Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj mora najstnik večkrat kot besedo ne slišati besedo da?

MOM,TEEN,TALK

Shutterstock

Calah Alexander - objavljeno 15/04/18

Najstniki so kot malčki. Potrebujejo pozitivno čustveno vez in trdne meje

Podobno kot pri dveletnem malčku se tudi pri 12 let starem fantu ali dekletu zgodi preobrat v vedenju. Dramatičen preobrat.

Starši imajo lahko celo občutek, da to ni več njihov otrok. Prej je bil prijazen, ubogljiv, zdaj pa je postal pravi mali upornik.

Pametno je, da upoštevate naslednji nasvet: recite besedico da, kolikor pogosto le lahko. Vsak dan jih spomnite, da jih imate radi, in jih objemite. Opozarjajte na stvari, ki jih delajo dobro, ne na tisto, kar delajo narobe.

Pomembno je tudi to, da starši, ko razmišljate o otroku, sploh če je ta problematičen, razmišljate o njegovih pozitivnih lastnostih. Bodite hvaležni zanj. Tako se bo spremenila tudi vaša perspektiva in boste svojega najstnika lažje razumeli.


RODZINA NA KANAPIE

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo bolj hvaležni in veseli

Vedeti, kdaj popustiti in kdaj postaviti mejo

Poglejmo na primeru. S svojim otrokom ste dogovorjeni, da bo lahko šel na nogometno tekmo, če bo ves teden pridno pospravljal za sabo, delal domačo nalogo, izpustil igranje igric na telefonu in se lepo vedel. Veliko nalog, a vse to mu uspe.

Potem pa pride dan tekme in njegovo vedenje se spremeni. Že pri zajtrku vam zabrusi eno pikro in ste tik pred tem, da mu prepoveste udeležbo na tekmi. Čeprav se je ves teden trudil za to. Takrat globoko vdihnite in se spomnite zgornjega nasveta. Besedica da bo prišla kot olajšanje.

Lahko je bila jutranja slaba volja zgolj posledica nervoze pred tekmo. So stvari, ki jih morate kot starši upoštevati, včasih pa kakšno stvar tudi spregledati.

Čim večkrat morate torej reči besedico da. Ne zato, ker bi se bali reči ne, ampak zato, ker v vašem otroku divjajo takšne in drugačne nevihte – notranje in zunanje spremembe. V najtežjih trenutkih vaš najstnik nujno potrebuje potrditev in vaš da, s katerim lahko pomirite to nevihto. Seveda pa to ne pomeni, da povsem pozabite na besedico ne. Le vedeti morate, kdaj jo uporabiti in s tem zagotoviti trdno in hitro varnost, ki bo delovala kot sidro.

Res je, starševska vloga ni lahka.


GENERATION Z

Preberite še:
Vprašanje, s katerim se ukvarjajo številni starši najstnikov


UPSET CHILD

Preberite še:
Odlična tehnika, ki bo otrokom pomagala uravnavati čustva

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.

Tags:
družinavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.