Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Umrl največji slovenski industrialec

HERMAN ZUPAN

MARKO VOMBERGAR | ALETEIA

Urška Leskovšek - objavljeno 18/04/18

V Argentini je umrl 93-letni slovenski podjetnik Herman Zupan

Zupan se je rodil v Ljubljani, decembra leta 1924. Temelje njegovi poznejši dejavnosti je tlakoval njegov oče, ki je imel majhno grafično podjetje. Ob koncu druge svetovne vojne se je družina umaknila najprej na Koroško, zatem pa v Italijo.

Zametki podjetja so nastali že v begunskih taboriščih, ko je mladi Herman s prijatelji med drugim začel izdelovati posebne fotografske albume in jih prodajal okoliškim prebivalcem. Zupan je v tistem času odšel v Torino, kjer je obiskoval salezijansko šolo za grafično umetnost.

Ko je leta 1948 prišel v Argentino, je svojo poslovno pot začel v svoji garaži v nebogatem predelu Buenos Airesa. Kmalu se je usmeril v kartonsko industrijo, po 10 letih delovanja pa je v tej branži njegovo podjetje že postalo vodilno v Argentini, že dolga leta pa je na prvem mestu v Latinski Ameriki.


ALEKSANDER ČEFERIN

Preberite še:
Čeferin o Slovencih v Argentini: Zelo dobri ljudje so, veliki domoljubi!

INTERPACK
OSEBNI ARHIV
Ena od Zupanovih 14 tovarn

Postavil temelje argentinski embalažni industriji

Zupan je bil zelo tehnološko in razvojno naravnan. V časih, ko je bilo argentinsko gospodarstvo v krizi, je on vlagal v razvoj. Njegovi tesni sodelavci pravijo, da je bil zelo zahteven najprej do sebe pa tudi do drugih. Od človeka je hotel največ, da izkoristi vse svoje talente, to pa je znal tudi ustrezno nagraditi.

Vedno je delal kar se da pošteno, skrbel je za svoje zaposlene, pravijo tisti, ki so ga dobro poznali. Tudi svojo počitniško hišo si je zgradil v neposredni okolici tovarne. Čeprav podjetje zdaj vodijo mlade sile (še vedno ga vodijo Slovenci, je pa to zdaj že tretja generacija Slovencev v Argentini), je bil sam tako rekoč do smrti vsak dan na delovnem mestu. Živel je za podjetje. Njegova poslovna skupina Grupo HZ ima danes 14 tovarn po Srednji in Južni Ameriki in več kot 3.000 zaposlenih.


NAHUEL HUAPI

Preberite še:
Slovenec, ki je bil v Argentini 20 let nepremagljiv

HERMAN ZUPAN
OSEBNI ARHIV
Z ženo Julko imata tri otroke.

Velik podpornik slovenske skupnosti v Argentini

Ves čas je po tihem močno finančno podpiral delovanje slovenske skupnosti v Argentini. Najbližje mu je bil njegov domači Slomškov dom v predelu Ramos Mejia, ki ga je tudi pomagal zgraditi. V zadnjem desetletju je posebej podpiral obnovo in širitev Rožmanovega doma, ki je dom za ostarele Slovence v Buenos Airesu.

HERMAN ZUPAN AND LOJZE PETERLE
OSEBNI ARHIV
Na srečanju predsednika slovenske osamosvojitvene vlade Lojzeta Peterleta in argentinskega ministra za gospodarstvo Dominga Cavalla. Zupan se je večkrat srečal tudi s predsednikom Argentine Carlosom Menemom.

Ambasador Slovenije

Herman Zupan je bil eden ključnih pri utrjevanju poslovnih vezi med Slovenci v Argentini in argentinskim okoljem. Ko se je Slovenija osamosvajala, je med drugimi tudi on poskrbel, da so o njej izvedeli ključni argentinski voditelji, veliko je pripomogel k prepoznavnosti Slovenije v argentinskem poslovnem okolju. Bil je tudi slovenski častni konzul in prejemnik zlatega reda za zasluge.


BARAGA SEMINARY

Preberite še:
Zamolčana zgodba o stavbi sredi Ljubljane


ANDREJ VOMBERGAR

Preberite še:
Slovenski nogometaš iz Argentine bogatejšim rekel ne in izbral Slovenijo


TERRY ANZUR

Preberite še:
“Če želim biti prava državljanka, moram znati slovensko”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.