Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Ob torinskem prtu izdelali 3D-podobo Jezusa

RECONSTRUCTED CHRIST

YouTube I TgPadova Telenuovo

Lucandrea Massaro - objavljeno 11/04/18

"Po naših študijah je bil Jezus izredno lep človek, dolgih okončin, a zelo močan, visok meter in osemdeset centimetrov"

“Ta kip je tridimenzionalna upodobitev človeka s torinskega prta v naravni velikosti, narejena na podlagi do milimetra natančnih meritev torinskega prta, v katerega so ovili Kristusovo telo po križanju,” je pojasnil Giulio Fanti, profesor na katedri za mehanske in toplotne meritve Univerze v Padovi in raziskovalec relikvij. Profesor Fanti je po svojih meritvah naredil tridimenzionalni model, ki mu je po njegovem mnenju omogočil, da potrdi, da gre za resnične poteze križanega Kristusa.

“Zato verjamemo, da smo končno dobili natančno podobo Jezusa, kakršen je bil na tej Zemlji. Odslej ga ne bo več mogoče upodabljati, ne da bi upoštevali to delo.”


SHROUD OF TURIN

Preberite še:
Dokazi Kristusovega vstajenja na torinskem prtu

Profesor je ekskluzivno poročanje o svojem delu zaupal tedniku Chi, za katerega je razkril naslednje: “Po naših študijah je bil Jezus izjemno lep človek, dolgih okončin, a zelo močan, visok meter in osemdeset centimetrov, medtem ko je bila v tistem obdobju povprečna višina približno meter in petinšestdeset centimetrov. Imel je kraljevski in veličasten izraz.”

S klikom na spodnjo fotografijo si lahko ogledate vso fotogalerijo.

Našteli 370 ran

Ob svoji študiji in tridimenzionalni projekciji podobe je Fanti lahko naredil tudi izračun preštevilnih ran na telesu človeka s torinskega prta.

“Na torinskem prtu sem naštel 370 ran, ki so posledica bičanja, pri čemer niso upoštevane tiste na straneh, ki jih na prtu ne vidimo, saj je pokrival zgolj sprednji in zadnji del telesa. Tako lahko domnevamo, da je šlo za skupaj najmanj 600 udarcev. Tridimenzionalna rekonstrukcija nam je poleg tega tudi omogočila, da smo ugotovili, da se je človek s torinskega prta v trenutku smrti nagnil na desno stran, saj je bila desna rama tako hudo izpahnjena, da so bili poškodovani živci,” je še pojasnil profesor.


SHROUD OF TURIN

Preberite še:
Trije pojavi, ki jih znanost ne zna razložiti

RECONSTRUCTED CHRIST

Skrivnost torinskega prta

Vprašanja, ki so povezana s skrivnostjo torinskega prta, se še vedno zdijo nedotaknjena. Zagotovo v tem mučenem človeku vidimo znamenje trpljenja, v katerem se lahko prepozna vsakdo izmed nas, hkrati pa skozi oči vere v njem vidimo tudi upanje, da ta človek ni bil kdorkoli, temveč Človek par excellence, tisti Ecce homo, ki je pokorno stopil pred Pilata, bil po strašnem bičanju pribit na križ kot nedolžen in je nase resnično prevzel grehe vseh ljudi.

Čeprav verovanje v torinski prt za kristjane ni pogoj, to izjemno platno vedno znova izziva naše razumevanje in našo gotovost. Skoraj tako kot neki Jezus iz Nazareta, ki je izzival našo gotovost tako, da je ljubil tiste, ki so ga preganjali, da jim je odpuščal s križa in premagal smrt pred skoraj dva tisoč leti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Tina Osterman.


THE CASE FOR CHRIST

Preberite še:
Novinar, ki je želel dokazati, da je Kristusovo vstajenje laž


ANGEL

Preberite še:
Jezusovo vstajenje od mrtvih – resnica ali mit?


MARRY MAGDALA PENITENT

Preberite še:
Kako to, da je imel Jezus toliko ženske družbe?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.