Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Ne težite mi z velikonočnim zajčkom

EASTER

Pexels CC

J-P Mauro - objavljeno 31/03/18

Milenijec meni, da je resnica veliko mogočnejša od izmišljenih zgodb

Kolikor daleč mi seže spomin, sem od nekdaj gojil globoko nezaupanje do velikonočnega zajčka. Ravno sem se rešil dvomov o tem, da lahko možakar v eni noči skozi dimnike obišče najmanj milijon hiš, zdaj pa naj bi verjel, da lahko enemu glodavcu uspe nekaj podobnega?

Seveda sem se rad zbudil in ob postelji našel košaro, polno sladkarij, toda medtem ko sem jih z veseljem užival, se mi je vedno zdelo, da nekaj ”ne štima”. Morda je bil kriv sladkor, toda ko sem odraščal, sem začel vse pogosteje dvomiti ne le o velikonočnem zajcu. Najprej sem podvomil o Božičku, kasneje, v svojih najstniških letih, pa celo o svoji veri.


EASTER BASKET

Preberite še:
Ste prepričani, da imate vse, kar sodi v žegnanjsko košaro?


CHOCOLATE

Preberite še:
Skrivnostni izvor priljubljenih velikonočnih simbolov

Zgodbice, povezane z verskimi običaji, o Božičku in velikonočnem zajcu nam pripovedujejo takrat, ko smo zanje najbolj dojemljivi. Oba lika spremljata dva največja praznika v koledarju Katoliške cerkve in ker se od otrok pred prejemom prvega svetega obhajila ne pričakuje, da bodo v polnosti sodelovali pri sveti maši, nas pogosto v isti sapi poučujejo o Jezusovem rojstvu in Božičku.

Jože in umetna brada

Nato pa se nekega dne spametujemo. Sanje se nam sesujejo, pa naj to stori sam Božiček, ki je seveda sosedov Jože z umetno brado, ali pa naključno slišimo klepet prijateljev med šolsko malico.

Ko se je to zgodilo meni, me je bilo sprva sram, da sem toliko časa naivno verjel takšnim izmišljotinam, nato pa sem postal jezen, da so mi lagali celo najbližji. Temu je sledila skrb, da me odslej na praznična jutra ne bo več čakal kup daril, ampak navsezadnje sem bil takrat še otrok.

Christmas santa claus
By noppawan09 | Shutterstock

WAY OF THE CROSS,NEW YORK

Preberite še:
Kdaj in kje so najprej molili križev pot?


THE PASSION OF THE CRIST

Preberite še:
5 filmov za bolj doživeto veliko noč

Laž in Resnica, vera in pravljice

Nekaj zahrbtnega tiči za celotno zamislijo, da je treba domišljijo mešati z resničnostjo. Jezusovo vstajenje od mrtvih ni dosežek običajnega človeka in zanj je potrebna vera, toda vrelec vere zastrupljamo z mešanjem Resnice z lažmi, za katere vemo, da jih bodo naši otroci prerasli.

Kako se torej lahko sprašujemo, zakaj ima milenijska generacija doslej najnižji odstotek obiskovanja bogoslužij? Če vero navezujemo na pravljice, ki jih otroci prerastejo, kako lahko od njih pričakujemo, da se jim ne bo zdelo potrebno prerasti tudi vere?


EASTER EGGS

Preberite še:
Ideje, kako velikonočno okrasiti dom

Sladkarije in duhovna hrana

To vpliva ne le na celotni proces učenja o veri, ampak v naših možganih zasidra prepričanje, da se morajo naša pričakovanja na dva najsvetejša dneva v letu osrediniti na materialno in ne duhovno plat.

To je tako, kot bi v nas poskušali zbuditi pogojni refleks: ko odrastemo, naj bi praznike doživljali kot nekaj svetega, še vedno pa se nam cedijo sline po sladkarijah namesto po duhovni hrani. Ko naši možgani nič več ne prejemajo prijetnih dražljajev, ne vemo, kaj storiti, ker se nismo bolje izurili.


PALM SUNDAY

Preberite še:
Zakaj so mašni plašči vsak dan velikega tedna drugačne barve?


Potica

Preberite še:
Potica, kot jo speče sestra Nikolina

Čudeži naj imajo prednost

Zato si v najboljšem interesu naše vere in njene prihodnosti močno prizadevam, da bi opustili sekularne plati naših praznikov in prazničnih izročil. V pravem pomenu praznikov je več kot dovolj priložnosti za čudenje in skrivnosti, s katerimi lahko pritegnemo domišljijo svojih otrok.

Namesto da si zanje izmišljujemo zgodbe, ki naj bi jim verjeli, jim raje pripovedujmo o Jezusovih resničnih čudežih, o darovih, ki so jih uživali svetniki, o vrednoti vere, ki spreminja življenje, in o neskončni Božji moči.

Navsezadnje, vera je velik izziv in je ne bi smeli zapravljati za ničvredne zgodbice.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


KRISTINA GROSELJ

Preberite še:
“Danes vse preveč ljudi umira samih po bolnišnicah in domovih za ostarele”


HELENA ROZMAN

Preberite še:
Rekli so ji, da zaradi raka ne bo več mogla imeti otrok. Zdaj jih ima pet


ROMANA KOCJANČIČ

Preberite še:
“Redovnica ali televizijska voditeljica. Sem ista oseba. Sem Romana”

Tags:
praznikvelika noč
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.