Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Kako vsak dan lahko postane velika noč

FATHER

Photo by Derek Thomson on Unsplash

Marjan Pogačnik - objavljeno 05/04/18

Velika noč je prelomni dogodek

Dejstvo, da Jezus ni mrtev, ampak vstali, živi, spremeni vse. Je nekdo, ki do potankosti pozna vse čase, dogodke in kraje tega sveta.

Ko je neki misijonar, ki se je vrnil iz Kitajske, šel na obisk k francoski mistikinji in kandidatki za blaženo Marthe Robin, mu je ta govorila o podrobnostih njegovega življenja v zaporu, čeprav ji tega nikoli ni pripovedoval. Ves začuden jo je vprašal, kako ona to ve, ona pa mu je odvrnila: “Kaj mislite, da Jezus nikoli ne gre na Kitajsko?”

Ne pozna le dogajanja v kitajskih zaporih, ampak pozna tudi mene, vso mojo notranjost … in je z menoj – “vse dni, do konca sveta”.


ANGEL

Preberite še:
Jezusovo vstajenje od mrtvih – resnica ali mit?

Sam sicer precejkrat ostajam v svojem “filmu”, a mi na različne načine spet pokaže, da je moj sopotnik. Približa se mi v miru, ki se blago pritihotapi vame in za katerega vem, da ne prihaja od mene. Na primer pri maši, kjer k nam, emavškim romarjem, na poseben način prihaja kot Trpeči in Vstali.

Spet drugič nanj postanem pozoren, ko kličem na pomoč, saj sam ne znam ali ne zmorem več. Iz razpleta uvidim, da so se stvari razpletle drugače in bolje kot samo iz moje moči ali znanja.

Prepoznam Jezusa, tistega, ki me rešuje.
Preberite še:
Zakaj je Jezus v grobu zložil prtič, ki mu je prekrival obraz?

Jezusovo vstajenje in njegova navzočnost imata v sebi nekaj blagega, dobrohotnega, osvobajajočega. To imenitno izraža velikonočna pravoslavna ikona, podoba Jezusa, ki je zlomil vrata pekla. Krepko drži za roko Adama in Evo ter ju vleče iz temine. Dviguje me iz mojih grobov, iz tistih krajev, v katere odhajam, a tam ni življenja.

Vsi smo otroci, ki smo se potolkli nekje na poti, in vsi potrebujemo, da nas prime za roke, dvigne, umije, obveže, nam da jesti. Huje kot to, da pademo, je, da tega sploh ne priznamo ali pa ne pustimo, da nas reši. Sprejeti Vstalega pomeni pustiti mu, da v nas “vse dela novo”.

S teboj sem. Rešujem te. Če ti dve Jezusovi praznični sporočili vzamem zares, lahko vsak dan postane velika noč.

Prispevek je bil najprej objavljen kot uvodnik lanske velikonočne številke tednika Družina.


GREGOR ZONTA

Preberite še:
Zakaj se nekdanji zvezdnik resničnostnega šova pri 36 letih da krstiti?


EASTER EGG

Preberite še:
Kaj pomeni beseda aleluja?


MAN SUNSET

Preberite še:
Ti ne boš umrl!

Tags:
velika noč
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.