Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Odlična tehnika, ki bo otrokom pomagala uravnavati čustva

UPSET CHILD

Shutterstock

Calah Alexander - objavljeno 06/04/18

Vpitje povzroči, da otroci potlačijo svoja čustva, namesto da bi jih predelali

Kakšna je vaša starševska reakcija, ko otrok začne kričati ali se celo metati po tleh, ker mu je nekdo vzel igračo ali ker mora oditi domov in zapustiti igrišče? Pogosto se starši odzovejo tako, da otroku zagrozijo, ga kaznujejo ali pa kar ignorirajo. Nobena od teh “rešitev” ni prava.

Prihodnjič, ko se boste znašli v takšni situaciji, poskusite to:

Pokleknite k otroku in ga poglejte naravnost v oči. Pojasnite mu, da razumete, da mu je hudo in da se težko upre, da ne bi jokal. Nato ga spodbudite, da skupaj globoko vdihneta, nato pa izdihneta čim bolj močno.

Ta novost bo otroka skoraj zagotovo presenetila. Tehnika vzdiha in močnega izdiha ga bo zaposlila, da bo pozabil na jok in pritoževanje.


BOY DRESSING UP

Preberite še:
Malček in jutranje oblačenje brez prerekanja?

Negativni vplivi kričanja

Ta tehnika pa ni koristna samo za otroka, ampak tudi za starše. Pomembno je namreč, da se tudi starši izogibajo kričanju na otroka in discipliniranju, namesto tega naj se raje osredotočijo bolj na učenje in oblikovanje.

Vpitje na otroke namreč zelo vpliva na otroke in njihove možgane. V članku za Washington post je Meghan Leahy, mama treh otrok in starševska svetovalka, pojasnila vplive, ki jih ima vpitje. “S tem spodbujate agresijo ali pa sram. Ne eno ne drugo pa ni tisto, kar bi želeli za svoje otroke.”

PARENTS SHOUTING AT THEIR CHILD
By Dmytro Zinkevych | Shutterstock

Leta 2013 je študija univerze v Pittsburghu pokazala, da stroga verbalna disciplina na najstnike nima nobenega pozitivnega vpliva, ampak je celo enako škodljiva kot fizična disciplina. Raziskovalci so ugotovili tudi, da vpitje le spodbuja grdo vedenje in povečuje depresijo. Tudi v domovih, kjer je sicer ljubeče okolje, se niso mogli izogniti škodljivim učinkov vpitja, čeprav le občasnega.


PARENTS

Preberite še:
Mama: Pri nas doma ne kričimo!

Pogovarjajte se z otroki

Seveda to ne pomeni, da se od zdaj naprej ne bo več dogajalo, da bi kdaj pa kdaj še povzdignili glas. Pomembno je, da se starši znajo obvladati do te mere, da to ni prvi odziv v neki situaciji.

Poizkusite se z otroki več pogovarjati o čustvih in jim tako dajte vedeti, da so njihova čustva pomembna, prava in močna. Pomagajte jim najti primerne strategije, s katerimi se bodo uspešno spopadali s svojimi čustvi.

Za konec pa: to tehniko lahko marsikdaj uporabite tudi sami. Pa naj bo to v službi, v avtu ali doma.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MARKO JUHANT

Preberite še:
Kaj storiti, da starši ne bodo hodili na fakulteto na govorilne ure otrok?


RODZINA NA KANAPIE

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo bolj hvaležni in veseli

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.