Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj katoličani ne znajo hoditi na zmenke?

MAN,FLOWERS,DATE

Alex | CC0

Cecilia Pigg - objavljeno 13/04/18

Kaj lahko naredite, da iti na zmenek ne bo težava

Katere so tri večje težave v svetu zmenkarij?

Na zmenke običajno hodimo tako, za sprostitev, brez večjih pričakovanj ali obvez. Vsaj na začetku je načeloma tako. Lahko pa se zgodi tudi, in večinoma je tako pri tistih ljudeh, ki so verni, da iščejo nekaj oziroma nekoga za vse življenje. Nekoga, s katerim se bodo poročili – in želijo, da je to jasno od vsega začetka.

A takšno razmišljanje lahko sproži tudi drugačne strahove. Prav zato, ker velja prepričanje, da so že zmenki lahko resna obveza, si marsikdo ne upa nikogar povabiti na zmenek ravno zato, ker se boji, da bo videti, kot da prosi za roko.


DATE

Preberite še:
Šest korakov, da vaš prvi zmenek ne bo tudi zadnji

Tretja problematična stvar pa je, da se, tudi ko se dogovoriš za zmenek z nekom, ki je veren in samski, že na samem začetku stvari zapletejo. Greste na zmenek in se z njega vrnete še bolj zmedeni. Včasih si lahko par piše sporočila več dni zapored, pa jima nikakor ne uspe dogovoriti za drugi zmenek.

Zakaj se to dogaja? Odgovor se glasi: ljudje preprosto ne znajo hoditi na zmenke. Ne glede na to, ali so katoličani ali ne.

Hoditi na zmenke je spretnost, ki se je morajo ljudje naučiti. Da bi do tega lahko prišli, pa najprej odgovorite na nekaj spodnjih vprašanj.

1.Na zmenek morate biti pripravljeni. Vi ste tisti, ki nadzorujete potek zmenka, zato morate biti nanj pripravljeni. Ali ste pripravljeni, da boste sebe delili z nekom drugim? Kakšen nahrbtnik nosite s seboj, bi vas lahko oviral pri tem, da začnete graditi zdrav odnos? Ali imate pričakovanja na pravem mestu?

2. Za moške:Ali si dovolite, da vas strah pred zavrnitvijo paralizira? Če je tako, zakaj to dovolite? Ali vam je lahko pošiljati sporočila iz udobnega naslonjača, ne upate pa si biti moški in povabiti dekleta na zmenek?

3. Za ženske:Ali pričakujete, da bodo moški brali vaše misli, in zahtevate, da oni naredijo prvi korak, namesto da bi morda vi dali tisti ključni namig? Ali se želite preveč angažirati pri organizaciji prvega zmenka in se potem čudite, zakaj vas nihče ne povabi na drugi zmenek?

4. Ali hodite na zmenke zgolj zato, da bi se izognili temu, da ste sami? Ali pa morda že od vsega začetka preveč silite z idejo o poroki? Ali obratno – morda čakate predolgo z idejo o poroki in samo po nepotrebnem vzdržujete slabo zvezo?

Mogoče je izboljšati izkušnjo z zmenki in vse se začne pri vas.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MAN AN WOMAN IN PAJAMAS

Preberite še:
Zmenek v pižami
Preberite še:
Vidiki zakonske (ne)zvestobe, na katere morda še niste pomislili


MOJCA BELCL MAGDIČ

Preberite še:
“Okolica iz samskih dela problem”

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.