Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Novinar, ki je želel dokazati, da je Kristusovo vstajenje laž

Tina Martinec Selan - objavljeno 03/04/18

Ko se raziskovalni novinar in ateist odloči, da bo iskal dokaze o Kristusovem vstajenju

Film Dokaz za Kristusa je resnična zgodba o zelo uspešnem novinarju, ki je iz prepričanega ateista po letih raziskovanja zgodovinskih dejstev o Kristusovem vstajenju našel vero, postal pastor in je avtor več kot 20 knjig o Kristusu.

Po čudežnem dogodku se žena spreobrne

Lee Strobel in njegova noseča žena Leslie sta s hčerko večerjala v prijetni restavraciji, ko se je v trenutku starševske nepozornosti hčerki v grlu zataknil košček hrane. Deklica se je dušila in bi umrla, če ne bi v tistem trenutku prišla do njihove mize temnopolta gospa, ki se je predstavila kot medicinska sestra, in s strokovnim prijemom deklici rešila življenje. Ko se ji je Leslie zahvalila za to, kar je storila zanje, ji je medicinska sestra povedala, da je to Jezusovo delo. Povedala ji je, da je bila ta večer namenjena v drugo restavracijo, a ji je nekaj reklo, da mora prav sem, saj jo bodo morda potrebovali.

Ateist Lee je dogodek označil kot srečno naključje, za njegovo ženo pa je bil to trenutek, ko se je začela obračati k Bogu in veri. A Lee se ni pustil prepričati ter se o vsem skupaj niti ni hotel pogovarjati s svojo ženo, medtem ko je ona doživljala pravo spreobrnjenje in začela hoditi v cerkev.


Movie God Willing

Preberite še:
5 razlogov, zakaj si morate ogledati ta italijanski film

Dokazati, da je Kristusovo vstajenje laž oziroma prevara

Ženina sprememba je šla Leeju na živce in želel si je, da bi bilo spet vse po starem. A čeprav ga Leslie ni prav v nič silila, mu je vseeno dala vedeti, da poti nazaj v ateizem zanjo ni. Ker se je Lee bal, da bi razlika v njunem verovanju načela njun zakon, je začutil, da mora v zvezi s tem nekaj ukreniti. Kot raziskovalni novinar se je odločil, da bo bodisi dokazal neobstoj Jezusa Kristusa in s tem ženino zmoto bodisi njegov obstoj in svojo zmoto – ter se spreobrnil, kar pa je bil zanj v tistem trenutku nemogoč scenarij.

Lee se je zelo temeljito lotil svojega dela. Po dokaze za verovanje se je namreč podal v samo srčiko krščanske vere, to je Kristusovo vstajenje od mrtvih. Tega fenomena se je lotil z najrazličnejših zornih kotov, in sicer z vidika resničnosti evangelijev kot zgodovinskih in arheoloških virov, z vidika psihologije množic – prič, ki so pričale o tem, da so srečale vstalega Kristusa, pa tudi z medicinskega vidika. Če bi Kristus namreč na križu ne umrl in bi ga torej še živega pokopali, potem njegovo vstajenje ne bi bilo vstajenje in Strobel bi dokazal veliko zmoto krščanstva.

Napovednik za film si lahko ogledate v videu.


JUAN MANUEL COTELO

Preberite še:
“V kino pridejo kot ateisti in odidejo kot verniki. Govorim iz izkušnje”

Spreobrnjenje

V iskanju resnice je obiskoval ugledne strokovnjake po različnih državah ZDA, ti pa so mu vsi po vrsti povedali, da so vse navedbe iz Svetega pisma resnične in da torej o resničnosti Kristusovega vstajenja ni nobenega dvoma. Dolgi meseci kopanja za resnico so že skoraj terjali davek na zakonu Leeja in Leslie, ko so se Leslijine molitve končno uresničile.

V veliki skrbi za svojega moža in želji, da bi se tudi njemu odprlo srce in bi začel verovati v Gospoda, je pogosto molila z besedami preroka Ezekijela: “Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce.” Po izkušnji smrti očeta in spletu nekaterih drugih okoliščin je bil tudi Lee končno deležen milosti vere.

Ali resnično verujem v Kristusovo vstajenje od mrtvih?

Film Dokaz za Kristusa nam da misliti, predvsem v svoji osnovni premisi, ali kot kristjan resnično verjamem v zgodovinsko dejstvo, da je Kristus tretji dan vstal od mrtvih in se prikazoval svojim učencem. V iskanju Leeja Strobela je resnična želja, da bi našel v tem dejstvu kakšno razpoko in s tem nekako dokazal, da je celotno krščansko verovanje velika laž oziroma pravljica. Ob tem se gledalec zave, da vera ni nikoli plod zgolj intelektualnega napora niti zgolj čustvenega spoznanja, temveč je predvsem in v prvi vrsti velika milost, ki je dana od Boga.

Prav tako se film na zanimiv način dotakne tematike različnosti v verovanju med možem in ženo. Čeprav sta imela ljubeč in trden zakon, je namreč ženina vera za Leeja pomenila ogroženost in ga pravzaprav prestrašila. Kljub preizkušnji pa Leslie ni obupala nad svojim zakonom in možem, temveč je veliko molila in zaupala, da bo na svoj način in ob svojem času Bog razjasnil svoj obraz tudi nad Leejem; to pa se je na koncu tudi zares zgodilo.


SIMON SERBINEK

Preberite še:
Brez nog na odrskih deskah in filmskih platnih


FAYE DUNAWAY, TONY BLAIR, GARY COOPER

Preberite še:
10 najbolj znanih ljudi, ki so postali katoličani


MARK WAHLBERG ACTOR

Preberite še:
10 hollywoodskih zvezdnikov, ki so katoličani

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.