skrbna, imate lahko v odraslem življenju težave s sprejemanjem nežnosti od drugih ljudi. Podobno lahko to, da je bila mama preveč nadzorniška, danes povzroča, da ste na tem področju zelo občutljivi in tudi povsem običajna vprašanja razumete kot poskus omejevanja.


JLO

Preberite še:
Tako se je Jennifer López spremenila, ko je postala mama

Avtorja knjige govorita o šestih nezdravih oblikah odnosa med materjo in otrokom. Poglejmo si jih:

Mama Fantom

Mama Fantom oziroma mama na razdalji, odsotna mama. Je čustveno nedostopna. Njena izrazita lastnost je nenehno ukvarjanje s seboj, kar ji onemogoča vstopati v pristne odnose. Njeno razpoloženje se nenadzorovano in pogosto spreminja, zato se v otroku lahko pojavi strah pred zaupanjem. Pogosto je tako zaposlena s svojimi življenjskimi problemi, da se oddaljuje od svojega otroka. Posledično otrok ne more poglobiti svojega odnosa z materjo, zaradi česar v odraslosti čustveno ni sposoben navezovati globokih odnosov z drugimi.


PARENTS

Preberite še:
Mama: Pri nas doma ne kričimo!

UPSET CHILD
Shutterstock

Mama Porcelanasta figurica

Mama Porcelanasta figurica zelo slabo prenaša neprijetne in stresne situacije. Ne obvlada svojega življenja in čuti, da jo obveznosti, ki jih v njeno življenje prinaša otrok, tlačijo. Posledica je, da se otrok ne uči dobro preživljati s svojimi čustvi, zato se v odraslem življenju čuti nemočnega, ko se pri njem ali v okolici pojavljajo jeza, žalost ali strah.

Mama Nadzornik

Mama Nadzornik ve, kaj je najboljše, in s svojim odnosom otežuje ali celo povsem onemogoča, da bi otrok postajal samostojen. Take mame v odraslih otrocih vzbujajo občutek krivde, ko poskušajo zaživeti svoje življenje in se osvoboditi nadzora staršev. Večkrat sta njihovo orožje jeza in čustveno izsiljevanje.


ROZMOWA

Preberite še:
Oče in mama na timskem sestanku

Mama Blesteč pokal

Mama Blesteč pokal hrepeni po odobravanju in javnem priznanju. Hoče biti v središču dogajanja in svojega otroka pogosto izkorišča, da bi to dosegla. Otroci takih mam v odraslem življenju čutijo globoko potrebo, da so povsod najboljši, da ugajajo in kar najbolje zadovoljujejo potrebe ljudi, s katerimi se srečujejo. Trudijo se, da bi osrečili drugo osebo – ali še bolje: da je ne bi razočarali. Bojijo se svojih napak in šibkosti, ki jo v družbi zelo težko pokažejo. Mučita jih perfekcionizem in stalno primerjanje z drugimi.

Mama Šefica

Mama Šefica vedno dela po načelu ni pomembno, koliko si star, vedno bom tvoja mama in ti moj otrok. Otroku ne dovoli odrasti in se osamosvojiti. V odrasli dobi imajo taki otroci težavo v stikih z drugimi ljudmi, saj se niso naučili grajenja partnerskih odnosov, v katerih bi bili enakovredni. Zato se ali čutijo slabši – nesposobni sprejemanja zrelih odločitev, zato to nalogo valijo na druge in vedno ostajajo otroci – ali pa zavzemajo držo šefa, ki vedno vodi in nadzira druge. Oba načina delovanja se lahko izmenično pojavljata v življenju ene same osebe.


Working woman

Preberite še:
Kaj lahko svoje otroke nauči mama, ki je zaposlena?

Mama MasterCard

Mama MasterCard je mama, ki svojim otrokom ne dovoli oditi v odraslost. Vez med njo in otrokom poskuša zadržati nespremenjeno. Odrasli otroci po eni strani idealizirajo svojo mamo, po drugi pa se na vse pretege borijo za svojo samostojnost in svobodo. To vojno prenašajo tudi v druge odnose, zaradi česar ne morejo zgraditi partnerskih odnosov, ki bi bili oprti na  medsebojno skrb in zaupanje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Pogačnik.


KID ALONE AT SCHOOL

Preberite še:
Pustite, da je otrokom kdaj tudi neprijetno. Zakaj?


GIRL WITH PHONE

Preberite še:
Kako otrokom pomagati, da bodo preživeli kulturo všečkanja


MIŁOŚĆ DZIECI

Preberite še:
Moj otrok je prvič zaljubljen. Kaj pa zdaj?

Tags:
družinaodnosiotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.