Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Deček brez možganov osupnil zdravnike

Barbara Oprčkal - objavljeno 13/04/18

Zdravniki so dejali, da zanj ni upanja, a so se na srečo zmotili

Ko se je Noah Wall rodil v porodnišnici v Angliji, so zdravniki dejali, da verjetno ne bo preživel, če pa bo, bo hudo prizadet tako fizično kot tudi duševno. Za dečka, ki je imel le dva odstotka možganov, tako skoraj ni bilo upanja.

Ta zdravstveni zaplet je bil posledica spine bifide (SB). Tako poimenujemo deformacijo razcepljene in v popolnosti nezaraščene hrbtenice, kar pomeni, da je pri težjih oblikah hrbtni mozeg izpostavljen zunanjim vplivom. Noahovo stanje je redek zaplet pri spini bifidi, in sicer se je v njegovi lobanji začela nabirati tekočina, ki je preprečila razvoj oziroma rast možganov.

Splav večkrat zavrnila

Staršem Shelly in Robu so v nosečnosti večkrat svetovali prekinitev nosečnosti, a se zanjo niso odločili. Ko se je Noah rodil, so zašili njegovo rano na hrbtu, v lobanjo pa so namestili cevko, da je tekočina lahko iztekala.

Shelly in Rob sta ob napovedih zdravnikov že kupila krsto za svojega dečka, a hkrati nikoli nista prenehala verjeti, da je mali Noah velik dar. Vzela sta ga domov, kjer je bil obkrožen z veliko ljubezni vse družine, negovali so ga 24 ur na dan. Nato so se začele dogajati spremembe. Noahovi možgani so začeli rasti in rasti.


GIRL WITH CANCER

Preberite še:
Kako je smrt dojemala 11-letna deklica z rakom v zadnjem stadiju


SABINA GOSENCA

Preberite še:
Bila je ujetnica časa, rak pa jo je naučil, kako reči ne

Nauk: nikoli ne moreš zagotovo vedeti

Ko je bil star tri leta, je preiskava pokazala, da so se ti razširili na kar 80 odstotkov velikosti običajnih možganov. Napredek pa se pri tem ni ustavil.

Družina je nadaljevala stimuliranje Noahovih možganov, da bi tako kar najbolj pripomogli k nevrološkemu razvoju. Noahova nevrokirurginja Claire Nicholson pa je dejala, da gre za občudovanja vrednega otroka, ki ima občudovanja vredne starše. Poudarila je tudi, da njegova zgodba zdravnike uči, da nikoli ne moreš zagotovo vedeti, piše The Mirror.

[protected-iframe id=”e9f90c72f9ce5b83a72cbf371d42760c-133580111-130919046″ info=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnoahwallmodel%2Fposts%2F995924087230849&width=500″ width=”500″ height=”665″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]

Možgani se še naprej razvijajo

Šestega marca je Noah praznoval že svoj šesti rojstni dan. Je nasmejan deček, ki izkazuje veliko ljubezni, tako z besedami kot z dejanji. Medtem se je naučil pisati, brati, šteti, obiskuje pa tudi šolo. Njegovi možgani se še naprej razvijajo.

Noah je prestal tudi nekaj zahtevnih operacij kolkov in njegova družina meni, da bi morda nekega dne lahko celo hodil.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.


DOWN SYNDROME,MISS MINNESOTA,MIKAYLA HOLMGREN

Preberite še:
Spoznajte dekle z Downovim sindromom, ki ruši vse stereotipe


IVAN SLISKOVIC

Preberite še:
Ko v življenje uspešnega športnika ostro zareže bolezen

Tags:
rojstvozdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.