Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Glede na to, da sem vso noč dojila, sem prav fejst”

EVA AHAČEVČIČ PAKIŽ

ENJA BRELIH

Barbara Oprčkal - objavljeno 22/03/18

Ženska ženski ‒ mlada mamica, žena, novinarka in modna blogerka Eva Ahačevčič Pakiž

Simpatična Dolenjka, ki je to ostala tudi po več letih življenja in dela v Ljubljani. Kot pravi, njeno srce kljub delu v modnem in lepotnem svetu ostaja preprosto, navezano na spomine, ki jih je kot deklica tkala v majhni dobrepoljski vasici, obkrožena s pristno druščino prijateljev, v objemu ljubečih staršev in starih staršev. To je Eva Ahačevčič Pakiž. Avtorica bloga Love, Eva, kjer lahko najdete številne modne nasvete, ki jih Eva v zadnjem času dopolnjuje še z materinskimi. Od lanskega avgusta je namreč tudi mlada mamica in bo v nedeljo tako prvič praznovala materinski dan.

Nova vloga je s sabo prinesla kar nekaj izzivov, s katerimi se Eva uspešno sooča. Kako?

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?

Sproščujoča telovadba, zdrav zajtrk, dolg klepet ob omamno dišeči kavi … Tako je bilo včasih, v zadnjem polletju, od kar sem mami, pa kot idealno jutro podpišem trenutek, ko se Mila prebudi z nekakšnim zadovoljnim gruljenjem. Slednje nama z možem nariše nasmeh na obraz in jutro, četudi čisto prezgodnje, je takoj lepše. Če ima mož čas, da mi pred odhodom na delo čuva Milo, da se v miru uredim, pa je to že idealna stopnja luksuza.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete … ?

(Smeh) … Glede na to, da sem vso noč dojila, sem prav fejst. Mamice smo zakon!

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker … ?

… se samo tako dobro počutim v svoji koži, kar pa je bistvenega pomena tudi za dobre odnose.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker … ?

… sem bila prisiljena življenje z danes na jutri povsem spremeniti in postaviti prioritete. Opažam, da vloga mame iz dneva v dan bolje vpliva name. Osredotočam se na povsem druge reči kot prej, presenečena sem, koliko moči mi vliva to majhno bitje, in neskončno uživam, ko vidim, kako mi moja deklica vsak dan vrača več ljubezni, znanja, spretnosti. Uf! O prednostih materinstva bi lahko govorila v neskončnost.

EVA AHAČEVČIČ PAKIŽ
ENJA BRELIH

5. Kot novopečena mamica ‒ kako se ob vseh obveznostih, novi vlogi in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite možu oziroma partnerju?

Bom kar iskrena. Trenutno se drug drugemu premalo posvečava. Imava nadvse ljubko dojenčico, ki pa zahteva pozornost 24 ur na dan vse dni. Malce časa še potrebujeva, da se bova naučila vse usklajevati, a zdi se mi, da nama gre vedno bolje od rok.

6. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?

Poroda me je bilo tako strah, da so me preganjale nočne more mesece prej. A po porodu sem spoznala, da je žensko telo pravi čudež. Česa je sposobno! Neverjetno! Predvsem sem neizmerno hvaležna za prekrasno porodno izkušnjo, v kateri sem se naučila, da moram predvsem zaupati ljudem, ki so usposobljeni za svoje delo. Zaupati, zaupati … in včasih preprosto prepustiti, odmisliti. Neprestana kontrola nad dejanji je velikokrat le ovira.

7. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?

Ni konec, dokler ni vse v redu in tako, kot mora biti.

8. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?

Včasih s sproščujočo kopeljo, včasih s sprehodom v naravi, včasih s telovadbo … Pomembno je, da preživim kakovosten čas sama s seboj, poiščem kak odgovor v sebi in si tako zbistrim misli.

9. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri? Vas, vašo deklico, moža – celotno družino?

Pomiri me medsebojno razumevanje. Iskren pogovor. Objem. Imamo pa ob večerih navado, da se po večernem umivanju v dnevnem prostoru luči pogasnejo, jaz skuham čaj, mož prižge svečko … To je nek “obred”, ki dan prevesi v noč in se naša telesa resnično začnejo sproščati.

10. Biti ženska je lepo, ker … ?

Če med seboj ne bi tekmovali, kdo lahko nekaj naredi boljše, bi bilo lepo biti ženska ali moški. Dejstvo je, da je biti ženska čudovito že zato, ker lahko naredimo marsikaj, česar moški ne morejo storiti.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

V Rubriki Ženska ženski smo do zdaj objavili še:


PETRA ŠKARJA

Preberite še:
“Če bi delala od jutra do večera, bi bil to največji osebni neuspeh”


ANJA HLAČA FERJANČIČ

Preberite še:
“Ja, težave in delo nosim domov in sem tečna. Ampak …”
Preberite še:
“Ko je hudo, se ženska vedno bolje znajde kot moški”


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.