Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Povej mi, kako ravnaš z denarjem, in povem ti, kdo si

MAN WITH WALLET

Lumina | Stocksy United

Dolors Massot - objavljeno 10/04/18

Vaše navade zapravljanja denarja povedo veliko o vas in lahko vplivajo tudi na vašo zvezo

Bethany in Scott Palmer sta finančna svetovalca, ki verjameta, da je način, kako par upravlja denar, ključen za vzdrževanje srečnega razmerja.

Čeprav običajno ne gre za zadevo, ki bi bila v nekem odnosu na prvem mestu, je lahko zelo pomembna takrat, ko na tem področju ni vse tako, kot bi moralo biti. Ne nazadnje so finance eden izmed najpogostejših razlogov, ki privedejo do ločitve.

V nadaljevanju predstavljamo pet tipov “denarnih osebnosti” in kako lahko vsaka izmed njih vpliva na odnos.


WOMAN BUYING ONLINE

Preberite še:
Digitalna denarnica ‒ kaj je to?

Lažni varčevalec

To je oseba, ki ji nikoli ne bo zmanjkalo denarja, saj je v njeni glavi samo to, da obdrži to, kar ima. To je tudi oseba, ki je zelo pozorna na kakršnekoli popuste in akcije. Kupuje le takrat, ko so stvari cenejše kot sicer. Ob tem pa pozablja, da so včasih popusti lažni in da gre zgolj za prodajno strategijo, ne tudi za realne prihranke.

Ker ta oseba gleda le na to, kako bo prihranila, je njena pomanjkljivost, da od nje težko pričakujemo, da bi denar priložnostno namenila za nekaj, kar bi koristilo drugim. Lažni varčevalec je sebičen.

To se v ljubezenskem razmerju kaže tako, da na primer za partnerja ta oseba ni pripravljena potrošiti niti evra. Kot ravna z denarjem, pa se lahko vede tudi pri izkazovanju čustev, ker pri tem po svoje varčuje.

WOMAN SHOPING
SHUTTERSTOCK

FASHION

Preberite še:
5 razlogov, zakaj kupovati rabljene obleke

Zapravljivec

To je oseba, ki živi za trenutek in ustvarja spomine s posamezno izkušnjo, pa čeprav ta stane veliko denarja. Navdušena je vedno, ko lahko nekaj kupi, to pa s ponosom pokaže drugim.

Če zapravljivec pride k vam na obisk, bo verjetno s sabo vedno nekaj prinesel, pa naj bodo to rože, knjiga ali pa zapestnica, ki ste jo omenili zadnjič v pogovoru.

Slabost zapravljivca je, da se običajno niti ne zaveda, koliko v resnici zapravlja. Ta kruta resnica ga dohiti vsak konec meseca, ko pregleduje račune. Pogosto se zato odloči, da bo o finančnem stanju lagal ali pa ga prikril svojemu partnerju oziroma partnerici.

Ljubitelj tveganja

Ta tip osebnosti ima zelo rad nove ideje in še neraziskane možnosti. Ljubitelji tveganja so vizionarji, ki sledijo svoji intuiciji. Njihova težava je, da so lahko včasih zaradi vsega navdušenja zaslepljeni in pozabijo, kaj je v resnici dobro zanje ali za njihovo zvezo.

Pogosto so to tudi osebe, ki so neučakane in ne poslušajo vedno vsega, kar bi morale. Pri izvedbi projekta, na primer, je zanje priporočljivo, da se natančno držijo načrta, sploh kar zadeva denar, ki ga imajo na voljo, saj jih lahko hitro zanese.

MARKET
Shutterstock-George Rudy

PETRA ŠKARJA

Preberite še:
“Če bi delala od jutra do večera, bi bil to največji osebni neuspeh”

Iskalec varnosti

Gre za osebo, ki načrtuje vse do potankosti, da le ne bi šlo kaj narobe. Ničesar ne prepusti naključju. Preden sprejme odločitev, pretehta in razišče vse možnosti (kar lahko traja tudi mesece).

Iskalci varnosti niso dolgočasni, a nikoli ne bodo plačali s kreditno kartico, če ne bodo prepričani, da jih vsota, ki jo bodo namenili za neko stvar, ne bo tepla konec meseca.

Nevarnost pri iskalcih varnosti je, da postanejo preveč previdni in nikoli ne naredijo koraka, če ga prej podrobno ne proučijo. Marsikatero pomembno stvar tako zamudijo.

Brezskrbnež

Ta tip osebnosti ni zaskrbljen zaradi denarja, ampak bolj zaradi svoje zveze. Ima dovolj denarja, da preživi, a ga denar ne navdušuje ali motivira.

Slabost pri tem je lahko, da jih ne zanima niti, kaj z denarjem počne njihov partner, to pa lahko postane resna težava. Zlasti v zakonski zvezi, kjer morata zakonca skupaj načrtovati in upravljati nekatere dejavnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


PATER TOMAŽ MIKUŠ

Preberite še:
“Glavno poslanstvo Cerkve vidim v tem, da celi rane, ki nastanejo ob ločitvi”


CIRIL ČUŠ

Preberite še:
Oče ga je tepel in mu 14-krat prebil glavo, a Ciril je zmogel vse odpustiti


WOMAN BEHIND COMPUTER

Preberite še:
Vas nekje v Afriki čaka milijon dolarjev?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.