Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 24. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Vedno sem sanjala natanko o tem, kar imam zdaj”

ALENKA GOTAR

OSEBNI ARHIV

Barbara Oprčkal - objavljeno 12/04/18

Ženska ženski - žena, mama in pevka Alenka Gotar

Na eni strani vrhunska pevka, sopranistka, ki je svoje glasbeno znanje izpopolnjevala tudi v tujini, na drugi pa predana mamica in ljubeča žena. Alenko Gotar številni poznajo tudi kot predstavnico Slovenije na Evroviziji leta 2007, kjer se je predstavila s pesmijo Cvet z juga.

Usklajevanje glasbene kariere in družinskega življenja je svojevrsten izziv, s katerim pa se Alenka uspešno spopada tudi s pomočjo svojega moža. Kot pravi, jo je materinstvo povsem spremenilo. Kako? Preberite v nadaljevanju.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Dolg spanec, dolga, počasna turška kava in velik kozarec tople vode ob branju novičk, Facebooka, prebiranja, kaj počnejo prijatelji, in podobno.

Priznam, da si pogosto nastavim budilko precej zgodaj, da si vsaj del s kavo in novičkami vzamem zase, dokler se moj Nikolas ne zbudi.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete … ?
Odvisno od dneva. Včasih si rečem: pojdimo v nove zmage, včasih pa: Bogu hvala, da obstaja kozmetična industrija.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker … ?
Moja velika prijateljica dr. Metka Zorc vedno pravi: urediti se nič ne stane.

Prav je, da se uredimo, pa ne zaradi nečimrnosti, temveč ker se človek bolje počuti. Vtis, ki ga naredimo na okolico, je že zaradi dobrega počutja drugačen. Ljudje lepše sprejemajo zadovoljne ljudi in nastane verižna reakcija.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker … ?
Vzrokov je nešteto tisočkrat na dan. Sama sem odrasla v precej nepovezani družini in vedno sem sanjala natanko o tem, kar imam zdaj. Mislim, da sta materinstvo in srečna družina Božji blagoslov. Potem lahko iz tega varnega gnezda poženeš zdrave korenine in dosežeš vse. Lažje greš skozi življenje.

Meni se je kot mami odprl čisto nov svet, nova čustva. Nikolas me je razorožil. Na vse gledam drugače, čustvujem drugače. Na eni strani sem postala še močnejša, še bolj zaščitniška, na drugi strani pa tako ranljiva, da se take sploh ne poznam.

Neopisljivo lepo je, čeprav ni vedno lahko.

ALENKA GOTAR
BORIS KOVAČIČ

5. Kako se ob vseh obveznostih, otroku in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite svojemu možu?
Midva sva imela že pred porodom dogovor, da partnerstva kljub otroku ne smeva zanemariti. Vseeno se je malce spremenilo, a ne veliko. Vzameva si tudi čas zase. Mislim, da se imava še bolj rada kot prej. Preživela sva hude stvari in partnerstvo ceniva drugače, ker sva si ga morala krvavo prigarati, priboriti.

Skratka, lepo nama je. Je pa res, da moraš drugemu dati prostor, da uresniči sebe, ker je potem lahko še boljši partner.

6. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, kaj ste se iz nje naučili?
Moje življenje je bilo tako polno, tako čudovito, a tudi tako grozljivo žalostno, da me je res obrusilo, oblikovalo, postavilo trdne vrednote.

Mogoče sem najbolj hvaležna za najbolj grdo izkušnjo, ko so se najine družine in predvsem možev bratranec, s katerim sta imela skupaj ansambel in je hotel slavo in dedkovo dediščino zase, postavile proti nama in naju medijsko uničile z govoricami, lažmi.

Z Anžetom sva morala začeti globoko pod ničlo. Sama, z umazanim imenom, obsojana … Zlomila sva se.

A sva se pobrala, zaživela, imava čudovito družino, glasbeno kariero, Anže ima sijajen nov ansambel, jaz delam velike stvari, žanjemo uspehe. Vse je mogoče, samo pošteno, trdo je treba delati. In za to sem hvaležna, ker me je to naredilo še močnejšo, odločnejšo. Zdaj me pa res zlepa ne more nihče premakniti.

Resnica vedno pride na dan.

7. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Vse to so samo trenutki, ki minejo.

8. S čim/kje/kako se duhovno napolnite?
Ponavadi se zapeljemo na grad Strmol, imam tudi naziv strmolska vrtnica, ki ga podeljuje družina Hribar, potomci umorjenih zakoncev Hribar z gradu Strmol. Ali pa gremo na morje. Poleti na Hvar, v Stari grad, kjer je doma moja profesorica petja, ki letos praznuje 100 let.

9. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Najlepše se mi zdi uspavati svojega sina. Na jok mi gre od sreče, ko ga gledam, kako se med crkljanjem potopi v sanje.

10. Biti ženska je lepo, ker … ?
… je to privilegij. Rada sem ženska, rada imam svojo ženstvenost, materinstvo. Zadovoljna sem v svoji koži in to je največ.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in je vse, kar potrebujemo, nekaj spodbudnih misli, a ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Ostali pogovori iz rubrike Ženska ženski:


EVA AHAČEVČIČ PAKIŽ

Preberite še:
“Glede na to, da sem vso noč dojila, sem prav fejst”


ROMANA KOCJANČIČ

Preberite še:
“Redovnica ali televizijska voditeljica. Sem ista oseba. Sem Romana”


AJŠA VODNIK

Preberite še:
Idealen začetek dneva “se zgodi, ampak ne živim v telenoveli”


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”


ANJA HLAČA FERJANČIČ

Preberite še:
“Ja, težave in delo nosim domov in sem tečna. Ampak …”
Preberite še:
“Ko je hudo, se ženska vedno bolje znajde kot moški”


PETRA ŠKARJA

Preberite še:
“Če bi delala od jutra do večera, bi bil to največji osebni neuspeh”

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.