Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Krava bolje razloži katoliške redove kot večina učbenikov

COW

Shutterstock-Dudarev Mikhail

Daniel Esparza - objavljeno 03/04/18

No, ne drži povsem. Se vam pa lahko porodi kakšna zanimiva zamisel

Kakšna je razlika med jezuiti in dominikanci? Kaj frančiškana naredi frančiškana? Zakaj karmeličani niso benediktinci? Za kaj pravzaprav sploh gre pri vseh teh različnih skupnostih, redovih, ustanovah in kongregacijah v Katoliški cerkvi?

Podrobna razlaga vsakega posebej bi zahtevala dolgotrajno razpravo o zgodovini redov v Katoliški cerkvi in o različnih karizmah, ki so se v zadnjih dveh tisočletjih rodile v njenem osrčju. Ker pa naj bi naša pozornost na spletu trajala vsega skupaj približno osem sekund, so mimi (memes) in infografike s pogosto humornimi podobami naši najboljši zavezniki za temeljito pojasnjevanje obširnih tem. Hvala Bogu za mime!


BAJA CALIFORNIA

Preberite še:
To je bil prvi Slovenec v Ameriki
Preberite še:
Rekordnih 12 tisoč motoristov na blagoslovu – “dodatnega” angela varuha je vesel vsak

Podobe, ki posnemajo zdaj že znamenite mime o skrivnostih gospodarstva, pojasnjenih s pomočjo dveh krav, v tem primeru ne z dvema, ampak z eno samo kravo, pojasnjujejo specifične karizme desetih katoliških redov, ustanov in kongregacij. Drži, da so te razlage precej poenostavljene, ampak nekako kar zadenejo žebljico na glavico.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


GREGOR ZONTA

Preberite še:
Zakaj se nekdanji zvezdnik resničnostnega šova pri 36 letih da krstiti?


AMINO DE SANTIAGO

Preberite še:
“Camino te postavi pred ogledalo in te pripelje, kamor moraš priti”


ALICE COOPER,JESUS CHRIST SUPERSTAR

Preberite še:
Nekoč ekscentrični rock zvezdnik, ki je ušel smrti, zdaj igra Heroda

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.