Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 18. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Tanka je črta med pravičnostjo in maščevanjem

JUSTICE

Alexander Kirch - Shutterstock

Luz Ivonne Ream - objavljeno 23/03/18

Kako naj vem, ali si želim pravičnosti ali maščevanja?

Tanka je črta med tem, ali smo pravični ali maščevalni; maščevanje pomeni, da delujemo iz strahu, da nas vodi prvinska želja, da bi škodovali tistemu, ki nam je povzročil krivico, pravičnost pa da iščemo Dobro iz Ljubezni z velikima začetnicama.

Tako pravičnost kot maščevanje porajata občutja in čustva, ki težijo k istemu cilju, in sicer da bi kršitelj plačal. Le ena – pravičnost – pa prinese resnični mir. Pravičnost je namreč ena od glavnih kreposti, ki je vsajena v slehernega izmed nas.

Kaj vzbuja pravičnost in kaj maščevanje

Pravičnost je utemeljena na človekovih pravicah in dostojanstvu vsake osebe. Maščevanje sploh ne bi smelo priti v poštev, ker so njegove posledice strašne.

Pravičnost vzbuja občutek skladnosti, tolažbe, verodostojnosti in dobrega počutja. Pri maščevanju je ravno obratno, občutimo nemir, neskladnost, jezo, zamero ipd.

“Če bi rad bil srečen samo za trenutek, se maščuj. Če bi rad bil srečen za vedno, odpusti.”

Pomembno je razumeti, da odpuščanje ne odpravlja dejanj pravičnosti. Če nas je nekdo oropal ali storil zločin proti nam ali naši lastnini, mu lahko odpustimo in to je celo priporočljivo. Vendar moramo hkrati ravnati v skladu z zakonom, ne le za naše dobro, ampak za dobro vse skupnosti.

Maščevanje ne izvira iz resnice

Zakaj maščevanje v nas vnaša nemir? Zato ker ne izvira iz resnice. Pri pravičnosti je resnica vedno prisotna, pri maščevanju pa ne. Povrh vsega je človek po naravi nagnjen k dobremu. Ko se obrne k slabim dejanjem, na primer maščevanju, duša toži in sproža nemir, ker jo hrani nekaj, kar ji ne pripada.

Velika večina nas je kdaj doživela bolečo izkušnjo in krivico. Jasno je, da nas v prvem trenutku zgrabi želja po maščevanju, da bi se tisti, ki nas je prizadel, plazil po tleh in nas prosil odpuščanja … Mislimo, da bomo zadovoljni, če ga bomo videli trpeti. Vendar se že v naslednjem hipu zavemo, da nam nič od tega ne bo prineslo miru, kvečjemu obratno.

Kako naj vem, ali si želim pravičnosti ali maščevanja?

Podrobno si izprašaj vest in ugotovi, kakšnemu cilju slediš. Če te odločitev navdaja z mirom in tolažbo, si lahko prepričan, da izhaja iz ljubezni.

Za konec jasno navedimo, kaj je pravičnost in kaj maščevanje.

Pravičnost:

 • krepost,
 • izhaja iz ljubezni,
 • spremlja jo resnica,
 • vzbuja mir in odpuščanje,
 • išče dobro,
 • država jo zagotavlja prek prava in zakonov.

Maščevanje:

 • ni krepost,
 • poraja strah,
 • ne spremlja je resnica,
 • vzbuja nemir in zamero,
 • išče hudo,
 • država jo z zakoni prepoveduje in kaznuje.

 Ne uničuj se z iskanjem maščevanja. Življenje je kot restavracija. Nihče ne odide, ne da bi plačal.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.