Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Tudi papeži se šalijo: Ste že slišali teh devet anekdot?

POPE FRANCIS

Antoine Mekary | ALETEIA

Maria Paola Daud - objavljeno 22/03/18

Devet zabavnih anekdot o voditeljih Katoliške cerkve skozi stoletja

1. Sikst V.: Nekega dne so papeža povabili, naj bo priča “čudežu” v eni izmed rimskih cerkva: krvavečemu križu. Ko je prispel, je ugotovil, da se v cerkvi ne dogaja prav nič čudežnega in je prosil za sekiro. Ko je stal pred križem, je rekel: “Kot Kristusa te častim; kot les te sekam.” In zares je odkril prevaro; znotraj križa so bile gobe, napojene s krvjo. Zaradi svoje intuicije je papež med Rimljani pridobil še večji ugled. O njem so govorili: “Papež Sikst še Jezusu ne odpusti!”

2. Leon XIII.: Papež je vatikanske vrtove naselil z živalmi, ki jih je dobil v dar med svojim pontifikatom. Nekega dne, ko se je sprehajal po vrtovih, ga je gazela, ki je tekla mimo, skoraj podrla na tla. Vse papeževo spremstvo se je močno vznemirilo, papež pa je povsem mirno izjavil: “Kdaj ste videli, da se je lev ustrašil nebogljene gazele?”


RADOŚĆ CHŁOPCA

Preberite še:
Kaj se zgodi, če se na dan smejemo 25 minut?

3. Še ena oLeonu XIII.: Papež je nekega dne v avdienco sprejel španskega plemiča, ki mu je, hvaležen, da je dobil priložnost za pogovor s papežem, dejal: “Vaša svetost, zahvaljujem se vam za to čudovito priložnost. Le pomislite, tudi Pij IX. me je sprejel v avdienco le nekaj dni pred svojo smrtjo.” Papež Leon pa je odvrnil: “Ko bi bil vedel, da ste tako nevarni za papeže, bi najino srečanje preložil za nekaj let!”

4. Janez XXIII.: “Dobri papež” je slovel kot velik šaljivec. V nekem pogovoru je izjavil: “Pogosto se mi zgodi, da se ponoči zbudim in začnem premišljevati o dolgem seznamu težav. Nato pogumno sklenem, da bom zjutraj obiskal papeža in se z njim o vseh teh rečeh pogovoril. Nato pa se povsem obudim in se spomnim, da sem jaz papež!”

5. Druga anekdota je iz obdobja pred njegovo izvolitvijo za papeža, ko je bil apostolski nuncij v Franciji. Nadškofa Roncallija (poznejšega papeža Janeza XXIII.) so seznanili z glavnim pariškim rabinom in moža sta se prisrčno pogovarjala. Ko je napočil čas, da se premakneta v sosednjo dvorano, je rabin vljudno povabil nadškofa, naj vstopi prvi. Nadškof Roncalli pa je odvrnil: “Lepo prosim, najprej Stara zaveza …”
Preberite še:
Kaj dobimo, če damo dominikanca, jezuita in trapista na samotni otok?

6. Pavel VI.: Nekega dne je obiskal samostan Svetega Duha v Rimu. Redovnica ga je pri vratih sprejela z besedami: “Pozdravljeni, jaz sem mati prednica Svetega Duha.” Papež je odvrnil: “Zelo mi je žal, ampak sprijazniti se boste morali, da govorite s ponižnim Kristusovim vikarjem na zemlji!”

7. Janez Pavel II.: Med konklavom se je starejši kardinal približal kardinalu Wojtyli, da bi ga malce pograjal: “Vaša eminenca, slišim, da smučate, hribolazite, kolesarite in plavate. To se mi za princa Cerkve ne zdi primerno.” Prihodnji papež mu je odgovoril: “Toda ali ne veste, da na Poljskem 50 odstotkov kardinalov počne iste stvari?” (Njegov odgovor je bil precej iznajdljiv, kajti Poljska je imela takrat le dva kardinala!)
Preberite še:
Jezuit, dominikanec in frančiškan odidejo v gostilno …

8. Papež Frančišek: S svojim argentinskim značajem je med pontifikatom poskrbel že za številne anekdote. Naj tu omenimo dve, povezani z znamenitimi papeževimi telefonskimi klici.

Prva je iz obdobja, ko je opravil telefonski klic kot novoizvoljeni papež: “Dobro jutro. Tukaj papež Frančišek, rad bi govoril s predstojnikom,” je rekel receptorju v hiši jezuitskega reda. Mladi duhovnik mu je odvrnil: “Seveda, tukaj pa Napoleon!”

9. Druga anekdota je iz obdobja, ko je poklical karmeličanke v Cordobi, da bi jih pozdravil, toda ko je bil njegov klic sprejet, so bile redovnice ravno pri molitvi. Papež Frančišek je pustil sporočilo na telefonski tajnici: “Le kaj počnejo sestre, da se ne morejo oglasiti na telefon, ko jih kliče papež?”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
Ko grešniki postanejo lešniki, hozana pa Suzana


GIRL

Preberite še:
Zabavne domislice triletne deklice

Tags:
papež
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.